Gran angular

Socimis: s’apaga la bona estrella

La pandèmia posa fi a l’ascensió fulgurant d’aquestes societats cotitzades al firmament de la inversió immobiliària. Coincideix amb els canvis fiscal anunciats per l’executiu de Sánchez

Abans de la covid, les rendibilitats per dividend eren al voltant del 4,8%

Les soci­mis (soci­e­tats anònimes cotit­za­des d’inversió immo­biliària) han vist trun­cada la ver­ti­gi­nosa evo­lució dels dar­rers set anys per l’impacte de la pandèmia. Aquesta fre­nada té lloc quan el govern espa­nyol vol modi­fi­car la fis­ca­li­tat d’aquest ins­tru­ment. El pro­grama elec­to­ral de Podem, un dels par­tits que forma la coa­lició de govern a Espa­nya, estima que les soci­mis són “meca­nis­mes d’elusió fis­cal i d’espe­cu­lació amb un bé tan impor­tant com l’habi­tatge”.

Les soci­mis van veure la llum legal­ment a finals del 2009 com a imi­tació de les real estate invest­ment trust (REIT), dels Estats Units i amb l’objec­tiu de dina­mit­zar el mer­cat del llo­guer i reac­ti­var la inversió col·lec­tiva immo­biliària; almenys el 80% de la car­tera ha d’estar des­ti­nat a l’arren­da­ment i almenys el 80%, també, dels bene­fi­cis de les ren­des s’ha de dis­tri­buir als acci­o­nis­tes. Ignasi Arbués, soci de PwC, recorda que la intenció de les soci­mis era faci­li­tar l’accés del petit inver­sor a un sec­tor que pre­senta pro­ble­mes d’entrada i de sor­tida: “És l’alter­na­tiva a com­prar un immo­ble per llo­gar-lo, garan­teix la renda del petit inver­sor i la manera de fer líquida la inversió.”

Però no va ser fins a la reforma del 2012 -que va esta­blir un règim jurídic i fis­cal més favo­ra­ble- que es van crear les pri­me­res soci­e­tats d’aques­tes carac­terísti­ques. El capi­tal social mínim pas­sava de 15 a 5 mili­ons d’euros; el man­te­ni­ment d’actius, de set a tres anys; el palan­que­ja­ment del 70%, a no tenir límits, i l’impost de soci­e­tats del 18%, a estar exempt.

El novem­bre del 2013, Entre­cam­pos es va trans­for­mar en socimi i va començar a cotit­zar en el mer­cat alter­na­tiu bor­sari -actu­al­ment BME Growth- i el març del 2014 es va estre­nar la pri­mera socimi del mer­cat con­tinu: Grupo Lar. A par­tir d’ales­ho­res, les xifres de rècord han anat acom­pa­nyant aquest vehi­cle d’inversió. Par­tint de dues soci­mis el 2013, se n’han arri­bat a comp­ta­bi­lit­zar més de vui­tanta el 2019, amb un període espe­ci­al­ment fèrtil pel que fa a les sor­ti­des a borsa a par­tir del 2016. Les 20 més grans -entre les quals les qua­tre del mer­cat con­tinu- aglu­ti­nen el 85% de la capi­ta­lit­zació borsària del sec­tor, que el desem­bre del 2019 era de 21.268 mili­ons d’euros, al vol­tant del 2% del PIB, per sobre d’Ale­ma­nya o Itàlia, segons va des­ta­car el Banc d’Espa­nya en un estudi al març.

Pre­ci­sa­ment, a par­tir d’aquell mes la pandèmia ho va estron­car tot. Les afec­ta­ci­ons del con­fi­na­ment en les ren­des del llo­guer (des­comp­tes, moratòries i con­do­na­ci­ons par­ci­als) han cas­ti­gat les ren­di­bi­li­tats d’aques­tes soci­e­tats, que han patit en borsa, on s’han pogut dei­xar fins a un terç del seu valor, segons alguns càlculs. Fins a l’arri­bada del virus, les ren­di­bi­li­tats per divi­dend eren al vol­tant del 4,8%, segons JLL, més impor­tant en les soci­mis del BME Growth (6,2%) que en el mer­cat con­tinu (3,4%).

El valor brut dels actius d’aques­tes soci­e­tats, abans de la pandèmia, era de 51.062 mili­ons d’euros. El 82% de la car­tera de les soci­mis estava inver­tit en actius no resi­den­ci­als, prin­ci­pal­ment ofi­ci­nes, naus logísti­ques, hotels, locals i cen­tres comer­ci­als. Els habi­tat­ges repre­sen­ten una inversió de 5.800 mili­ons d’euros, el que, segons el Banc d’Espa­nya, equi­val al 0,1% del parc d’habi­tat­ges pro­pi­e­tat de les famílies al con­junt de l’Estat i l’1% del parc d’habi­tat­ges en règim de llo­guer. L’ato­mit­zació del parc de llo­guer, la com­ple­xi­tat de la gestió i el soroll al vol­tant de l’habi­tatge no el fan un actiu gaire atrac­tiu.

Són dades que van en sen­tit con­trari a les acu­sa­ci­ons de Podem que les soci­mis ali­men­ten la bom­bo­lla del llo­guer, segons opina Arbués, que hi afe­geix: “Costa de veure que un ins­tru­ment pen­sat per aug­men­tar l’oferta de llo­guer con­tri­bu­eixi a apu­jar els preus i no a abai­xar-los.” El govern espa­nyol vol que els guanys que no es dis­tri­bu­ei­xin a l’acci­o­nista cotit­zin en l’impost de soci­e­tats amb un tipus del 15%. Des de les soci­mis es creu que l’impacte recap­ta­tori serà mínim i, en canvi, la inse­gu­re­tat jurídica que pot gene­rar serà nega­tiva. Cal pen­sar que, de les soci­mis del BME Growth, la mei­tat són de capi­tal forà i el pes de l’inver­sor estran­ger en l’acci­o­na­riat de les soci­mis del mer­cat con­tinu és encara més ele­vat.

Per capi­ta­lit­zació borsària, les més impor­tants són Colo­nial, Gene­ral de Galerías Comer­ci­a­les i Mer­lin Pro­per­ties.

Les ofi­ci­nes repre­sen­ten el 94% de la car­tera de Colo­nial, que té 23 edi­fi­cis a Cata­lu­nya, amb un total de 433.094 m² per un valor de 1.551 mili­ons d’euros. Els immo­bles es con­cen­tren als prin­ci­pals eixos de nego­cis de Bar­ce­lona -el més emblemàtic és la seu de Naturgy- i a Sant Cugat. Pel que fa a Gene­ral de Galerías Comer­ci­a­les, les seves pro­pi­e­tats a Cata­lu­nya es limi­ten al Cen­tre Comer­cial Mataró Parc. Mer­lin, amb una car­tera molt diver­si­fi­cada, dis­posa a Cata­lu­nya d’edi­fi­cis d’ofi­ci­nes a Bar­ce­lona, Lleida Sant Cugat i Cor­nellà (WTC), els cen­tres comer­ci­als Are­nas de Bar­ce­lona i Vila­ma­rina a Vila­de­cans, un hotel, el Novo­tel de Dia­go­nal 199, la pla­ta­forma logística del port de Bar­ce­lona i, en ofi­ci­nes, les dependències del BBVA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.