Política

Trump capitula sense rectificar

El Congrés ratifica Biden com a futur president dels EUA després d’una jornada caòtica al Capitoli

La insurrecció de trumpistes armats a la seu de la sobirania nord-americana deixa quatre morts i desenes de ferits

El mandatari sortint promet una transició ordenada

Els republicans van rebaixar les objeccions al resultat electoral

El centre de Washington era ahir el d’una ciutat semideserta. Passejar pels voltants del Capitoli era com fer-ho per uns carrers que acabaven de viure una catàstrofe monumental, amb un ambient enrarit del qual se sentien les ferides, que trigaran a cicatritzar. Efectius de la Guàrdia Nacional, equipats amb vestimenta de camuflatge militar, resguardaven l’òrgan legislatiu més important dels Estats Units, encerclant un perímetre vilipendiat, tacat per sempre per un dels actes més horrorosos que ha viscut mai, que passaran per sempre als llibres d’història.

Se sentien sorolls d’obres per preparar l’escenari on el demòcrata Joe Biden prendrà possessió del càrrec de president dels Estats Units d’aquí a dotze dies, com si el dia abans no hagués passat un episodi vergonyós per a la que diu que és bandera de la democràcia mundial. L’intent de recuperar la normalitat era latent per tot arreu.

Una normalitat que només serà real quan els Estats Units facin autocrítica sobre per què van arribar al límit que desenes de seguidors del president Donald Trump, neofeixistes fervents i creients de teories de la conspiració, s’alcessin en una mena d’insurrecció que va deixar quatre morts, una desena de ferits i mig centenar de detinguts.

Una normalitat que els legisladors nord-americans van intentar imposar de manera ràpida, reprenent de matinada la sessió conjunta del Congrés que van haver de suspendre per la irrupció dels esvalotadors, i ratificant en plena nit que Joe Biden serà el futur president dels EUA.

Situació incompresa

La violència va fer entendre als congressistes republicans que s’havia arribat massa lluny i no van posar objeccions als resultats de forma tan severa com s’esperava. La realitat els havia superat i jugar al joc de Trump els havia dut a una situació incompresa. Encara estabornits per la situació, només van fer declaracions contundents, paraules de condemna de la violència de la vigília a Washington.

Fins i tot va semblar que Trump capitulava davant la realitat, després d’haver gestionat pèssimament la crisi fins al punt de justificar l’assalt al Congrés. A primera hora del matí d’ahir, a través del compte de Twitter d’un dels seus assessors, l’encara president capitulava a la seva manera, a mitges i sense reconèixer errades. “Tot i que estic totalment en desacord amb el resultat de les eleccions [...] hi haurà una transició ordenada”, va prometre el mandatari.

No va poder fer-ho ell mateix perquè la xarxa social li havia blocat el compte durant dotze hores com a càstig per haver incitat a la violència, i li advertia que si tornava a publicar missatges com aquell li suspendria el compte d’usuari per sempre.

És probablement el més a prop que s’estarà del reconeixement de Trump d’una derrota que fa dies que el país té assumida i que el Congrés ahir va ratificar de matinada, en acabar una sessió maratoniana. L’acceptació de Trump no és una rendició, ans al contrari: en el mateix missatge va deixar clar que no es dona per vençut, que la lluita continua per aconseguir els seus objectius, i va insistir en el fet que tot ha estat un frau i que li han robat el poder.

Però ja ningú dubta que l’era de Trump s’ha acabat completament, i l’assalt trumpista al Congrés és l’epitafi (potser més adequat) a una presidència com cap altra, altament disruptiva, que ha navegat d’incendi en incendi fins que fins i tot els més lleials, com el vicepresident Mike Pence, van adonar-se que era massa radical, extrema i sense sentit.

Crides a la calma

Com si fossin els músics del Titanic, els integrants del govern de Trump i els republicans que li ho han permès tot van a correcuita per intentar salvar els mobles. Les crides a la pacificació van ser una constant que arribava massa tard. Hi va haver algunes dimissions de personal de rang mitjà de l’administració, rumors d’invocació de l’esmena 25 de la Constitució per incapacitar el president, peticions d’emprendre un nou judici de destitució. Més d’un centenar de congressistes demòcrates s’han unit en una crida que té poc futur però que és la prova evident que no hi ha cosa que més desitgin els EUA que desfer-se de tot el que representa Trump. Una altra cosa serà com canalitzar que gairebé la meitat dels republicans defensin les accions de dimecres, i actuar correctament per no desfermar la ira dels 74 milions de persones que van votar pel futur expresident.

LES FRASES

La història recordarà la violència al Capitoli incitada pel president en funcions
Barack Obama
expresident demòcrata dels estats units

LES XIFRES

Estic consternat pel comportament imprudent d’alguns líders polítics
George W. Bush
expresident republicà dels estats units
52
persones
van ser detingudes dimecres després de l’assalt al Capitoli, la majoria per haver violat el toc de queda.
14
policies
van resultar ferits arran dels incidents que hi va haver dimecres al Capitoli, a Washington.

L’FBI demana ajuda per trobar els assaltants

L’FBI va demanar ahir l’ajuda dels ciutadans per identificar les persones que dimecres van assaltar el Capitoli, a Washington. El Departament de Justícia va assegurar que s’acusarà els participants en els aldarulls dels mateixos càrrecs de sedició que es van adoptar contra els manifestants antiracistes.

Greus errades en la seguretat del Capitoli

Experts en seguretat van definir com a “errada catastròfica” l’actuació dels agents policials que custodien el Capitoli. El setge ha posat en evidència un dels errors de seguretat més greus en la historia recent dels EUA. I encara més si es té en compte les prèvies advertència de possibles disturbis.

Condemna dels quatre expresidents

Els quatre expresidents vius dels Estats Units, Barack Obama, George W. Bush, Bill Clinton i Jimmy Carter, han condemnat de forma contundent l’assalt al Capitoli de dimecres. Els tres primers, a més, van assenyalar Donald Trump com a responsable d’haver incitat els aldarulls dels seus seguidors.

“Si fossin negres, seria una massacre”

Una de les grans preguntes dels Estats Units és esbrinar el perquè de la impunitat amb la qual els fanàtics de Trump van penetrar al Capitoli, saltant tota mena de controls policials i barreres sense que ningú els aturés, entrant a les cambres legislatives, fent-se fotos com si fos normal. L’actuació policial està en dubte, especialment amb l’historial repressiu demostrat aquest estiu durant les protestes per la justícia racial. “Si haguessin estat negres, hauria estat una massacre”, assegurava Emmanuel, un taxista afroamericà convençut que la repressió policial hauria estat mortífera i sense compassió si els instigadors no haguessin estat blancs.

Dimiteix la secretària de Transport

La secretària de Transport dels Estats Units, Elaine Chao, va anunciar ahir la seva dimissió després de l’assalt al Capitoli per part de seguidors del president Donald Trump. Chao, casada amb el líder de la majoria republicana al Senat, Mitch McConnell, és el primer membre del gabinet presidencial que dimiteix.

‘Selfie’ d’un agent de seguretat amb un atacant

El vídeo que transmet en directe el que passar al Congrés va mostrar una imatge d’un agent de seguretat del Capitoli fent-se una selfie amb un dels assaltants. Aquest fet alimenta encara més les crítiques a la manca de contundència de les forces de seguretat contra els seguidors de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.