Empreses

Cortines d’aire desinfectants que creen microclimes

Líders. Les tecnologies patentades Wellisair i Kleenfan han situat Airtècnics com a empresa puntera a escala mundial

Els camps de golf són els principals clients de la companyia als Estats Units

Jordi Oltra, saba­de­llenc fun­da­dor d’Airtècnics, va començar el 1986 com a dis­tribuïdor per a una firma fran­cesa de ven­ti­la­dors i una d’ale­ma­nya dedi­cada als motors d’aquests apa­rells. Set anys després, la com­pa­nyia ale­ma­nya li va pro­po­sar for­mar part d’Airtècnics. “Va entrar com a soci mino­ri­tari. Lla­vors l’empresa tenia sis emple­ats i una petita nau a Cas­te­llar del Vallès. A par­tir d’aquí, no hem parat de créixer”, explica Oltra.

Aquest soci mino­ri­tari és el Grup Rosen­berg, una orga­nit­zació dedi­cada al dis­seny, la fabri­cació i la dis­tri­bució d’equips i com­po­nents de ven­ti­lació i trac­ta­ment d’aire amb plan­tes de fabri­cació, fili­als i dis­tribuïdors en més de 50 països. Poc després de l’entrada del grup ale­many, Oltra va com­prar un ter­reny al mateix polígon de Cas­te­llar del Vallès i hi va cons­truir una nau de 1.000 m² amb ofi­ci­nes, que ha anat ampli­ant fins arri­bar als 5.500 m². De la dis­tri­bució, Airtècnics va pas­sar a la fabri­cació d’equips i peti­tes uni­tats de trac­ta­ment d’aire, i el 1996 ja va entrar de ple en la fabri­cació de cor­ti­nes d’aire fins a esde­ve­nir una empresa cap­da­van­tera a escala mun­dial.

La firma està pre­sent en 45 països de tot el món. A Europa, els seus prin­ci­pals cli­ents són Angla­terra, Itàlia, França, Ale­ma­nya i Suècia, i ja fa mesos que tre­ba­llen per abor­dar el mer­cat dels Estats Units. “La covid-19 ens ha retar­dat el procés”, indica Oltra. Tot i això ja hi han introduït alguns pro­duc­tes, entre els quals la cor­tina d’aire amb cer­ti­fi­cació UL, que es reque­reix als EUA, amb un ús força curiós: “La pri­mera cor­tina amb la cer­ti­fi­cació UL la vam treure el 2019 i els nos­tres com­pra­dors prin­ci­pals als Estats Units van ser, i són, els camps de golf. La uti­lit­zen per mar­car la zona on la gent pica pilo­tes, una mena de camps d’entre­na­ment, i també en zones de des­cans, on es reu­nei­xen per beure i men­jar. Les cor­ti­nes creen un micro­clima sa”, explica. Ja n’han venut gai­rebé 3.000 en aquell país.

La funció de les cor­ti­nes d’aire, a més d’aquest ús par­ti­cu­lar que en fan els camps de golf nord-ame­ri­cans, és la de pro­te­gir climàtica­ment les entra­des dels edi­fi­cis i els esta­bli­ments comer­ci­als. “Els nego­cis que la tenen ins­tal·lada pro­te­gei­xen l’inte­rior de les inclemències del temps, en no dei­xar entrar l’aire de l’exte­rior. Ofe­rei­xen con­fort i també estalvi energètic”, afirma. A més, “són bones per al negoci perquè, per als esta­bli­ments, tenir la porta oberta sig­ni­fica aug­men­tar un 40% les ven­des, enfront d’aquells que opten per tenir la porta tan­cada”, asse­gura, fent referència a un estudi rea­lit­zat per Indi­tex sobre aquest aspecte.

L’eix del crei­xe­ment.

La incor­po­ració a l’equip d’Airtècnics de Pere Mona­gas, el 2019, i la cre­ació del depar­ta­ment d’inno­vació, que ell capi­ta­neja, van ser deci­si­ons que han afec­tat favo­ra­ble­ment la posició de l’empresa en el sec­tor. Mona­gas va pro­po­sar la inves­ti­gació sobre els radi­cals hidro­xil i la foto­catàlisi i, con­jun­ta­ment amb un soci tec­nològic i finan­cer coreà, ofe­reix al mer­cat les tec­no­lo­gies paten­ta­des Welli­sair i Kle­en­fan.

Les cor­ti­nes d’aire equi­pa­des amb Welli­sair gene­ren radi­cals hidro­xil i els emet en quan­ti­tats sufi­ci­ents per inac­ti­var virus, bac­te­ris i altres orga­nis­mes patògens pre­sents en l’aire, a més d’eli­mi­nar partícules orgàniques volàtils. Són fàcils d’ins­tal·lar i de man­te­nir, ja que tan sols s’ha de can­viar l’ampo­lla de peròxid quan s’esgota. “A més, aques­tes cor­ti­nes d’aire anti­vi­rus evi­ten que la con­ta­mi­nació, les males olors i els flu­xos de l’aire de l’exte­rior pene­trin a l’inte­rior d’edi­fi­cis i nego­cis”, comenta Oltra.

D’altra banda, la tec­no­lo­gia Kle­en­fan desin­fecta l’aire a través de la foto­catàlisi, un procés que imita la fotosíntesi de les plan­tes i que con­sis­teix a acce­le­rar una foto­re­acció a través de l’acció d’una llum sobre un cata­lit­za­dor. Aquest pro­ce­di­ment, en el cas del seu pro­ducte K7, un apa­rell de puri­fi­cació per a grans espais, el rea­litza un llum led ultra­vi­o­lat que inci­deix sobre una tur­bina banyada en diòxid de titani.

“Les partícules pre­sents en l’aire entren en un procés d’oxi­dació i reducció en entrar en con­tacte amb la tur­bina, eli­mi­nant virus i orga­nis­mes patògens”, explica. Aquest sis­tema, pun­tu­a­litza Oltra, “és total­ment ino­fen­siu per a les per­so­nes i els ani­mals”. Ja les han incor­po­rat a tots els seus pro­duc­tes.

AIRTÈCNICS

Facturació
14 M€
Treballadors
60
Any de fundació
1986
Airtècnics és una empresa familiar de primera generació. D’origen sabadellenc, està instal·lada a la zona industrial de Castellar del Vallès. Les últimes innovacions han fet créixer la plantilla, que ha passat de 48 a 60 empleats en poc més d’un any.
Innovació

Projectes en marxa

L’empresa té una trentena de projectes innovadors en desenvolupament, dos dels quals estaran llestos enguany mateix. El primer, portat a terme conjuntament amb la Universitat de Lleida, és un equip que netejarà l’aire de les paridores de les granges de porcs, on es concentra molt amoníac causant d’una gran mortaldat de porquets. L’altre és un túnel d’aire que desinfectarà la roba i el cos de les persones que el travessin. Ja hi han mostrat interès alguns països àrabs, per fer-los servir en camps de futbol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.