Política

El risc d’atacs no decau en uns EUA fortificats

Es manté l’estat d’emergència a tot el país en l’inici d’una setmana clau per a la transició pacífica de poders

El cap de setmana transcorre sense greus incidents tot i l’avís de l’FBI de possibles incidents armats arreu del territori

El tòpic de l’oxímoron de la “calma tensa” és potser el més adequat per definir com viuen els EUA els últims dies fins a arribar al 20 de gener, quan Joe Biden es convertirà en el nou president del país.

Les alertes per actes violents i aldarulls durant la vigília de la investidura i el mateix dia de la presa de possessió del demòcrata han escalat a nivells màxims després de l’assalt de trumpistes al Congrés. Tot i que els dispositius de seguretat són excepcionals, les autoritats es neguen a abaixar la guàrdia i deixar una mínima possibilitat que algú torpedini una cerimònia històrica.

Les principals agències d’intel·ligència tenen informes que grups de seguidors del president Trump, alguns armats, podrien iniciar des d’aquest cap de setmana atacs violents per protestar contra el que continuen creient, per culpa de teories de la conspiració sense cap fonament, que ha estat una elecció fraudulenta.

El perill primordial és l’actuació de “terroristes domèstics” que vulguin deixar empremta als carrers de Washington o de qualsevol altra capital d’estat del país, amb objectius molt clars: edificis federals, legislatius estatals o càrrecs públics.

El dispositiu de seguretat no té precedents. Els carrers de Washington esperen tenir desplegats fins a 25.000 efectius de la Guàrdia Nacional, s’ha tancat tot el centre de la ciutat i no s’hi pot accedir sense permís, els comerços han abaixat persianes i s’han tapiat amb fustes per evitar desperfectes. L’alcaldessa, davant el perill de nous atacs, va insinuar que els ciutadans de la capital s’hauran d’acostumar a una “nova normalitat” d’ara en endavant.

Passejar pel centre de la capital s’assembla més a les imatges del Berlín de la guerra freda, amb punts de control militaritzats, soldats passejant armats amb rifles i helicòpters sobrevolant els carrers; res a veure amb l’habitual ciutat protagonista d’una celebració, i no un escenari de postguerra.

Tot i el sentiment d’amenaça constant, el Departament de Seguretat Nacional no té amenaces creïbles específiques. Això no vol dir que l’atenció i l’alerta hagin decaigut, especialment tenint en compte la imprevisibilitat de les accions de grups aïllats o els anomenats “llops solitaris”, molt difícils de rastrejar i que poden provocar un dany enorme en un instant.

Tres detencions

El tancament de xarxes socials amb què es comunicaven els extremistes ha perjudicat les agències d’intel·ligència, que no poden seguir amb tant detall els grups que s’organitzen per intentar atacs, però també ha provocat que els potencials assaltants hagin tingut més dificultat per contactar entre ells.

L’amalgama d’actors violents que poden actuar van des dels anomenats boogaloos, que volen que als EUA hi hagi una segona guerra civil, fins a moviments menys organitzats de la ultradreta, supremacistes blancs, defensors de les armes i grups antigovern. El principal temor, especialment d’autoritats locals i estatals, és que les crides de grups neofeixistes radicalitzats a no apropar-se a Washington per protestar, i així evitar que es culpi el moviment de Trump de violència, provoquin que les accions passin als estats i als municipis. Alguns cossos policials locals es preparen per al pitjor, i algunes ciutats han tret provisionalment bústies de correus perquè no es puguin usar com a projectils. La policia de Washington admet que hi ha “xerrameca” sobre protestes el dia de la investidura, però oficialment només s’han autoritzat un parell de manifestacions de dos grups d’esquerres que no haurien d’arribar al centenar i que tenen el punt de reunió dins del perímetre de seguretat, fet que els obligarà a passar diversos punts de control militar.

De moment, però, tot és tranquil·litat. A Washington només hi ha hagut tres detencions: un home que va dir haver-se equivocat de camí i que va acabar davant un control militar amb una arma i munició al maleter, un altre que passejava prop del Congrés amb una pistola “molt visible” i una dona que es volia fer passar per policia per poder entrar al perímetre protegit. A la resta del país, els incidents han estat mínims. Un grup de manifestants armats es van trobar al Capitoli de Texas, fet que va obligar les forces de seguretat a posar més atenció que en un dia normal. Una cosa semblant es va viure a Illinois, Minnesota, Michigan i Nevada, però els seguidors de Trump, armats, no arribaven al centenar.

LES XIFRES

2
dies
falten per a la investidura del demòcrata Joe Biden com a 46è president dels Estats Units.
25.000
efectius
de la Guàrdia Nacional es desplegaran a Washington per garantir la seguretat de l’acte d’investidura.

Sense canvis en l’acte d’investidura

Víctor Sancho

La cerimònia d’investidura de Joe Biden ja es va preveure minimalista per complir amb les recomanacions per la Covid, però ara es controlarà encara més després de l’assalt al Congrés i el temor que un episodi violent taqui l’acte de canvi de govern. Les alertes de seguretat no faran, però, modificar el programa preparat, i l’equip del demòcrata transmet confiança en el dispositiu de protecció. “No estic gens preocupat per la meva seguretat o la seguretat de la investidura”, repeteix Biden cada vegada que algun periodista li pregunta si hi ha l’opció que el jurament del càrrec i el discurs inicial es facin en un escenari a porta tancada i a l’interior. Tot i que tot l’equip organitzatiu reconeix que la situació és “volàtil”, no hi haurà cap problema perquè Biden, com és tradicional, s’adreci a la nació des de les escales del Capitoli, tot i que aquesta vegada sense milers de persones de públic, com és habitual.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.