Política

ERC proposa a JxCat “posar al dia” l’acord d’interinatge

Aragonès reclama “ajustos” en la coordinació de l’executiu, ara que allargarà les funcions uns mesos, i Artadi l’insta a concretar

Vilalta aclareix que cal prioritzar el govern i aparcar retrets

Si les elec­ci­ons es demo­ren tres mesos i mig, això vol dir que també ho fa la interi­ni­tat del govern. I per superar aquest temps extra de con­vivència impre­vista, segons va indi­car ahir el vice­pre­si­dent, Pere Ara­gonès, cal “millo­rar i enfor­tir” els meca­nis­mes d’entesa entre JxCat i ERC, que, des que al setem­bre el pre­si­dent Quim Torra va ser inha­bi­li­tat, tenen un grup de coo­pe­ració per pac­tar l’acció del dia a dia. “A par­tir de l’experiència vis­cuda s’han de fer els ajus­tos neces­sa­ris des del con­sens”, argu­men­tava al matí en una tro­bada vir­tual d’Europa Press.

Després de la per­ma­nent del par­tit, la secretària gene­ral adjunta d’ERC, Marta Vilalta, con­cre­tava una mica la pro­posta, per a la qual asse­gu­rava que ja hi ha hagut con­tac­tes amb JxCat. “L’esce­nari tenia fi el 14-F i ara s’allarga fins al 30-M, així que és pri­o­ri­tari posar al dia i refer l’acord per per­me­tre con­ti­nuar fent el que ha de fer el govern”, expo­sava. I el que ha de fer, segons ella, és pri­o­rit­zar els ins­tru­ments de gestió i cen­trar-se en la crisi sanitària, el des­ple­ga­ment del pla de vacu­nació i posar les bases per sor­tir de la crisi econòmica i social. “En això no hi entra fer-se retrets ni bus­car rèdit elec­to­ral”, pun­tu­a­lit­zava, tot fent una crida a dei­xar de banda ara “una cam­pa­nya elec­to­ral que, si no, pot esde­ve­nir eterna”. “No pot ser que hi hagi per­so­nes que es dedi­quin més a fer cam­pa­nya que al govern”, reblava, men­tre recor­dava al PSC, que va dema­nar a tots els par­tits la sus­pensió de la cam­pa­nya, que està for­mal­ment sus­pesa des de dis­sabte amb el decret de des­con­vo­catòria. Ara­gonès, en aquest sen­tit, també havia recla­mat abans que la pandèmia no esde­vin­gui una “arma elec­to­ral”, i que la cam­pa­nya no se cen­tri “només en la gestió més imme­di­ata”, perquè “en un moment o altre tots els governs s’han vist superats”. Ara­gonès recla­mava parar l’atenció en “com s’afronta ” la situ­ació a par­tir d’ara, tant en l’àmbit sani­tari com econòmic i social.

“No ens podem situar més enllà d’una pro­posta que s’ha que­dat en una volun­tat, que hi som, però voldríem saber exac­ta­ment a què es refe­reix”, con­tes­tava al mig­dia la por­ta­veu de JxCat, Elsa Artadi, men­tre ins­tava Ara­gonès a “pre­ci­sar” la pro­posta. Arran de la insistència dels peri­o­dis­tes, això sí, va dei­xar clar que té tota la volun­tat per millo­rar la coor­di­nació, com té també ganes de fer-ho en la taula de par­tits per a l’orga­nit­zació de les elec­ci­ons o per enfor­tir les rela­ci­ons entre par­tits inde­pen­den­tis­tes. La por­ta­veu també va treure importància a les pica­ba­ra­lles, que va atri­buir a un fet “intrínsec” a qual­se­vol govern, i va posar d’exem­ple que també n’hi ha dins del govern de l’Estat “més pro­gres­sista de la història i que després es com­porta com el de Mari­ano Rajoy”.

“Un 155 enco­bert”

En el que van coin­ci­dir del tot JxCat i ERC és a cri­ti­car el paper del PSC con­tra l’ajor­na­ment elec­to­ral, després que Ara­gonès ja etzibés al matí: “Si només una força està en con­tra del 30-M, no pot ser que siguin elec­to­ra­lis­tes tota la resta”. Segons ell, tot­hom és “lliure” de pre­sen­tar un recurs con­tra el decret, però feia una crida a la res­pon­sa­bi­li­tat, i tro­bava “inad­mis­si­ble” la posició d’un govern espa­nyol que no té “res a dir-hi”. El vice­pre­si­dent, en tot cas, està “molt tran­quil” perquè el seu decret està ava­lat pels ser­veis jurídics de la Gene­ra­li­tat, i és cal­cat al que es va fer ser­vir al País Basc i Galícia: “Allà no va haver-hi pro­ble­mes i aquí tam­poc n’hi hau­ria d’haver”, con­cloïa. En el mateix sen­tit, Vilalta atribuïa els recur­sos judi­ci­als a les “mani­o­bres” de La Mon­cloa per pres­si­o­nar el seu entorn més pro­per i afí a dur-ho a la justícia, i els acu­sava de voler uti­lit­zar la pandèmia per implan­tar “un nou 155 enco­bert” només pels seus “interes­sos par­ti­dis­tes”. A més, recor­dava que l’acord és molt majo­ri­tari, i exi­gia que no s’hi fiquin ni el poder judi­cial ni l’econòmic.

Cons­ci­ent també que els recur­sos pro­ve­nen de “l’òrbita del PSC”, Artadi també veu “evi­dent” que La Mon­cloa “ha esde­vin­gut la seu elec­to­ral del can­di­dat Illa”, amb minis­te­ris “amenaçant amb un to auto­ri­tari” d’impug­nar els comi­cis. Segons ella, la posició té a veure “amb acti­tuds par­ti­dis­tes i amb la poca con­fiança” que demos­tren en el seu can­di­dat” per l’ajor­na­ment. La por­ta­veu de JxCat va recor­dar que els soci­a­lis­tes van ser còmpli­ces i part activa de l’apli­cació del 155, a més de no dei­xar inves­tir Car­les Puig­de­mont ni Jordi Sànchez, d’empre­so­nar Jordi Turull, d’evi­tar que els pre­sos polítics votin, d’ender­ro­car Quim Torra o d’evi­tar que es publi­quin o es facin debats sobre temes al Par­la­ment de Catal­nya.

Està fora de lloc que des del govern estatal s’intenti interferir en el procediment, no sé si alguns enyoren el 155
Pere Aragonès
vicepresident del govern
No entenem com algú pot estar jugant amb la pandèmia per pur interès electoralista
Marta Vilalta
portaveu d’erc
Han agafat gust a obviar la democràcia i voler decidir quan i com es fan les eleccions a Catalunya
Elsa Artadi
portaveu de jxcat
Seria un nou fracàs del govern que ara hagués fet un decret d’ajornament fàcilment impugnable
Joan Mena
portaveu de catalunya en comú
Si prosperen els recursos s’evidenciarà la falta d’autogovern per la nova imposició de l’aparell judicial
Laia Estrada
Candidata de la cup a tarragona
No soc partidària de judicialitzar l’ajornament, però si es fessin les coses bé es podria votar
Marta Pascal
Candidata del pnc

Junts planteja un decàleg per assegurar el 30-M

JxCat va presentar ahir un decàleg de mesures per garantir que el 30-M es pugui exercir el dret a vot de manera “segura, legítima i democràtica”, i les eleccions no s’hagin d’ajornar de nou. Algunes ja les va plantejar en la taula de partits de divendres, com ara la necessitat de vacunar els membres de les meses i interventors, si bé no es van poder concretar per la impossibilitat de fer coincidir els calendaris de vacunació i l’electoral. Entre les propostes, hi ha la d’augmentar el nombre de meses electorals i multiplicar espais; fer tests massius en anar a votar; instal·lar mesuradors de CO2; fomentar que els ajuntaments donin cita prèvia una setmana abans per votar; facultar el vot presencial durant dos dies als col·legis; implementar urnes mòbils per a gent en quarantena o treballar per implantar el vot electrònic. Artadi admetia que caldrà veure si tot plegat es podria fer via decrets llei, normes complementàries ratificades per la Diputació Permanent del Parlament o proposant canvis al Congrés en la llei electoral (Loreg).

ERC, en canvi, no va entrar en detalls en els canvis en els protocols i tràmits electorals que faria amb vista a la nova convocatòria. “Fins ara tota decisió s’ha pres en coordinació amb el gabinet jurídic del govern, serà el departament i l’assessoria jurídica els que veuran com es poden fer els nous passos i els terminis”, concloïa Vilalta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.