Societat

El Raval esclata contra els talls del servei elèctric

La repetida interrupció del subministrament posa en risc la salut de les persones i l’activitat comercial

El regidor Rabassa, poc optimista davant la falta de compromís de l’elèctrica Endesa

“Dis­set dies sense poder tre­ba­llar per culpa dels talls de sub­mi­nis­tra­ment elèctric és una bar­ba­ri­tat.” Ho va expli­car ahir al matí la Carme, pro­pietària de la per­ru­que­ria canina Bub Bub, al número 34 del car­rer de Sant Antoni Abad del barri del Raval de Bar­ce­lona. La Carme ha comp­ta­bi­lit­zat els talls des del pri­mer, el pas­sat 11 de novem­bre, quan el sub­mi­nis­tra­ment elèctric va fallar “matí i tarda”, i des d’ales­ho­res ha ano­tat totes les incidències fins a la dar­rera, el 14 de gener, quan l’apa­gada va ser entre les set i les nou del matí i a par­tir de les cinc de la tarda fins a les tres de la mati­nada.

Les deficiències en el ser­vei elèctric al barri del Raval afec­ten la Carme i dese­nes de comer­ci­ants i cen­te­nars de veïns que, farts de supor­tar un ser­vei nefast, ahir van començar la pri­mera d’un seguit de mobi­lit­za­ci­ons per exi­gir una millora en la xarxa elèctrica. Enti­tats soci­als de tots tipus que tre­ba­llen al barri es van con­cen­trar davant l’ofi­cina d’atenció al cli­ent d’Endesa per lliu­rar-hi un mani­fest amb un seguit de recla­ma­ci­ons, tant d’indem­nit­zació pel dany cau­sat com de millora.

Les enti­tats adver­tei­xen que, més enllà dels per­ju­di­cis econòmics, la falta de llum als domi­ci­lis posa en risc la salut dels ciu­ta­dans, tant la física com la men­tal, i empit­jora les con­di­ci­ons de vida de per­so­nes depen­dents, gent gran que viu sola, entre d’altres.

Flora Muñoz, una de les por­ta­veus de la pla­ta­forma, va expli­car ahir que la seva cam­pa­nya es diri­geix cap a l’empresa però també cap a l’admi­nis­tració. Els pro­ble­mes de sub­mi­nis­tra­ment són crònics, però aquest hivern, amb l’incre­ment del fred, s’han produït incre­ments de la demanda i, ales­ho­res, la situ­ació s’ha fet insos­te­ni­ble i ha posat de mani­fest “la falta d’inversió d’Endesa en les infra­es­truc­tu­res”, segons els veïns.

Flora Muñoz va denun­ciar ahir que la res­posta que dona la com­pa­nyia, atri­buint els talls elèctrics a sobrecàrre­gues per ins­tal·laci­ons de llum mani­pu­la­des només fa que “estig­ma­tit­zar el barri” i va recla­mar a la com­pa­nyia “una res­posta al pro­blema i una inversió real”.

La com­pa­nyia ha res­post que han reac­ci­o­nat als pro­ble­mes posant grups electrògens. La Carme va asse­gu­rar que el que es va posar al car­rer on ella té la botiga “només hi va ser un parell de dies i després se’l van empor­tar”. En un altre cas, d’un altre grup al car­rer Roba­dors, seria per donar ser­vei a un local muni­ci­pal, segons els veïns.

En el docu­ment entre­gat ahir a Endesa, els veïns dema­nen que s’esta­bleixi una indem­nit­zació per les pèrdues que els talls pro­vo­quen a veïns i comerços, i també rei­vin­di­quen l’actu­a­lit­zació de la xarxa i la impli­cació de l’admi­nis­tració local i autonòmica. Dema­nen una audi­to­ria de la xarxa i que el cas es porti a fis­ca­lia. Entre els fets que podrien ser objecte d’inves­ti­gació hi ha un incendi que es va pro­duir el diven­dres 8 al car­rer Roba­dors, en un bloc on la deficiència del sis­tema elèctric va pro­vo­car les fla­mes.

“Poques con­cre­ci­ons”

Poques hores després de la pro­testa, el regi­dor del dis­tricte de Ciu­tat Vella, Jordi Rabassa, va fer públic a les xar­xes soci­als que s’havia reu­nit amb Endesa i que la com­pa­nyia havia adqui­rit alguns com­pro­mi­sos però “poques con­cre­ci­ons”. El regi­dor admet que el tema elèctric afecta sobre­tot el Raval i la Bar­ce­lo­neta, però també altres bar­ris del dis­tricte, en un feno­men que Rabassa qua­li­fica de “pro­blema molt greu”.

Els talls en el ser­vei elèctric són un pro­blema que es repro­du­eix a mol­tes ciu­tats de l’àrea de Bar­ce­lona, per exem­ple a Bada­lona, on la com­pa­nyia Endesa també s’ha reu­nit recent­ment amb l’ajun­ta­ment i davant l’alcalde, Xavier García Albiol, va adqui­rir el com­promís de millo­rar la xarxa de sub­mi­nis­tra­ment.

La tarifa social de l’aigua creix

Les famílies que es van acollir al cànon social de l’aigua a Catalunya el 2020 van ser 59.879, 13% més que l’any anterior. En concret, el 2019 hi havia 52.540 famílies que es van acollir a aquesta bonificació, segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) recollides per l’agència ACN. La tarifa social de l’aigua aplica una bonificació del 100% del cànon de l’aigua, el que comporta entre un 10% i un 30% de la factura als col·lectius més vulnerables i en cas que el consum d’aigua no superi el primer tram del cànon. Si el consum és superior, la bonificació que s’aplica és del 50%.

D’altra banda, hi ha una segona bonificació vigent, que és l’ampliació per trams, que s’aplica en unitats de convivència de quatre membres o més. També reben un tractament tarifari especial els habitatges on conviuen persones amb un grau de discapacitat declarat que supera el 75%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.