Política

El TSJC manté les eleccions el 14-F

La secció cinquena acorda anul·lar el decret del govern que suspenia les eleccions

La sentència, que es notificarà el proper dilluns, admet recurs davant la sala contenciosa del Tribunal Suprem, però no alteraria la cita electoral

La secció cin­quena del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) ha resolt man­te­nir les elec­ci­ons per al pròxim 14 de febrer, tal com estava pre­vist ini­ci­al­ment. Així, el tri­bu­nal ha anul·lat el decret que ajor­nava les elec­ci­ons al 30 de maig i els comi­cis es man­te­nen defi­ni­ti­va­ment el 14-F.

Després de la pre­sen­tació de vuit recur­sos en con­tra, els magis­trats s’han reu­nit aquest diven­dres al mig­dia amb caràcter d’urgència per deli­be­rar. Per majo­ria, i en menys de dues hores, han pres la decisió, l’argu­men­tació de la qual es conei­xerà dilluns que ve.

En un acte noti­fi­cat aquest diven­dres -pri­mer dia de la cam­pa­nya elec­to­ral-, la sala ha decla­rat fina­lit­zat el procés, una vegada ha admès les pro­ves pro­po­sa­des i ha rebut les al·lega­ci­ons de la Gene­ra­li­tat, que defensa la sus­pensió del 14F, així com un informe de la Fis­ca­lia, par­tidària de man­te­nir aquesta data per evi­tar una “anor­ma­li­tat jurídica i ins­ti­tu­ci­o­nal” que pot per­llon­gar-se de forma “inde­ter­mi­nada”.

La sala, que en prin­cipi es va fixar com a data límit per resol­dre aquest procés el pro­per 8 de febrer, ha pogut avançar la deli­be­ració gràcies a la “bona fe pro­ces­sal” de totes les parts, que no han esgo­tat els ter­mi­nis en una tra­mi­tació urgent, segons ha des­ta­cat el TSJC en un comu­ni­cat,.

De fet, en la seva inter­lo­cutòria la sala ha acor­dat pro­ce­dir aquest diven­dres al mig­dia a la votació i decisió de la seva reso­lució, encara que la sentència ínte­gra no la noti­fi­carà fins dilluns que ve, 1 de febrer.

Mesu­res cau­te­lars

El pas­sat 21 de gener el TSJC va acor­dar la sus­pensió cau­te­lar del decret del Govern que ajor­nava les elec­ci­ons del 14F a, en prin­cipi, el 30 de maig.

En aque­lla ocasió, els argu­ments de la sala es van noti­fi­car l’endemà, en una inter­lo­cutòria en què el tri­bu­nal va al·legar que les elec­ci­ons s’havien de man­te­nir pro­vi­si­o­nal­ment el 14F per “pre­ser­var la nor­ma­li­tat democràtica” i evi­tar una “situ­ació de blo­queig i pre­ca­ri­e­tat ins­ti­tu­ci­o­nal” que afecti la legi­ti­mi­tat del Govern en plena pandèmia.

En la seva inter­lo­cutòria, que comp­tava amb el vot par­ti­cu­lar d’un dels set magis­trats de la sala, el tri­bu­nal recal­cava que no obli­gava a votar “irre­ver­si­ble­ment el dia 14 de febrer” ni que havia fixat aquesta data, ja que, adver­tia, fins al dia de les elec­ci­ons es podien donar “can­vis subs­tan­ci­als” tant en l’estat d’alarma com en l’àmbit sani­tari que pogues­sin por­tar les “auto­ri­tats com­pe­tents” a adop­tar una altra decisió.

El Govern va acu­sar ales­ho­res el TSJC de come­tre una “irres­pon­sa­bi­li­tat” i “posar en risc” la salut de l’elec­to­rat, per la qual cosa va pre­sen­tar un recurs dema­nant que s’acordés la sus­pensió del 14F, al·legant a més que en pro­duir-se la jor­nada elec­to­ral en el pic de la ter­cera onada de la pandèmia podria haver-hi unes 200.000 per­so­nes que no pogues­sin exer­cir el seu dret a vot.

L’exe­cu­tiu català va adjun­tar en el seu recurs diver­sos infor­mes que aler­ta­ven del risc per a la salut dels elec­tors que vul­guin anar a votar el 14F i que a més també qüesti­o­nava la “legi­ti­mi­tat” del resul­tat si es regis­trava una baixa par­ti­ci­pació a causa del con­text de pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.