Salut

La Unitat de Teràpia Molecular del Càncer de Vall d’Hebron tracta el 2020 més pacients que mai tot i la pandèmia

Els assaigs clínics són per a moltes persones amb una malaltia oncològica l’única oportunitat de tractament

La Uni­tat d’Inves­ti­gació de Teràpia Mole­cu­lar del Càncer (UITM) del Vall d’Hebron Ins­ti­tut d’Onco­lo­gia (VHIO) va asso­lir el 2020 una xifra rècord amb 1.262 paci­ents en 256 assaigs clínics, 74 dels quals eren assa­jos que es van ini­ciar en aquest període. Això suposa 140 paci­ents més trac­tats pel que fa a l’any ante­rior. Així, la uni­tat va acon­se­guir no només man­te­nir l’acti­vi­tat, sinó aug­men­tar-la i donar ser­vei a més paci­ents tot i l’impacte de la pandèmia del coro­na­vi­rus en el sis­tema sani­tari.

La UITM - Fun­dació La Caixa coor­dina i rea­litza els assaigs clínics com­ple­xos amb medi­ca­ments en desen­vo­lu­pa­ment pri­me­renc –fase I i els pri­mers de fase II–. Els assaigs clínics són per a molts paci­ents oncològics l’única opor­tu­ni­tat de trac­ta­ment.

La uni­tat va incloure 1.262 paci­ents en assa­jos clínics al llarg de l’any pas­sat; d’aquests, 560 eren nous paci­ents que començaven un assaig clínic. El 2019, es van incloure 1.122 paci­ents, 499 dels quals començaven un assaig. En total, es van rea­lit­zar el 2020 256 assa­jos (219 l’any ante­rior), 74 dels quals s’ini­ci­a­ven (54 el 2019).

Els assaigs clínics són per a alguns paci­ents l’opor­tu­ni­tat de tro­bar noves teràpies, espe­ci­al­ment en aquells casos en què ja s’han pro­vat diver­sos trac­ta­ments sense èxit. Man­te­nir l’acti­vi­tat en aquesta àrea i fins i tot aug­men­tar el nom­bre de paci­ents que han pogut par­ti­ci­par en assa­jos clínics, tot i l’impacte que ha tin­gut la Covid-19, ha permès a mol­tes per­so­nes acce­dir a trac­ta­ments que poden supo­sar un canvi en el curs de la malal­tia. A més, el fet que s’hagi man­tin­gut l’acti­vi­tat ha permès con­ti­nuar amb l’apro­vació de fàrmacs que esta­ven pen­dents i no para­lit­zar-ne el procés admi­nis­tra­tiu.

“Els paci­ents trac­tats en aquesta uni­tat, que pro­ve­nen tant de l’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Vall d’Hebron com de la resta de Cata­lu­nya, d’Espa­nya i d’altres països, també s’han pogut bene­fi­ciar, durant aquesta situ­ació de pandèmia, de les teràpies expe­ri­men­tals més inno­va­do­res i pro­me­te­do­res, vin­cu­la­des a la medi­cina de pre­cisió”, des­taca la doc­tora Elena Gar­ralda, direc­tora de la UITM, en vigílies del Dia Mun­dial con­tra el Càncer, el 4 de febrer.

També es van man­te­nir els trac­ta­ments de tots aquells paci­ents que esta­ven par­ti­ci­pant en un assaig clínic –de qual­se­vol fase– d’onco­lo­gia o hema­to­lo­gia, als quals s’estava fent un segui­ment.

El Ser­vei d’Onco­lo­gia Mèdica de l’Hos­pi­tal Vall d’Hebron i l’Ofi­cina d’Assaigs Clínics del VHIO van reor­ga­nit­zar tots els cir­cuits perquè els paci­ents que havien de començar un estudi o aquells que ja hi par­ti­ci­pa­ven no notes­sin l’impacte de la Covid-19 i pogues­sin con­ti­nuar el trac­ta­ment. En aquest sen­tit, es van poten­ciar les reu­ni­ons diàries inter­nes orga­nit­za­ti­ves i les reu­ni­ons telemàtiques set­ma­nals de l’equip mèdic amb coor­di­nació per valo­rar l’estat dels paci­ents inclo­sos o can­di­dats per a un assaig clínic.

El càncer és la segona causa de mort al món, amb prop de 18 mili­ons de nous casos diagnos­ti­cats i més de 9,6 defun­ci­ons rela­ci­o­na­des amb tumors cada any. Mal­grat que la super­vivència a aquesta malal­tia con­ti­nua millo­rant, encara hi ha molts tipus de tumors per als quals no hi ha trac­ta­ments efec­tius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.