Salut

El govern espanyol refreda ara les expectatives d’una Setmana Santa i veu “difícil” que hi hagi una “mobilitat normalitzada”

La Moncloa demana a les comunitats que utilitzin tot el marge de què disposen per ampliar les restriccions

L’executiu declara la Covid com a malaltia professional per als sanitaris i podran rebre prestacions en cas de tenir seqüeles de per vida

El govern espanyol ha rebaixat avui les expectatives que el mateix executiu havia aixecat sobre una major flexibilitat de la mobilitat de cara a la Setmana Santa.

A la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, la portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, ha apuntat que “és difícil que hi pugui haver una mobilitat normalitzada durant aquest període i que existeixi una lliure circulació de persones per trànsit aeri”, si bé ha recordat que el criteri el marcaran pels tècnics. En aquest sentit, ha “Estarem molt vigilants que la mobilitat nacional es regeixi per criteris exclusivament epidemiològics”,


L’executiu espanyol ha refredat així les expectatives que va generar ahir la ministra d’Indústria, Turisme i Comerç, Reyes Maroto. En una visita a una empresa de materials hospitalaris acompanyada de la ministra de Sanitat, Carolina Darias, Maroto va afirmar que les capacitats productives “permeten tenir confiança que el procés de vacunació s’anirà produint d’acord amb el pla que hem acordat amb les comunitats autònomes” i per tant “el reinici dels viatges vindrà de la mà de la contenció de la pandèmia”.

Poques hores després el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries (CCAS), Fernando Simón, va matisar les esperances de la titular d’Indústria. “No podem confondre una evolució acceptable amb una situació acceptable”, va indicar el portaveu de Sanitat.  Simón va distingir entre el descens de casos que es detecta en la tercera onada i un escenari en què pugui ser segur moure’s per les festes.

Montero ha donat avui la raó a Simón i ha advertit que “és difícil” que es pugui recuperar la normalitat en la circulació de persones durant aquest període. “Tot l’aprenentatge previ ens fa ser extraordinàriament prudents i tret que hi hagi les incidències acumulades que diu Simón –menys de 150 casos per cada 100.000 habitants- haurem de reiterar les mesures que tenim en marxa ara per evitar una quarta onada”, ha sentenciat.

En aquest sentit, Montero ha fet una crida a les comunitats autònomes perquè utilitzin tot el marge de què disposen per ampliar les restriccions contra la Covid.

Respecte a les decisions de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que ha reduït les restriccions horàries i a la restauració, Montero ha recordat que cal que les decisions s’adoptin d’acord a criteris sanitaris.

Montero ha criticat l’anunci d’Ayuso de prioritzar la vacunació de cambrers i els taxistes. “No em sembla seriós ni crec que aquesta hagi de ser l’actitud”, ha dit. La portaveu ha recordat que “cal que el protocol de vacunació vagi especificant els col·lectius”.

En aquest sentit, i en resposta a una pregunta d’aquest diari, Montero ha assegurat que no li consta que el rei Felip VI s’hagi vacunat i ha assegurat que els membres de la Casa Real rebran el vaccí quan els toqui d’acord amb els protocols sanitaris.


Restriccions als viatges des del Brasil i Sud-àfrica
El Consell de Ministres ha acordat aquest dimarts augmentar les restriccions d’entrada a l’Estat per via aèria des del Brasil i Sud-Àfrica per evitar l’entrada de les dues noves soques del coronavirus detectades en aquests països.

La ministra portaveu, Maria Jesús Montero, ha explicat a la roda de premsa posterior a la reunió del govern que la mesura entrarà en vigor demà dimecres a les nou del matí i estarà en vigor almenys 14 dies, fins a la mateixa hora del 17 de febrer, tot i que es podrà prorrogar en funció de l’evolució de la pandèmia. Les restriccions afecten també els vaixells de passatgers.

La limitació no afecta els residents a l’Estat o d’Andorra que retornen d’aquests països, ni tampoc els passatgers que es troben en trànsit cap a tercers països –aliens a l’espai Schengen- i que facin una escala inferior a les 24 hores, sense abandonar la zona de trànsit de l’aeroport.

Montero ha subratllat que la mesura té com a objectiu “protegir la salut dels ciutadans”  i contenir la progressió de la malaltia i reforçar el sistema sanitari d’acord a les mesures adoptades per la Unió Europea.

L’executiu ja tenia activa una limitació sobre els vols directes amb el Regne Unit per la soca britànica.

La Covid-19, malaltia professional pels sanitaris

El canvi permetrà que rebin prestacions en cas de tenir seqüeles de per vida per la malaltia
ACN

El govern espanyol ha aprovat aquest dimarts una modificació perquè els sanitaris que s’han contagiat de covid rebin les mateixes prestacions que tindrien en cas d’una malaltia professional. Des del mes de setembre la covid es considerava com una “contingència professional derivada d’un accident de treball”, fet preveia una cobertura de cinc anys en cas de patir els seus efectes a llarg termini. El canvi a la tipificació de “malaltia professional” permet que rebin cobertura de per vida en cas que els sanitaris pateixin seqüeles. De moment s’han contagiat a l’estat 118.000 professionals sanitaris.
Segons el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, la mesura té caràcter retroactiu i cobreix també personal sociosanitari. L’objectiu, ha afirmat és “millorar l’escut social” davant la pandèmia per a determinats sectors.

El Consell de Ministres aprova la pròrroga de les moratòria hipotecària i de préstecs al consum

L’ajornament en el pagament serà de fins a nou mesos i es podrà sol·licitar fins al 30 de març
ACN

El govern espanyol ha aprovat al Consell de Ministres d’aquest dimarts la pròrroga de la moratòria hipotecària i de préstecs al consum.

La portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha explicat en roda de premsa que la moratòria hipotecària beneficiarà a treballadors o autònoms vulnerables o empreses del sector de turisme i transport amb una facturació que s’hagi reduït un 40% amb motiu de la pandèmia.

La podran demanar per afrontar les quotes de l’habitatge habitual, el local del seu negoci o un habitatge que lloguin i del qual hagin deixat de percebre rendes del llogater.

L’ajornament en el pagament serà de fins a nou mesos i es podrà sol·licitar fins al 30 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.