Política

“Rajoy va destruir els papers”

L’extresorer Bárcenas descriu a la fiscalia com Rajoy va esmicolar personalment documents sobre la caixa B del partit

“Es nodria de donatius relacionats amb importants adjudicacions públiques”

A menys d’una setmana per començar el judici d’un altre cas vinculat al presumpte finançament il·legal del Partit Popular, el màxim responsable de les finances del partit, Luis Bárcenas, ha remès un escrit a la fiscalia anticorrupció a la qual ofereix nous detalls que tornen a implicar l’expresident espanyol, Mariano Rajoy, en tota la trama de corrupció. El judici, que comença dilluns vinent, és sobre el presumpte finançament amb fons il·legals de la caixa B del partit de la construcció de la nova seu central del PP, al carrer Génova de Madrid. Els expresidents José María Aznar i Mariano Rajoy hi estan cridats a declarar.

En un escrit de vuit pàgines, que va avançar El País, l’extresorer del PP sosté que en una reunió mantinguda el 2009 amb Rajoy el va informar de l’existència de la caixa B. “El 2008 existien uns ingressos en la comptabilitat paral·lela d’un milió d’euros, dels quals es van destinar al voltant de 900.000 amb càrrec als fons B a la remodelació de la seu del Partit Popular del carrer Génova” de Madrid, afirma Bárcenas. “Vaig mostrar els papers d’aquesta comptabilitat B a Rajoy, que em va tirar en cara com podia continuar conservant aquesta documentació compromesa i que va acabar, personalment, destruint-la en la màquina trituradora de papers, sense saber que jo en guardava una còpia, gran part de la qual ha estat sostreta de l’estudi de la meva dona quan van entrar-hi a robar”. Un robatori que ara també s’investiga en seu judicial, com a part de la peça Kitchen del cas Villarejo. Bárcenas mostra la seva disposició a col·laborar ara amb la fiscalia suposadament perquè s’ha incomplert la promesa que el partit li hauria fet, a través d’un intermediari, i segons la qual la seva dona, Rosalía Iglesias, no entraria a la presó pel cas Gürtel de corrupció del mateix PP, pel qual compleixen pena. Iglesias va ser condemnada a dotze anys de presó l’octubre passat pel Suprem. Bárcenas considera que va ser un “ingenu” en creure’s un compromís que el va portar a signar “la pau” amb el que havia estat el seu partit durant dues dècades, “retirant la denúncia que havia interposat per la destrucció” dels ordinadors i renunciant a les seves “pretensions laborals” per la seva sortida del PP.

Però les informacions que s’estan coneixent en la instrucció del cas Kitchen revelen les vigilàncies il·legals a les quals hauria estat sotmesa la família de Bárcenas “amb l’ús de fons reservats” i que van ser ordenades per “alts càrrecs de l’aleshores govern” de Rajoy, assegura en l’escrit l’extresorer. Actuacions que van tenir “la inestimable col·laboració d’alts càrrecs policials”. Bárcenas també denuncia: “El segrest i les amenaces de mort rebudes per la meva família, al nostre propi domicili familiar, per l’anomenat fals capellà”, que “poden donar una idea de la pressió i el patiment” que han estat suportant.

A la carta esmenta la seva “desconfiança” cap a l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, i remarca que un dels policies implicats en la Kitchen, Andrés Gómez Gordo, va ser el seu assessor quan era la presidenta de Castella-la Manxa. De Cospedal és una de les que, segons l’extresorer, hauria cobrat complements salarials irregulars provinents de la caixa de diners sense declarar. A més d’ella, també rebien aquestes retribucions de fons il·legals: Mariano Rajoy, Federico Trillo, Francisco Álvarez Cascos, Ángel Acebes, Javier Arenas, Rodrigo Rato, Jaime Ignacio del Burgo i Pío García Escudero. És a dir, bona part de la plana major del partit conservador en les etapes de govern tant d’Aznar com de Rajoy. De fet, l’extresorer sosté que des del 1982 va existir un “sistema institucionalitzat” de finançament del PP amb “percepcions en B” a través de donatius, tot i que els fets que es jutjaran la setmana que ve es limiten al període que va entre els anys 2004 i 2008. En aquesta època, el president del partit era Rajoy; el secretari general, Ángel Acebes, i el tresorer, Álvaro de Lapuerta, de qui Bárcenas assegura que existeix una gravació en la qual parla dels “lliuraments en metàl·lic que es feien mensualment a aquests membres del PP”, tot i que la periodicitat “depenia de la liquiditat de la caixa diversa”.

Aquests fons es nodrien, confessa Bárcenas, “amb caràcter general de donatius de persones relacionades amb empreses “beneficiàries d’importants adjudicacions públiques”, que es feien en lliuraments en metàl·lic a Lapuerta, “estant jo present en alguns casos”.

Fons pera la tesi de l’11-M

Una altra de les noves revelacions que aporta l’escrit és la compra amb fons il·legals (140.000 euros) d’accions del diari d’internet Libertad Digital, propietat de Federico Jiménez Losantos, a finals del 2004 i a causa de l’afinitat ideològica i “especialment de les tesis de l’autoria d’ETA en els atemptats de l’11-M que van tenir lloc uns mesos abans”, comesos de fet per una cèl·lula islamista que va assassinar 193 persones en tres trens de rodalies de Madrid.

Es feien lliuraments en metàl·lic mensualment a membres [de la direcció] del PP
Luis Bárcenas
EXTRESORER DEL PARTIT P0PULAR
1982
any d’inici
del sistema “institucionalitzat” de finançament il·legal del PP, segons l’extresorer del partit.
1
milió
d’euros hi havia el 2009 a la caixa B, i se n’haurien usat 900.000 per aixecar la nova seu del PP a Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.