Llibres

Les llibreries es reivindiquen com a “essencials” amb la publicació d’un llibre comestible

El sector celebra poder reobrir els caps de setmana però exigeix que no es tornin a tancar les llibreries

Els llibreters critiquen les “mesures erràtiques” del govern

Les lli­bre­ries cata­la­nes han cele­brat aquest dis­sabte que la Gene­ra­li­tat les per­meti reo­brir els caps de set­mana a par­tir del 8 de febrer però han lamen­tat els qua­tre caps de set­mana de tan­ca­ment que han patit. És per això que han exi­git que es res­pecti la seva con­dició d’“essen­ci­als” i no se les torni a tan­car.

El govern va decla­rar la cul­tura bé essen­cial el pas­sat mes de setem­bre. No obs­tant això, després de les vacan­ces de Nadal va apro­var una sèrie de res­tric­ci­ons que obli­ga­ven a totes les lli­bre­ries a tan­car el cap de set­mana i a les de més de 400 metres qua­drats, a abai­xar la per­si­ana també durant la resta set­mana. Dijous pas­sat la Gene­ra­li­tat va sua­vit­zar aques­tes mesu­res i va anun­ciar que les lli­bre­ries grans podien tor­nar a obrir a par­tir del 8 de febrer i totes en cap de set­mana. Tot i això, l’edi­to­rial Coma­ne­gra, impul­sora de l’acte de pro­testa d’avui, ha deci­dit man­te­nir la cita per rei­vin­di­car l’essen­ci­a­li­tat del sec­tor edi­to­rial.

A l’acte, que s’ha cele­brat a la Fàbrica Leh­mann de Bar­ce­lona, l’actual seu de Coma­ne­gra, hi han assis­tit entre altres, el Pre­si­dent de la Cam­bra del Lli­bre, Patrici Tixis, Martí Romaní del Gremi de Dis­tribuïdors i Joan Nogué del Gremi d’Indústries gràfiques, Joan Sala d’Edi­tors.cat, a més d'una nom­brosa repre­sen­tació de lli­bre­ters i per­so­nes vin­cu­la­des al món edi­to­rial. El sec­tor del lli­bre ha fet públic un mani­fest en el qual cri­ti­quen les “mesu­res erràtiques, men­ti­des i greu­ges com­pa­ra­tius” del govern de la Gene­ra­li­tat, que, a parer seu, “ofega a poc a poc i en silenci” les lli­bre­ries.

Les lli­bre­ries han cele­brat la reo­ber­tura però s’han quei­xat de què hagin estat tan­ca­des qua­tre set­ma­nes, ha exi­git al Govern que la situ­ació no es repe­teixi i li ha recla­mat que “se seguei­xin con­si­de­rant un pilar cul­tu­ral”.

Els lli­bre­ters han sim­bo­lit­zat aquesta rei­vin­di­cació com a “bé essen­cial” amb la publi­cació del lli­bre comes­ti­ble: Bibliofàgia. Conte essen­cial, que han pre­sen­tat en aquest acte de pro­testa. El conte, escrit per Màrius Serra i publi­cat per l’esmen­tada edi­to­rial, és una pro­testa con­tra el que con­si­de­ren que és una “situ­ació de menys­te­ni­ment i de des­ga­vell”.

Serra ha lle­git el conte davant els pre­sents i després se l’ha men­jat, ja que està publi­cat amb paper i tinta comes­ti­bles. Només se n’han imprès 100 exem­plars, dolços i sense glu­ten. El lli­bre, amb un preu de 20 euros, només s’ha pogut reco­llir aquest dis­sabte a la tarda al pati de la Fàbrica Leh­mann.

Segons l’edi­to­rial Coma­ne­gra, el conte de Serra “és un elogi a la comu­ni­tat lli­bresca, des dels lec­tors voraços als lli­bre­ters mili­tants”, pas­sant pels edi­tors que es veuen obli­gats a fer coses tan estra­folàries com la publi­cació d’aquest lli­bre perquè no els “pren­guin més el pèl”.

El text con­clou que tots som lec­tors bibliòfags “perquè tots ens ali­men­tem de parau­les”. “Fins i tot aquells gover­nants que diuen que la cul­tura és essen­cial i després s’han d’empas­sar les seves parau­les amb pata­tes, oli, sal i vina­gre”, etziba Serra al final del conte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.