Gran angular

El turisme genera el 80% de la brossa a les platges de la Mediterrània

Un estudi d’ICTA-UAB adverteix de l’amenaça als ecosistemes i a l’economia de les comunitats costaneres

Fins a un 80% de la brossa marina que s’acumula a les platges de les illes de la Mediterrània tindria el seu origen en el turisme, segons ha conclòs un estudi internacional que ha liderat l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Aquesta recerca, que ha estat publicada a la revista Scientific Reports, ha analitzat la procedència dels residus a vuit illes de la mar Mediterrània, durant quatre anys. Els investigadors han pogut demostrar que l’ús recreatiu de les platges en aquests indrets durant l’estiu és responsable del 80% de les escombraries marines que s’hi acumulen.

Segons Michaël Grelaud, investigador de l’ICTA-UAB i coautor de l’article, ““aquest problema ambiental està amenaçant la bona salut dels ecosistemes marins i pot conduir a la pèrdua de biodiversitat”. Així mateix, “també pot tenir enormes impactes econòmics per a les comunitats costaneres que depenen dels serveis ecosistèmics en augmentar la despesa en neteja de platges, salut pública o eliminació de deixalles.”

Els investigadors van caracteritzar la quantitat i el tipus de residus recollits en 147 estudis realitzats durant la temporada turística alta i baixa de 2017, en 24 platges de 8 illes mediterrànies diferents. Els resultats mostren que la gran majoria dels articles recol·lectats estan fets de plàstic, que representa més del 94% de les escombraries marines.

Durant l’estiu, les platges més freqüentades acumulen una mitjana de 330 articles per cada 1.000m2 de platja per dia, 5,7 vegades més que en temporada baixa. Això representa un residu cada tres passes. El 65% de les escombraries marines que s’acumulen a les platges està formada per burilles, palletes o llaunes de begudes. Aquestes dades poden augmentar fins a un 80% si s’inclouen els microplàstics més grans, ja que els articles de plàstic abandonats es fragmenten sota els efectes combinats de la irradiació solar i la fricció amb la sorra, accelerada per l’alt volum de visitants. Extrapolats a totes les illes de la Mediterrània, els resultats mostren que els visitants podrien ser responsables de l’acumulació de més de 40 milions d’articles al dia durant el pic turístic de juliol i agost.

El 2019, i després de la implementació de diverses campanyes de conscienciació ciutadana, els resultats van mostrar una disminució de més del 50% dels residus associats als visitants. “Aquests resultats tan encoratjadors probablement es beneficiïn de la creixent atenció pública a la contaminació plàstica en els oceans o de les mesures adoptades per la Comissió Europea per reduir les escombraries marines, com la directiva de plàstic d’un sol ús”, diu Patrizia Ziveri, professora d’investigació ICREA a l’ICTA-UAB i coautora de l’article.

Com recorda Ziveri, “el confinament per la COVID19 i la dràstica reducció temporal del turisme ofereixen una oportunitat per repensar la importància fonamental del turisme sostenible per garantir un futur saludable per al medi ambient i, per tant, també per a les persones.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.