Les dades de contagis baixen a la Garrotxa i pugen al Ripollès
El risc de rebrot és de més de 1.300 punts a la Garrotxa, però ha disminuït un 29% en una setmana, mentre que al Ripollès s’ha duplicat en quatre dies i s’acosta als 700
Les xifres milloren a la resta de la regió, amb el risc encara alt
La tercera onada de la Covid-19 va de baixa en general quant a contagis a la regió sanitària de Girona, tot i que el risc encara és molt alt arreu, segons les dades de Salut en el web dadescovid.cat. L’excepció, destacada, és el Ripollès, on els indicadors estan augmentant els últims dies. Els més alts, però, continuen sent els de la Garrotxa, que encara és la comarca catalana amb pitjors xifres, tot i que els indicadors de contagis hi van millorant de mica en mica. Si bé no és a la regió sanitària gironina, cal dir que la Cerdanya presenta unes xifres un xic millors i té un risc de rebrot alt i no pas molt alt.
Dades globals de la regió
El risc de rebrot a la regió de Girona va caure ahir –amb dades del 30 de gener al 5 de febrer– per sota dels 400 punts per primer cop des de finals de desembre. En concret, després de set dies seguits en descens, es va situar en 377 punts (un 23% menys que els 488 punts d’una setmana abans), amb una velocitat de transmissió de 0,89 (0,99 una setmana abans) i una incidència acumulada en catorze dies de 427 casos per cada 100.000 habitants (501 una setmana abans). També destaca el descens de la positivitat de les proves (6,2%), que s’acosta al 5% recomanat per l’OMS, cosa que significa que s’escapen menys casos.
Als hospitals, la millora encara no es nota tant. Ahir hi havia 245 ingressats (una setmana enrere, 268), 51 dels quals eren a l’UCI (la mateixa quantitat que dimarts 2).
Més de 300 morts el 2021
Pel que fa a les defuncions, amb les dades d’ahir es van superar els 300 morts a la regió per Covid-19 aquest 2021. En concret, el web de Salut registra 255 morts al gener i confirma per ara 48 defuncions al febrer, tot i que les dades solen anar endarrerides i, per tant, és possible que el balanç sigui superior.
Garrotxa i Ripollès
El risc de rebrot ha baixat un 29% en una setmana a la Garrotxa, que, amb 1.339 punts, es manté com la comarca amb pitjors dades del país. Un dels indicadors que més han millorat és la velocitat de contagi, que ahir ja es va situar per sota d’1 (en concret, a 0,98). També està en descens, tot i que continua sent alta, la positivitat: ahir, amb un 9,51%, va caure per sota del llindar del 10% després de nou dies per sobre. La incidència en catorze dies és molt alta (1.358 casos per cada 100.000 habitants), però si només es miren els casos de l’última setmana es veu el descens: 364 casos versus els 431 de la setmana anterior.
Les dades a Olot segueixen la mateixa tendència, amb unes xifres una mica més altes: 1.514 de risc de rebrot (2.134 una setmana enrere), 10,15% de positivitat (12,2%), 1.568 d’incidència en catorze dies (1.508) i 0,96 de velocitat de contagi (1,43).
En canvi, a l’hospital d’Olot la situació encara no millora, sinó que s’agreuja. El nombre d’ingressats per Covid-19 ha augmentat un 40% en una setmana i ara ja en són 29.
Pel que fa al Ripollès, el risc de rebrot s’ha més que duplicat en quatre dies i ha passat de 306 a 684. L’augment ve motivat sobretot pel fort creixement de la velocitat de transmissió, que ha passat de 0,75 a 1,71. La incidència en catorze dies es manté al voltant dels 400 casos per cada 100.000 habitants i la positivitat, per sota del 5%.
La CUP acusa el govern d’Olot d’amagar informació
R. ESTÉBANLa CUP, a l’oposició a l’Ajuntament d’Olot, va acusar ahir l’equip de govern d’haver ocultat uns informes elaborats per un organisme públic comarcal, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (Sigma), sobre la situació de la Covid-19 a la Garrotxa, adreçats “a càrrecs electes i personal d’administració pública”. En aquests documents –sosté la CUP en un comunicat difós ahir–, es faciliten unes dades que ajuden “a tenir una visió més general i objectiva sobre la situació de la pandèmia a la comarca i, per tant, podrien qüestionar o replantejar mesures preses pels ajuntaments”. En el cas d’Olot, on s’ha donat el missatge que “tot està sota control”–continuen en el comunicat–, les dades podrien posar en dubte les mesures preses per l’Ajuntament, “que podrien haver estat insuficients i fins i tot inadequades”. En aquest sentit, s’assenyala que municipis amb menys afectació que a Olot han pres “mesures més rigoroses i han alertat de l’estat real”. Tot plegat –sosté la CUP– mostra una voluntat d’evitar que es posi en dubte la gestió municipal i comarcal de la pandèmia.
L’equip de govern (JxCat) ahir va negar que s’ocultés informació. L’alcalde, Pep Berga, va recordar que totes les dades sobre la Covid-19 surten del Departament de Salut, que és l’ens que les difon, i va emmarcar les acusacions de la CUP en l’actual context electoral.