Societat

El president Macron decep la Convenció Ciutadana amb la nova llei climàtica

Presenta la gran legislació verda del mandat, que hauria de reduir un 40% les emissions

Prohibirà el lloguer d’edificis poc eficients i algunes rutes aèries

“Una llei ambiciosa i rica.” El govern francès va defensar ahir amb aquestes paraules la nova llei Clima i Resiliència, presentada al Consell de Ministres al Palau de l’Elisi i en un París nevat i immers en una onada de fred. Considerada l’última gran legislació verda del mandat d’Emmanuel Macron, pretén satisfer les demandes de la Convenció Ciutadana pel Clima.

Es tracta d’una assemblea convocada per iniciativa de Macron i formada per 150 ciutadans, escollits a l’atzar, que van elaborar una ambiciosa bateria de 149 propostes per tal de reduir un 40% les emissions de CO2, abans del 2030. El president francès es va comprometre, el juny de l’any passat, a adoptar-ne la quasi totalitat. “La llei Clima i Resiliència representa el final de les barbaritats (contra el medi ambient). Construir un centre comercial enmig del camp, anar en avió de París a Bordeus o llogar habitatges molt poc eficients energèticament; tot això a partir d’ara s’haurà acabat”, va assegurar Barbara Pompili, la ministra de Transició Ecològica, en declaracions a France Inter. Una comunicació exultant que contrastava amb la decepció dels integrants de la Convenció i de les associacions ecologistes: “La majoria de les propostes (de la Convenció) han estat atenuades o rebutjades, sobretot a causa de la influència dels lobbys”, va lamentar Mélanie Cosnier, copresidenta del col·lectiu Les 150, integrada per la majoria dels representants de l’assemblea ciutadana.

El text inclou 65 mesures en matèria de consum, alimentació, habitatge i transports. Entre les més emblemàtiques, en destaca la prohibició del lloguer de les llars menys eficients energèticament a partir del 2028, de la publicitat de les energies fòssils i dels viatges en avió dins del territori francès en què existeixi una alternativa de menys de dues hores i mitja. També preveu dividir per dos l’artificialització dels sòls, i posar punt final el 2030 a la venda dels vehicles més contaminants. A més, promou la creació de zones de baixes emissions a totes les localitats de més de 150.000 habitants. Encara que aquestes propostes semblin un progrés significatiu per afrontar la urgència climàtica, la seva ambició decau a causa de la lletra petita i de com està previst aplicar-les. “La majoria de les mesures del projecte de llei són en general pertinents, però sovint limitades o sotmeses a unes condicions que fan que dubtem de la seva aplicació”, va advertir el consell econòmic, social i mediambiental, que es va encarregar d’organitzar la Convenció. La setmana passada, el Tribunal Administratiu de París va condemnar l’Estat francès per la seva inacció climàtica.

El projecte de llei començarà a ser debatut a finals de març i està prevista l’aprovació durant l’estiu o al setembre. Uns debats parlamentaris que seran un termòmetre sobre l’evolució d’una llei amb un embolcall ambiciós, però considerada insuficient pels activistes.

LA FRASE

Moltes propostes han estat atenuades o rebutjades per la influència dels lobbys
Mélanie Cosnier
MEMBRE DE LA CONVENCIÓ CIUTADANA PEL CLIMA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.