Torna la inflació i els preus pugen un 0,4%
Pugen per primer cop des de l’esclat de la Covid i per l’augment en habitatge i alimentació
Les rebaixes han impactat poc
Per primera vegada des de l’esclat de la pandèmia els preus han tornat a pujar durant el mes de gener, un tímid 0,4%, gràcies a l’increment de capítols com el d’habitatge, aliments i begudes no alcohòliques i parament de la llar, segons va publicar ahir l’institut d’estadística espanyol, l’INE. Aquesta xifra representa vora d’un punt més que la registrada al desembre, que va ser del -0,6%. Cal tenir en compte que les rebaixes d’enguany, amb centres comercials tancats i establiments amb limitacions horàries i confinament municipal, han tingut un impacte menor que les de l’any passat i això ha contribuït, de manera transversal, a augmentar la inflació.
A l’Estat espanyol els preus també van pujar, un 0,5% en aquest cas, un punt més que al desembre. L’increment és degut a l’encariment dels subministraments –sobretot l’electricitat (2,5%) i els aliments i begudes no alcohòliques (2,1%)–. La inflació subjacent estatal se situa en el 0,6%, cinc dècimes més que el mes passat (0,1%).
A Catalunya, el major increment mensual de preus es produeix en l’àmbit de l’habitatge (3,9%), el transport (1,4%) i l’alimentació (0,9%). També les begudes alcohòliques i el tabac (0,6%) i les comunicacions (0,5%) s’encareixen durant aquest mes. Per contra, la caiguda més acusada es produeix en el sector del vestit i calçat (-15,4%), seguit de l’oci i la cultura (-0,5%) i el parament de la llar (-0,1%).
En termes interanuals, però, tots els grups presenten augments de preus, a excepció de l’ensenyament (-4,1%), el transport (-3,6%) i les comunicacions (-3,5%).
En aquest cas, les pujades més grans es produeixen en l’habitatge (2,5%), l’alimentació (2,1%) i el vestit i el calçat (1,1%).
Pel sindicat CCOO, la concentració de l’increment de preus en el grup d’habitatge i en l’alimentació “comporta una situació que afeblirà la capacitat de compra de moltes llars, especialment les de rendes més baixes amb més concentració de despesa en aquests dos grups”. El sindicat insistia ahir en un comunicat que “quan la demanda interna i el consum de les llars estan en mínims històrics, la contenció en l’evolució dels preus respecte als salaris esdevé clau per a l’estabilitat econòmica”.
El Mobile confirma que vindrà, i l’ISE s’ho repensa
El conseller delegat de la GSMA, John Hoffman, assegura que el Mobile World Congress (MWC) tornarà a Barcelona aquest 2021, malgrat la pandèmia, encara que “serà un esdeveniment diferent del d’edicions anteriors”, amb menys visitants i amb mesures rigoroses de seguretat per evitar contagis. Hoffman va explicar que la GSMA treballa “incansablement” amb les administracions. “Hem aconseguit un progrés significatiu per arribar a aquest punt i ara estem al cent per cent centrats a portar un altre cop l’esdeveniment, en persona, del 28 de juny a l’1 de juliol d’aquest any”, deia. Per Hoffman, la decisió de suspendre el congrés, ara fa un any, va ser una decisió difícil però la correcta: “Si ens equivocàvem, provocaríem una profunda pertorbació i conseqüències per a més de 100.000 assistents.”
D’altra banda, els organitzadors del saló audiovisual Integrated Systems Europe (ISE), que enguany es traslladava a l’Hospitalet de Llobregat des d’Amsterdam, confirmaran el dia 1 de març si poden celebrar l’edició d’aquest any. La fira estava prevista, inicialment, a principis de febrer.