Gran angular

El desplegament de la 5G agafa ritme a Catalunya

L’efectiva col·laboració d’administracions i empreses està fent possible que la posada en marxa de projectes pilot de la nova tecnologia arribi a tots els sectors econòmics del país

El corredor del Mediterrani digital unirà l’eix industrial català amb l’europeu
Eduard Martín
CEO de 5GBarcelona
Robots autònoms desinfectaran el mercat de producte biològic a l’abril
Pablo Vilanova
Director d’estratègia de mercabarna
Les concessions no són adjacents i això dificulta un bon desplegament
Josep Paradells
CEO i2CAT

Europa tindrà cober­tura 5G el 2025. Almenys així ho indi­quen les pre­vi­si­ons de Brus­sel·les. “A Cata­lu­nya, anem a bon ritme”, asse­gura Edu­ard Martín, CEO de 5GBar­ce­lona (www.​5gbarcelona.​org), una aliança estratègica entre el sec­tor públic i l’empresa pri­vada que tre­ba­lla per posi­ci­o­nar Bar­ce­lona i Cata­lu­nya com un entorn inno­va­dor i obert per a la vali­dació i adopció de tec­no­lo­gies i apli­ca­ci­ons 5G en un entorn real. “En dos anys hem desen­vo­lu­pat dis­set pro­jec­tes pilot en diver­sos sec­tors, molts d’estratègics”, explica Martín, que inci­deix en el fet que “la covid, de moment, no n’ha permès exe­cu­tar dos més que esta­ven pre­vis­tos, rela­ci­o­nats amb el sec­tor de l’entre­te­ni­ment i els holo­gra­mes, que també serà d’apli­cació en altres àmbits, com l’edu­ca­tiu”.

5GBar­ce­lona, nas­cuda el 9 de gener del 2018 gràcies a la Gene­ra­li­tat, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, el Mobile World Capi­tal Bar­ce­lona, la Fun­dació i2CAT, el CTTC, Atos i la UPC, ha impul­sat pro­jec­tes pilot des­ti­nats a ana­lit­zar tots els aspec­tes tec­nològics i de mer­cat abans d’imple­men­tar-los en la vida real.

A par­tir de lla­vors, i com un dego­teig, es van començar a conèixer ini­ci­a­ti­ves en marxa, que impli­quen la majo­ria de sec­tors, com per exem­ple, el pro­jecte pilot Cirurgià Remot, desen­vo­lu­pat a l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona, que con­necta el cirurgià en remot amb el cirurgià pre­sent a l’ope­ració, en temps real i amb una latència imper­cep­ti­ble. “El sec­tor soci­o­sa­ni­tari és dels con­si­de­rats estratègics i, a Cata­lu­nya, aquest té un poten­cial enorme”, afirma Martín.

Poc més tard, es va posar en marxa el camp de pro­ves 5G-IoT (inter­net de les coses) a la superi­lla del Poble­nou, amb l’objec­tiu de desen­vo­lu­par i ava­luar ser­veis mul­timèdia i models de des­ple­ga­ment de les futu­res xar­xes 5G. A con­ti­nu­ació, s’anun­ci­ava que el Fes­ti­val Cruïlla es con­ver­tia en un dels pri­mers bancs de pro­ves en l’àmbit mun­dial de la 5G apli­cada a la indústria de l’entre­te­ni­ment. Allà, els assis­tents van poder gau­dir en directe d’un con­cert des de l’esce­nari, al cos­tat dels artis­tes, a través d’una experiència de rea­li­tat vir­tual i immer­siva 360º. Aquell any, la 5G també va entrar en el món de la comu­ni­cació a través de TV3, que va fer ús de la tec­no­lo­gia per retrans­me­tre la Diada.

Aliança sin­gu­lar.

“El Pla d’Acció 5G per a Europa, del 2016, esta­bleix un calen­dari i a Cata­lu­nya no només l’estem com­plint, sinó que anem avançats. S’ha fet un molt bon des­ple­ga­ment de fibra òptica que ha permès que l’Estat espa­nyol se situés com el segon país de la UE quant a pro­ves rea­lit­za­des amb aquesta tec­no­lo­gia, i Cata­lu­nya està al cap­da­vant de totes les comu­ni­tats autònomes”, explica Martín.

El CEO de l’aliança cata­lana des­taca també la sin­gu­la­ri­tat de “la col·labo­ració publi­co­pri­vada que s’ha acon­se­guit aquí, i que ens dife­ren­cia tant a l’Estat com a Europa”. Els des­ple­ga­ments de xarxa que han dut a terme al ter­ri­tori com­pa­nyies com Voda­fone, Telefónica i Orange, la col·labo­ració d’empre­ses com Cell­nex, Medi­a­pro, Erics­son i Cisco, entre mol­tes d’altres, i l’apor­tació d’uni­ver­si­tats i hos­pi­tals de referència cata­lans en són un exem­ple.

La mobi­li­tat, el turisme o la indústria són els altres sec­tors en què s’han posat en marxa pro­jec­tes pilot. A les aca­ba­lles del 2019, el pas­seig de Gràcia es va con­ver­tir en un espai dotat de 5G on el visi­tant pot viure una experiència immer­siva amb rea­li­tat mixta. Es tracta del pro­jecte 5G Interac­tive City, un pas més cap a les smart cities.

El febrer de fa un any, tot just abans de l’esclat de la covid-19, es va posar en marxa el pro­jecte 5G First Res­pon­ders, amb l’objec­tiu de millo­rar l’atenció en els pri­mers minuts d’una emergència sanitària. També les àrees 5G, que es van imple­men­tant per tot el ter­ri­tori, tenen la funció d’estudi i for­mació en aquesta tec­no­lo­gia. De moment, ja se n’han pre­sen­tat tres: a les Ter­res de l’Ebre, al Camp de Tar­ra­gona i al Penedès.

Mobi­li­tat a Mar i terra.

Pel que fa a la mobi­li­tat, té una importància cab­dal el pro­jecte 5GMED que, segons Martín, “per­metrà evo­lu­ci­o­nar en el trans­port per car­re­tera amb vehi­cles autònoms i con­nec­tats, però també en el trans­port fer­ro­vi­ari, unint l’eix indus­trial català amb l’euro­peu”. A través de qua­tre pro­ves pilot al fer­ro­car­ril i a l’auto­pista entre Figue­res i Per­pinyà, aquest pro­jecte desen­vo­lu­parà i millo­rarà la con­nec­ti­vi­tat trans­fron­te­rera en ser­veis avançats de mobi­li­tat con­nec­tada i auto­ma­tit­zada. És el futur cor­re­dor del Medi­ter­rani digi­tal, que molt pro­ba­ble­ment arri­barà abans que el físic. “La intenció és que el 2025, totes les àrees metro­po­li­ta­nes indus­tri­als de Cata­lu­nya esti­guin uni­des”, asse­nyala Martín.

El Port de Bar­ce­lona també s’ha sumat a la millora de la con­nec­ti­vi­tat amb 5G Mari­time, una prova pilot de geo­lo­ca­lit­zació que uti­litza intel·ligència arti­fi­cial, cloud com­pu­ting, edge com­pu­ting i la nova tec­no­lo­gia per conèixer la geo­po­sició exacta i en temps real de les embar­ca­ci­ons, fet que opti­mit­zarà la gestió del trànsit marítim i millo­rarà la segu­re­tat i la sos­te­ni­bi­li­tat.

Mer­ca­barna, que es va unir el febrer del 2019 a la ini­ci­a­tiva 5GBar­ce­lona, també ha rea­lit­zat amb èxit una prova pilot amb aquesta tec­no­lo­gia, des­ti­nada a pre­ve­nir acci­dents labo­rals amb vehi­cles indus­tri­als. Es tracta de la 5G Anti Colli­sion, que per­met com­par­tir infor­mació entre dife­rents vehi­cles en mil·lèsimes de segon. “Tenim des­ple­gada la xarxa 5G, però a un nivell molt ini­cial. Ara tre­ba­llem per reforçar-la i poder apli­car-la a tots els ser­veis del hub ali­men­tari”, explica Pablo Vila­nova, direc­tor d’estratègia de Mer­ca­barna.

Segons anun­cia, a l’abril està pre­vist posar en marxa un segon pro­jecte pilot enfo­cat a la desin­fecció d’espais a través de robots autònoms que uti­lit­zen llum ultra­vi­o­lada. “Es començarà pel mer­cat de pro­ducte biològic, un espai de 5.000 m².” A més, es con­ti­nuarà amb el procés de digi­ta­lit­zació, en el qual també estan impli­ca­des les empre­ses del recinte ali­men­tari, que està pre­vist que fina­litzi abans de sis anys.

Reor­ga­nit­zació.

Els ope­ra­dors de tele­fo­nia mòbil estan dis­po­sats a fer, i de fet ja han fet, grans inver­si­ons per des­ple­gar la 5G, tan­ma­teix fins ara han pogut adqui­rir només peti­tes àrees que el minis­teri ha lici­tat, “i la majo­ria de vega­des, no adja­cents, fet que difi­culta el des­ple­ga­ment de la xarxa”, diu Josep Para­dells, CEO d’i2CAT. En aquest sen­tit, el Minis­teri de Trans­for­mació Digi­tal ha anun­ciat per al 22 de febrer una sub­hasta de 20 MHz en la banda de 3,5 GHz, pri­o­ritària per a la 5G. Telefónica i Orange lici­ta­ran per dues con­ces­si­ons de 10 MHz, amb un preu de sor­tida de 21 mili­ons d’euros cada una i vigents fins al desem­bre del 2038. Voda­fone, que és qui fins ara té més con­ces­si­ons, no acu­dirà a la sub­hasta.

D’altra banda, sem­bla que el minis­teri vol solu­ci­o­nar l’incon­ve­ni­ent de dis­po­sar de con­ces­si­ons no adja­cents i ha anun­ciat, per després d’aquesta última lici­tació, una reor­ga­nit­zació de les freqüències de 3,5 GHz per tal que tots els ope­ra­dors dis­po­sin de blocs con­ti­nu­ats de freqüències i sigui pos­si­ble l’ús més efi­ci­ent de l’espec­tre radi­oelèctric en el des­ple­ga­ment de la tec­no­lo­gia 5G i els ser­veis que en depe­nen.

“De moment, la majo­ria d’ope­ra­do­res fa ser­vir la 5G a través de la xarxa 4G, i això fa que algu­nes fun­ci­ons no esti­guin acces­si­bles, tot i que sí que ofe­rei­xen la velo­ci­tat indi­cada”, explica Para­dells. Segons ell: “Per tal com estem ara, hem de pen­sar que la 5G a Europa no arri­barà amb la velo­ci­tat que s’havia pre­vist.” Men­tres­tant, el Japó i Corea han fet pas­sos gegan­tins durant la pandèmia. “Han fet un gran desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic, acom­pa­nyat de molts diners”, rebla.

El camp de nectarines connectat

La prova pilot en el món rural, la primera de tot l’Estat, es va dur a terme en un camp de nectarines d’Albatàrrec, al Segrià, el setembre del 2019. L’objectiu era que pogués servir com a exemple de com la 5G pot contribuir a millorar la productivitat agrària. La prova estava dirigida a optimitzar el procés de poda dels arbres fruiters. Per dur-lo a terme, es va instal·lar a la finca una antena 5G, acompanyada de diverses solucions informàtiques. L’operari que feia la poda duia un dispositiu comandat a través de la veu, dotat de càmera, micròfon i visor. Aquest va compartir en temps real la visió de l’arbre amb un enginyer agrònom, de qui va rebre instruccions i consells per fer més eficient la seva feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.