Gran angular

El desplegament de la 5G agafa ritme a Catalunya

L’efectiva col·laboració d’administracions i empreses està fent possible que la posada en marxa de projectes pilot de la nova tecnologia arribi a tots els sectors econòmics del país

El corredor del Mediterrani digital unirà l’eix industrial català amb l’europeu
Eduard Martín
CEO de 5GBarcelona
Robots autònoms desinfectaran el mercat de producte biològic a l’abril
Pablo Vilanova
Director d’estratègia de mercabarna
Les concessions no són adjacents i això dificulta un bon desplegament
Josep Paradells
CEO i2CAT

Europa tindrà cobertura 5G el 2025. Almenys així ho indiquen les previsions de Brussel·les. “A Catalunya, anem a bon ritme”, assegura Eduard Martín, CEO de 5GBarcelona (www.5gbarcelona.org), una aliança estratègica entre el sector públic i l’empresa privada que treballa per posicionar Barcelona i Catalunya com un entorn innovador i obert per a la validació i adopció de tecnologies i aplicacions 5G en un entorn real. “En dos anys hem desenvolupat disset projectes pilot en diversos sectors, molts d’estratègics”, explica Martín, que incideix en el fet que “la covid, de moment, no n’ha permès executar dos més que estaven previstos, relacionats amb el sector de l’entreteniment i els hologrames, que també serà d’aplicació en altres àmbits, com l’educatiu”.

5GBarcelona, nascuda el 9 de gener del 2018 gràcies a la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, el CTTC, Atos i la UPC, ha impulsat projectes pilot destinats a analitzar tots els aspectes tecnològics i de mercat abans d’implementar-los en la vida real.

A partir de llavors, i com un degoteig, es van començar a conèixer iniciatives en marxa, que impliquen la majoria de sectors, com per exemple, el projecte pilot Cirurgià Remot, desenvolupat a l’Hospital Clínic de Barcelona, que connecta el cirurgià en remot amb el cirurgià present a l’operació, en temps real i amb una latència imperceptible. “El sector sociosanitari és dels considerats estratègics i, a Catalunya, aquest té un potencial enorme”, afirma Martín.

Poc més tard, es va posar en marxa el camp de proves 5G-IoT (internet de les coses) a la superilla del Poblenou, amb l’objectiu de desenvolupar i avaluar serveis multimèdia i models de desplegament de les futures xarxes 5G. A continuació, s’anunciava que el Festival Cruïlla es convertia en un dels primers bancs de proves en l’àmbit mundial de la 5G aplicada a la indústria de l’entreteniment. Allà, els assistents van poder gaudir en directe d’un concert des de l’escenari, al costat dels artistes, a través d’una experiència de realitat virtual i immersiva 360º. Aquell any, la 5G també va entrar en el món de la comunicació a través de TV3, que va fer ús de la tecnologia per retransmetre la Diada.

Aliança singular.

“El Pla d’Acció 5G per a Europa, del 2016, estableix un calendari i a Catalunya no només l’estem complint, sinó que anem avançats. S’ha fet un molt bon desplegament de fibra òptica que ha permès que l’Estat espanyol se situés com el segon país de la UE quant a proves realitzades amb aquesta tecnologia, i Catalunya està al capdavant de totes les comunitats autònomes”, explica Martín.

El CEO de l’aliança catalana destaca també la singularitat de “la col·laboració publicoprivada que s’ha aconseguit aquí, i que ens diferencia tant a l’Estat com a Europa”. Els desplegaments de xarxa que han dut a terme al territori companyies com Vodafone, Telefónica i Orange, la col·laboració d’empreses com Cellnex, Mediapro, Ericsson i Cisco, entre moltes d’altres, i l’aportació d’universitats i hospitals de referència catalans en són un exemple.

La mobilitat, el turisme o la indústria són els altres sectors en què s’han posat en marxa projectes pilot. A les acaballes del 2019, el passeig de Gràcia es va convertir en un espai dotat de 5G on el visitant pot viure una experiència immersiva amb realitat mixta. Es tracta del projecte 5G Interactive City, un pas més cap a les smart cities.

El febrer de fa un any, tot just abans de l’esclat de la covid-19, es va posar en marxa el projecte 5G First Responders, amb l’objectiu de millorar l’atenció en els primers minuts d’una emergència sanitària. També les àrees 5G, que es van implementant per tot el territori, tenen la funció d’estudi i formació en aquesta tecnologia. De moment, ja se n’han presentat tres: a les Terres de l’Ebre, al Camp de Tarragona i al Penedès.

Mobilitat a Mar i terra.

Pel que fa a la mobilitat, té una importància cabdal el projecte 5GMED que, segons Martín, “permetrà evolucionar en el transport per carretera amb vehicles autònoms i connectats, però també en el transport ferroviari, unint l’eix industrial català amb l’europeu”. A través de quatre proves pilot al ferrocarril i a l’autopista entre Figueres i Perpinyà, aquest projecte desenvoluparà i millorarà la connectivitat transfronterera en serveis avançats de mobilitat connectada i automatitzada. És el futur corredor del Mediterrani digital, que molt probablement arribarà abans que el físic. “La intenció és que el 2025, totes les àrees metropolitanes industrials de Catalunya estiguin unides”, assenyala Martín.

El Port de Barcelona també s’ha sumat a la millora de la connectivitat amb 5G Maritime, una prova pilot de geolocalització que utilitza intel·ligència artificial, cloud computing, edge computing i la nova tecnologia per conèixer la geoposició exacta i en temps real de les embarcacions, fet que optimitzarà la gestió del trànsit marítim i millorarà la seguretat i la sostenibilitat.

Mercabarna, que es va unir el febrer del 2019 a la iniciativa 5GBarcelona, també ha realitzat amb èxit una prova pilot amb aquesta tecnologia, destinada a prevenir accidents laborals amb vehicles industrials. Es tracta de la 5G Anti Collision, que permet compartir informació entre diferents vehicles en mil·lèsimes de segon. “Tenim desplegada la xarxa 5G, però a un nivell molt inicial. Ara treballem per reforçar-la i poder aplicar-la a tots els serveis del hub alimentari”, explica Pablo Vilanova, director d’estratègia de Mercabarna.

Segons anuncia, a l’abril està previst posar en marxa un segon projecte pilot enfocat a la desinfecció d’espais a través de robots autònoms que utilitzen llum ultraviolada. “Es començarà pel mercat de producte biològic, un espai de 5.000 m².” A més, es continuarà amb el procés de digitalització, en el qual també estan implicades les empreses del recinte alimentari, que està previst que finalitzi abans de sis anys.

Reorganització.

Els operadors de telefonia mòbil estan disposats a fer, i de fet ja han fet, grans inversions per desplegar la 5G, tanmateix fins ara han pogut adquirir només petites àrees que el ministeri ha licitat, “i la majoria de vegades, no adjacents, fet que dificulta el desplegament de la xarxa”, diu Josep Paradells, CEO d’i2CAT. En aquest sentit, el Ministeri de Transformació Digital ha anunciat per al 22 de febrer una subhasta de 20 MHz en la banda de 3,5 GHz, prioritària per a la 5G. Telefónica i Orange licitaran per dues concessions de 10 MHz, amb un preu de sortida de 21 milions d’euros cada una i vigents fins al desembre del 2038. Vodafone, que és qui fins ara té més concessions, no acudirà a la subhasta.

D’altra banda, sembla que el ministeri vol solucionar l’inconvenient de disposar de concessions no adjacents i ha anunciat, per després d’aquesta última licitació, una reorganització de les freqüències de 3,5 GHz per tal que tots els operadors disposin de blocs continuats de freqüències i sigui possible l’ús més eficient de l’espectre radioelèctric en el desplegament de la tecnologia 5G i els serveis que en depenen.

“De moment, la majoria d’operadores fa servir la 5G a través de la xarxa 4G, i això fa que algunes funcions no estiguin accessibles, tot i que sí que ofereixen la velocitat indicada”, explica Paradells. Segons ell: “Per tal com estem ara, hem de pensar que la 5G a Europa no arribarà amb la velocitat que s’havia previst.” Mentrestant, el Japó i Corea han fet passos gegantins durant la pandèmia. “Han fet un gran desenvolupament tecnològic, acompanyat de molts diners”, rebla.

El camp de nectarines connectat

La prova pilot en el món rural, la primera de tot l’Estat, es va dur a terme en un camp de nectarines d’Albatàrrec, al Segrià, el setembre del 2019. L’objectiu era que pogués servir com a exemple de com la 5G pot contribuir a millorar la productivitat agrària. La prova estava dirigida a optimitzar el procés de poda dels arbres fruiters. Per dur-lo a terme, es va instal·lar a la finca una antena 5G, acompanyada de diverses solucions informàtiques. L’operari que feia la poda duia un dispositiu comandat a través de la veu, dotat de càmera, micròfon i visor. Aquest va compartir en temps real la visió de l’arbre amb un enginyer agrònom, de qui va rebre instruccions i consells per fer més eficient la seva feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.