Política

Trump insinua el retorn a la política després de l’absolució del Senat

Diu que el seu moviment “patriòtic” acaba de començar

El líder republicà de la cambra diu que l’expresident ha de retre comptes davant la justícia

Després d’haver estat absolt pel Senat del delicte d’incitació a la insurrecció, Donald Trump va emetre un comunicat per celebrar la decisió i avisar que el seu moviment “patriòtic” per “tornar a fer grans els EUA” (Make America great again) “acaba de començar”.

“En els pròxims mesos, tinc molt a compartir amb vosaltres, i espero poder continuar el nostre increïble viatge junts per aconseguir la grandesa dels EUA per a tota la nostra gent. No hi ha hagut mai res semblant!”, va dir en un comunicat.

Amb aquestes paraules, l’expresident republicà jugava amb la possibilitat de tornar a la política, sense oferir-ne, però, més detalls. De fet, amb anterioritat, ja havia obert la porta a presentar-se a les presidencials del 2024.

El comunicat que va fer públic no incloïa cap condemna als fets del 6 de gener al Capitoli, una de les jornades més convulses de la història dels EUA, en què van morir cinc persones, incloent-hi un policia.

El marcador final de la votació, dissabte, del segon impeachment contra Trump va quedar en 57 senadors a favor de la condemna i 43 en contra, unes xifres insuficients per als demòcrates, que necessitaven una majoria de dos terços per sancionar l’exmandatari, un llistó que ja des del principi semblava altament improbable. Amb tot, set republicans van votar a favor de declarar culpable l’expresident: Susan Collins, Lisa Murkowski, Mitt Romney, Ben Sasse, Bill Cassidy, Pat Toomey i Richard Burr.

A favor d’absoldre’l va votar el líder de la minoria republicana al Senat, Mitch McConnell, una figura molt influent en el partit i que al principi s’havia mostrat obert a una condemna. Al final, però, el seu equip va filtrar a la premsa que pensava exonerar-lo, cosa que, amb tota seguretat, va influir en el vot d’alguns dels seus correligionaris.

Després de la votació, McConnell va sorprendre amb un discurs molt dur contra Trump en què el va considerar “pràcticament i moralment responsable” del que va passar al Capitoli, però va defensar que n’ha de retre comptes davant la justícia, i no al Senat. “No s’ha lliurat de res encara. Tenim un sistema penal en aquest país i un sistema civil. I cap expresident és immune a cap dels dos”, va indicar enmig del silenci de l’hemicicle.

El judici polític a Trump va durar només cinc dies, ja que els dos partits van optar per un procés ràpid i sense testimonis. El procés passarà a la història perquè ha convertit Trump en el primer president a sotmetre’s –i sortir-ne absolt– a dos impeachments, i el primer a afrontar-ne un quan ja no ocupava el càrrec.

Biden: “La democràcia és fràgil”

Redacció

El president dels EUA, Joe Biden, va dir ahir que l’absolució del seu predecessor demostra que “la democràcia és fràgil” i, per això, va demanar a tots els ciutadans que “defensin la veritat i derrotin les mentides”. Només amb la veritat, va argumentar Biden, els EUA seran capaços de posar fi a la “guerra no civil” entre demòcrates i republicans i “guarir l’ànima de la nació”. Per Biden, tot i l’absolució, “el contingut del càrrec no està en disputa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.