Patrimoni

El termini per enviar a l’Aragó les 111 obres de la Franja del Museu de Lleida venç aquest dilluns

El tribunal adverteix de “mesures” en cas que els bens no s’entreguin en la data fixada

ç

El ter­mini per enviar a l’Aragó les 111 obres ori­ginàries de parròquies de la Franja del Museu de Lleida venç aquest dilluns. Si diven­dres pas­sat al matí, en un escrit adjunt a la reso­lució de la magis­trada del jut­jat de pri­mera Instància número 1 de Bar­bas­tre, Pilar Juste, s’adme­tia la Gene­ra­li­tat en el procés d’exe­cució pro­vi­si­o­nal dels béns i es par­lava “d’un nou calen­dari d’entrega”, poques hores després, una nota d’acla­ri­ment del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de l’Aragó man­te­nia el calen­dari ini­cial, fixat en el 15 de febrer. El tri­bu­nal també adver­tia de “mesu­res” en cas que els bens no s’entre­guin en el ter­mini esta­blert.

Segons han infor­mat fonts del govern ara­gonès, el Museu Dio­cesà de Bar­bas­tre-Montsó està “llest” per rebre les obres i pro­ce­dir a exhi­bir-les. “Dilluns serem al museu per espe­rar-les, tal i com han dic­ta­mi­nat els tri­bu­nals”, asse­gu­ren les matei­xes fonts.

La magis­trada del jut­jat de pri­mera Instància número 1 de Bar­bas­tre, Pilar Juste, va adme­tre aquest diven­dres a tràmit la inter­venció de la Gene­ra­li­tat en el procés d’exe­cució pro­vi­si­o­nal sobre el lliu­ra­ment dels béns. Alhora, s’ajor­nava el lliu­ra­ment de les obres fixat per aquest dilluns fins que no es resol­gues­sin les al·lega­ci­ons pre­sen­ta­des per les parts, moment en què s’havia de fixar una nova data en el calen­dari. La jut­gessa va accep­tar la inter­venció del Govern perquè, tot i que les obres estan “en poder del Bis­bat de Lleida”, no es pot menys­te­nir que la Gene­ra­li­tat “té com­petència exclu­siva en matèria de cul­tura”.

La magis­trada con­cre­tava que la “com­petència exclu­siva en matèria de cul­tura” de la Gene­ra­li­tat és el motiu pel qual s’adme­tia la seva part al procés prin­ci­pal que va con­cloure amb el judici cele­brat al jut­jat de Bar­bas­tre el maig de 2019 i la sentència pro­vi­si­o­nal del qual ordena el lliu­ra­ment de les obres que hi ha al Museu de Lleida. La jut­gessa con­si­dera que com a “part con­dem­nada i exe­cu­tada”, el Govern té un “interès directe”. L’exe­cu­tiu ja va con­fir­mar a l’ACN que hi pre­sen­ta­ria al·lega­ci­ons en els cinc dies següents a la publi­cació de l’escrit.

Una exe­cució pro­vi­si­o­nal dic­tada al desem­bre de 2020

L’auto d’exe­cució pro­vi­si­o­nal es va dic­tar el pas­sat 17 de desem­bre de 2020 i fixava que el lliu­ra­ment dels béns de la Franja havia de fer-se el 15 de febrer. El docu­ment asse­nya­lava que no es podia inter­po­sar recurs tot i que si que es podien pre­sen­tar escrits d’opo­sició a l’exe­cució pro­vi­si­o­nal dic­tada. Uns escrits pre­sen­tats per la part cata­lana que això no obs­tant, també va ini­ciar el procés per com­plir l’exe­cució pro­vi­si­o­nal amb la con­vo­catòria d’un con­curs per adju­di­car a una empresa el procés de tras­llat de les obres.

En con­cret, a l’exe­cució pro­vi­si­o­nal s’hi han opo­sat el Bis­bat de Lleida i el Con­sorci del Museu de Lleida. Segons el comu­ni­cat del Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia d’Aragó, abans que el res­pon­sa­ble judi­cial de l’òrgan pogués res­pon­dre aquests escrits d’opo­sició, la Gene­ra­li­tat va dema­nar la seva adhesió al procés d’exe­cució i així s’ha resolt ara de forma favo­ra­ble per la jut­gessa amb l’auto que ha dic­tat aquest diven­dres.

Un litigi ini­ciat els anys 90

El litigi va començar el 1995, moment en què les 43 parròquies de la Franja d’Aragó (entre les quals hi ha les de Buira, Bafa­luy, Ardanué, Bena­vent de Riba­gorça, Eixea, Fraga, Roda d’Isàvena, Montsó i Tama­rit de Lli­tera) que havien per­tan­gut a la Diòcesi de Lleida, van pas­sar a for­mar part de la de Bar­bas­tre-Montsó, cre­ada feia uns mesos, a Osca. Les parròquies van moure’s de diòcesi, però no ho van fer els bens que havien pas­sat al Museu Dio­cesà, tot i les recla­ma­ci­ons als jut­jats eclesiàstics. La part cata­lana defensa que els papers n’acre­di­ten la com­pra als res­pon­sa­bles de les parròquies, men­tre que la part ara­go­nesa defensa que només hi són en dipòsit i que han de tor­nar al seu lloc d’ori­gen, una tesi que va ava­lar el jut­jat de Bar­bas­tre, una sentència de pri­mera instància que no és ferma.

Entre les obres més des­ta­ca­des hi ha els fron­tals d’altar de Sant Hilari de Buira de Bonansa (segle XIII) i de Sant Vicenç Tre­serra d’Areny (segle XIII), l’arqueta de Buira de Bonansa (segle XIV), el retaule de Sant Cristòfor de Lícia (segle XV), la Verge Maria amb el Nen, de Saidí (segle XIV), la pin­tura sobre taula de Sant Martí Bisbe (segle XV), una creu pro­ces­si­o­nal en plata (segle XVI), un Nai­xe­ment i Ado­ració dels pas­tors (segle XVI), una pin­tura Santa Eulàlia i Santa Madrona (segle XVI) i el bol de Bena­vent (segle XIV), entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.