Política

Notorietat internacional

Les capçaleres internacionals consideren que les eleccions reforcen l’independentisme però també Sánchez a La Moncloa

Tot i que el sobiranisme supera el 50% de vots, la UE continua inamovible i diu que tot seguirà el seu curs

Victòria per a Salvador Illa, majoria per a l’independentisme. La gran majoria de mitjans internacionals analitzen amb aquestes dues claus el resultat de les eleccions de diumenge a Catalunya. D’una banda, perquè la victòria del PSC dona aire al govern de Pedro Sánchez a Madrid. Feia molt temps que els socialistes no guanyaven en vots al país, però també hi obtenen el millor resultat pel que fa a escons. I això, tenint en compte que fins fa unes setmanes Illa era un dels homes de confiança del president espanyol, com a cara visible de la lluita contra la pandèmia, s’interpreta com un reforç de les polítiques de Sánchez. Un exemple d’això és Bloomberg, que diu que la victòria del PSC és un “impuls” a Pedro Sánchez.

L’altra clau en la premsa internacional és que, per primer cop en uns comicis, l’independentisme supera el 50% dels vots. “L’independentisme reforça la majoria al Parlament regional”, diu el francès Le Monde, i indica que la victòria ha estat per al PSC, que “a priori no té els escons per poder prendre les regnes” del govern. El Financial Times també assenyala el “reforç” de l’independentisme al Parlament, i destaca que els partits independentistes superen el 50% dels sufragis “amb una baixa participació”. Per la seva banda, el mitjà europeu Euronews assenyala que l’extrema dreta de Vox irromp a la cambra catalana amb 11 escons.

La BBC parla d’un “impuls” a l’independentisme, mentre apunta que el cap de llista d’ERC, Pere Aragonès, és al “capdavant per ser el pròxim líder de Catalunya”. De fet, l’interès mediàtic per Aragonès va fer que l’anglesa BBC l’entrevistés ahir a primera hora del matí. Per la seva banda, The Guardian destaca que l’independentisme supera el 50% dels vots “amb una participació de només el 53%”. A Itàlia, La Repubblica diu que han guanyat “els moderats” d’ERC i que “els radicals de Junts queden relegats a la tercera posició”. El diari The Washington Post remarca que els “partits que donen suport a la secessió d’Espanya han ampliat el seu control al Parlament”, i afegeix que Catalunya continua “dividida per la qüestió de la secessió”.

Europa, com si sentís ploure

Tot i l’interès i el ressò que la victòria independentista ha causat a diferents parts del món, Brussel·les ahir va tornar a evitar pronunciar-se. “La nostra posició és coneguda”, va dir el portaveu de Justícia de la Comissió Europea, Christian Wigand. La Comissió Europea manté des de l’1-O que la situació política a Catalunya és un afer intern d’Espanya que s’ha de resoldre en el marc constitucional. “És un procés democràtic normal que seguirà el seu curs”, es va limitar a dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.