Política

Biden presenta la reforma per regularitzar onze milions de sensepapers

El pla necessita el suport de part dels senadors republicans i el govern admet que no es podrà complir del tot

Els EUA tornen a acceptar sol·licitants d’asil

Un grup de congressistes demòcrates van presentar ahir al Congrés dels EUA la proposta de reforma migratòria de la Casa Blanca del president Joe Biden, un pla molt ambiciós que vol arreglar un sistema totalment caduc i fet a miques per l’administració de Donald Trump. La clàusula estel·lar, i la més polèmica, és el desig de regularitzar els onze milions de sensepapers que es calcula que hi ha al país, una mesura que trobarà enemics en el camí per convertir-se en llei i que auguren el fracàs del projecte.

Des del primer dia de govern, i complint amb una de les promeses de campanya, Biden va deixar clar que una de les seves prioritats seria reformular tot el tema migratori. Durant el mandat de Donald Trump, els immigrants van ser l’ase dels cops, i el demòcrata se sent amb la urgència de fer que els EUA tornin a ser un far de l’acollida d’estrangers.

“És una oportunitat per tornar a començar les converses sobre una reforma migratòria després dels últims quatre anys”, va dir des de la Casa Blanca sobre el perquè de presentar el pla. La proposta de Biden és el primer projecte seriós de reforma del sistema d’immigració des de la primavera del 2013; l’última gran revisió en aquest àmbit és de fa gairebé tres dècades.

El camí a la regularització de sensepapers és el pal de paller del pla, que està dividit en dues vies: una drecera exprés per als qui ara gaudeixen d’algun tipus de protecció a la deportació (com els joves dreamers) o els treballadors agrícoles (considerats essencials), i una que duraria vuit anys per a aquells sensepapers que estan al país des d’abans de l’1 de gener d’aquest any. Tot amb el benentès que superin tota la revisió d’historial criminal i paguin les taxes corresponents al tràmit.

Reunificació familiar

A més a més, la idea és ampliar la xifra de visats de treball que s’expedeixen i recuperar el sistema de reunificació familiar, descartant la idea de migració meritocràtica que volia instaurar Trump. També s’inclou una partida multimilionària d’ajudes als països centreamericans com a mesura per ajudar en la lluita contra la violència i la corrupció que propulsen la migració cap al nord. El que no hi ha és diners per al mur o un increment desorbitat de les partides monetàries per a seguretat a la frontera.

Les perspectives d’èxit són minses, ja que necessitaria el suport de com a mínim deu republicans al Senat per ser aprovada. Tant és així que Biden i la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, reconeixien que és un document de màxims i hi ha la possibilitat que només se n’aprovin algunes parts.

D’altra banda, avui comença el procés de reacceptació dels sol·licitants d’asil que l’administració Trump va expulsar perquè esperessin el seu torn en el sistema migratori nord-americà en camps de refugiats a Mèxic. En la primera fase, que pot durar mesos, s’espera gestionar més de 25.000 casos.

LA XIFRA

25.000
casos
de sol·licitants d’asil s’espera gestionar en la primera fase del pla per tornar a acceptar-ne.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.