Societat

El turisme veu “molt útil” un passaport de vacunació tot i generar dubtes ètics

Bono recorda que “és una mesura molt demanada perquè la mobilitat és clau”

Experts en bioètica demanen prudència i un debat científic previ

El sector turístic català ha celebrat i molt l’anunci de la UE de posar en marxa en els pròxims mesos un passaport de vacunació que permeti poder viatjar aquest estiu en territori europeu. No és el primer cop que es planteja aquesta possibilitat, que sempre ha anat acompanyada també d’un debat ètic ja que pot acabar vulnerant alguns drets fonamentals, però ahir el director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, va subratllar que “estem en una situació d’emergència” i que, per tant, cal anar “avançant de forma progressiva en les mesures que permetin una major mobilitat i no haver d’esperar que tota la població estigui vacunada”.

Bono va recordar que “és una mesura molt reclamada i molt útil” perquè en aquest temps s’ha vist molt clar que no n’hi ha prou amb el mercat estatal. “És cert que l’any 2019 va haver-hi un 50% de mercat català i espanyol i un 50% de mercat internacional, però pel que fa a ingressos el 85% provenen del turisme estranger.”En aquest sentit, “qualsevol element que faciliti la mobilitat és benvingut”, va dir. I més, si s’articula en l’àmbit europeu. “És més, caldrà buscar altres mecanismes perquè països com el Regne Unit, segon en el nostre mercat internacional i tercer en ingressos, no en quedin fora.”

Un exemple d’aquesta predisposició el trobem també a la Federació d’Hostaleria de les Comarques de Girona (FHCG) i l’Associació de Càmpings de Girona. Els hotelers gironins creuen que la creació del certificat de vacunació seria “una molt bona notícia”. El president de la FHCG, Antoni Escudero, remarca que aquesta mesura seria “un revulsiu” però recorda que hi ha “interessos proteccionistes” de molts països de la Unió. Els càmpings gironins, que són de la mateixa opinió, reclamen que sigui operativa aquest estiu per facilitar la mobilitat perduda. També volen que s’agilitzi la vacunació. L’associació considera que aquestes dues reivindicacions són clau perquè el sector pugui començar a remuntar.

Clam per la prudència

Però, tot i entendre “la necessitat de la mesura, que respon a la urgència per normalitzar la vida i reactivar l’economia”, la coordinadora de la càtedra de bioètica de la Fundació Grífols-UVic-UCC, Ester Busquets, demana prudència i alerta que si es fa “de forma precipitada pot ser perillós”. Busquets insisteix a “pensar-ho molt bé” i recorda que “des del punt de vista científic encara hi ha moltes incògnites sobre la vacuna, que poden generar una falsa seguretat”, a banda que, més enllà que “atemptaria contra drets bàsics com el de la lliure mobilitat”, el passaport “tindria un efecte discriminatori per a la gent que encara no hagi tingut accés a la vacuna”.

El vicepresident del Comitè de Bioètica de Catalunya, Màrius Morlans, recorda que qualsevol dada de salut ha de mantenir la confidencialitat. “Això està regulat per llei, com també ho està la protecció de dades”, subratlla. Morlans és conscient que en temps de pandèmia mundial es pot argumentar, com ja s’ha fet, que es poden vulnerar drets individuals per la protecció del bé comú. Ell en té dubtes i, per tant, aposta per “aconseguir la immunitat de grup com més aviat millor”. I també, i rellevant, escoltar els científics: “Ja sabem que una persona vacunada pot contagiar. De veritat ens volem arriscar sense tenir les garanties suficients?”

LES FRASES

En una situació d’emergència una mesura que permeti més mobilitat és benvinguda
Octavi Bono
director general de turisme de la generalitat
El passaport tindria un efecte discriminatori per a la gent que no s’hagi pogut vacunar
Ester Busquets
coord. de la càtedra de Bioètica de la Fundació Grífols-UVic-UCC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.