Borsa

Eufòria en els mercats

La borsa espanyola torna a enlairar-se per sobre dels 10.000 punts en una setmana marcada per l'optimisme i la frenètica activitat compradora dels inversors.

El Banc Central Europeu compleix amb el guió
i deixa sense canvis
el preu del diner
en l'1% per donar suport al creixement econòmic

L'eufòria s'ha instal·lat amb contundència en les principals borses internacionals, i especialment en el castigat mercat espanyol, que ha viscut un significatiu ral·li alcista. El principal índex de la borsa espanyola va finalitzar divendres anotant-se uns guanys del 9,48% després d'encadenar sis jornades d'alces que han situat l'Íbex 35 per sobre del nivell psicològic dels 10.000 punts. Concretament, l'índex espanyol va acomiadar-se divendres en els 10.127,30 punts, després de pujar més de 877 punts durant la setmana en què la confiança inversora ha envaït els mercats financers.

La setmana dins del parquet ha anat de menys a més. La jornada festiva de Wall Street dilluns passat va reflectir-se en les places europees per una apatia generalitzada que no va impedir que els índexs es revaloressin mínimament. Així doncs, la setmana de veritat va començar dimarts amb la notícia de la col·locació de deute públic que va fer el Tresor espanyol.

AMB SOLVÈNCIA.

La bona acollida que va tenir aquesta emissió sindicada de bons a 10 anys –la demanda va més que duplicar l'oferta– i la diversificació dels inversors interessats a comprar deute espanyol –el 66% va col·locar-se entre l'estranger– va fer desaparèixer de cop el fantasma de la insolvència d'Espanya i va provocar una onada compradora a la pràctica totalitat de les borses europees. Aquesta col·locació, que en condicions normals no hauria tingut cap incidència en les borses, i els baixos preus de les accions després de les reculades de les darreres setmanes, van situar l'Íbex 35 com el millor índex del Vell Continent en el decurs de la setmana.

El sector bancari espanyol va ser un dels motors d'aquestes alces dins del mercat, atès que s'apropa la publicació dels tests de resistència de la banca (el proper 23 de juliol), i els mercats no amaguen que les grans entitats espanyoles en sortiran benparades en aquest examen.

El Banc Central Europeu (BCE) també va contribuir a la seva manera a donar una mica més de confiança als malmesos mercats. L'entitat va complir amb el guió i no va modificar el preu del diner, actualment en l'1%, per tal de no interferir en la recuperació de la zona euro. Però els inversors esperaven les paraules del president de l'entitat, Jean Claude Trichet, per analitzar l'escenari econòmic. I Trichet va mostrar-se optimista respecte de la millora de les dades macro i va parlar d'un «excessiu pessimisme» sobre les perspectives de la zona. Els dubtes sobre el refredament de l'economia de la zona euro han quedat –momentàniament– apartats del parquet mentre l'euro escalava posicions fins al nivell dels 1,27 dòlars per unitat.

L'amenaça de l'agència de qualificació Moody's de rebaixar el ràting espanyol –que els mercats ja donen per descomptat– i el diferencial disparat entre el bo espanyol i el bund alemany –per sobre dels 200 punts bàsics– va passar totalment desapercebut enmig de l'optimisme general.

DOS ESCENARIS.

Això no obstant, els experts estan dividits. Uns aposten perquè les pujades dels darrers dies són fruit de les rebaixes en els preus de les accions i d'un simple rebot tècnic des de nivells mínims, per la qual cosa recomanen als inversors cautela a l'hora d'entrar en el mercat, sobretot a aquests alts preus. Per contra, uns altres afirmen que els mínims dels índexs ja s'han vist i que ara el camí que queda només pot portar alegries, amb les lògiques preses de beneficis pel mig.

En els propers dies els inversors tornaran a tenir més dades a la mà per copsar la salut de l'economia a una i altra banda de l'Atlàntic i saber quins pronòstics són més encertats. L'enquesta ZEW sobre el clima econòmic a Alemanya, la reunió sobre els tipus d'interès del Japó i indicadors que habitualment són molts seguits pels accionistes com ara les vendes al detall dels EUA, l'índex de la FED de Filadèlfia i la dada final de Confiança de la Universitat de Michigan són les principals dades macroeconòmiques que es faran públiques en els pròxims dies. Els comptes trimestrals de les empreses nord-americanes, que enceten la temporada de presentació de resultats en les properes jornades, també ajudaran a veure amb més nitidesa l'escenari econòmic.

Mentrestant, l'Íbex 35 té feina: per una banda, l'assalt a la resistència dels 10.200 punts i, si la supera, el següent objectiu serien els 10.500 punts i, per altra banda, intentar no perdre el suport, i nivell psicològic, dels 10.000 punts. Podria ser que l'optimisme que envaeix els aficionats al futbol acabi traslladant-se a la borsa espanyola si la roja guanya el mundial de futbol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.