Economia

Les dones, més perjudicades per la pandèmia

CCOO denuncia que han patit més atur, més contagis i més precarietat

El 2020 ha estat un any espe­ci­al­ment difícil per a les dones ja que ha tin­gut “múlti­ples impac­tes” en elles des del punt de vista labo­ral i social. Ho expli­cava ahir Mari­bel Ayné, secretària de la dona de CCOO, durant la pre­sen­tació de Tre­balls i crisi de la Covid: un impacte molt femi­nit­zat, un estudi que posa de mani­fest que la pandèmia ha agreu­jat la situ­ació de les tre­ba­lla­do­res i també que hi ha “un menys­preu social i polític” de les fei­nes femi­nit­za­des tot i ser fetes per pro­fes­si­o­nals “que reben un fort impacte en la seva salut física i emo­ci­o­nal”, va retreure Ayné.

Per la seva banda, la por­ta­veu de CCOO, Montse Ros, va denun­ciar que l’anàlisi de l’impacte de la pandèmia en el col·lec­tiu de tre­ba­lla­do­res els ha gene­rat “per­ple­xi­tat”, quan, par­tint de la base que les dones assu­mei­xen el gruix de les fei­nes de cures i que això les hau­ria hagut de pro­te­gir de la pèrdua de llocs de tre­ball, no ha estat així, ans al con­trari. I és que, en els pit­jors moments de la pandèmia, el col·lec­tiu femení ha patit més pel que fa a taxes d’atur, de tem­po­ra­li­tat i també de con­ta­gis. “La dis­cri­mi­nació és tan estruc­tu­ral que quan van mal dades les pit­jors xifres són per a les dones”, va subrat­llar Ros, que també va expli­ci­tar la cons­ter­nació en com­pro­var que, abans que els pro­ble­mes sala­ri­als, les dones que tre­ba­llen en fei­nes com les rela­ci­o­na­des amb la geri­a­tria recla­men una atenció cap a la seva salut. “Viuen malal­tes, ado­lo­ri­des i sobre­me­di­ca­des, un fet que ens fa can­viar la pers­pec­tiva”, va asse­nya­lar Ros, que, final­ment, va denun­ciar la falta de com­pli­ment de la norma que con­si­dera la Covid-19 com un acci­dent de tre­ball. A Cata­lu­nya, hi ha hagut més de 14.000 con­ta­gis en sani­ta­ris i sanitàries, i només s’han decla­rat 1.530 casos de Covid com a acci­dent labo­ral. “Estem molt enfa­da­des amb l’admi­nis­tració –va con­cloure Ros–, perquè a Cata­lu­nya el 85% d’aquest per­so­nal és públic i ni l’auto­ri­tat sanitària ni les empre­ses han comu­ni­cat aquests acci­dents.”

Les directives, encara lluny de la paritat

El percentatge de dones directives a Catalunya durant l’any 2021 se situa en un 34%, dos punts més respecte a l’exercici anterior, però encara lluny del 50% que representaria la paritat en llocs de decisió. Segons l’estudi Women in business 2021 presentat per la consultoria Grant Thornton, Catalunya és el segon territori de l’Estat amb més representació femenina en l’alta direcció, superada només per Madrid, on el percentatge és del 39%. Per altra banda, l’informe també destaca que l’Estat espanyol se situa en el lloc número 14 de països amb més dones directives i assenyala que el 87% de les empreses ja tenen almenys una directiva en els seus equips.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.