Política

CLARA PONSATÍ

EURODIPUTADA DE JXCAT

“Anirem als plens d’Estrasburg”

“No és cap catàstrofe l’aixecament de la immunitat”“És tràgic que l’Eurocambra s’hagi deixat arrossegar en aquest fangar”

Sassoli és un demòcrata, però podria haver tingut una intervenció més decidida
“Adrián Vàzquez [eurodiputat de Ciutadans] és un senyor novell sense formació jurídica”

Clara Ponsatí no trobarà a faltar el suplicatori. Després d’un any arrossegant aquest procés a l’Eurocambra, l’eurodiputada de Junts agraeix deixar enrere la batalla política. “M’he tret un pes de sobre”, reconeix en aquesta entrevista, en què treu ferro a l’aixecament de la immunitat.

És una derrota o una victòria?
La votació l’hem perdut. Quan perds i saps que vas a perdre perquè el contrari juga amb unes eines que no tens, es pot dir que és una victòria política, però prefereixo parlar en termes de progrés. Aquest episodi ens ha fet avançar. Ells feien veure que això no els afectava i... pam! La bomba fètida.
Com s’han avançat?
Ha estat una gran oportunitat per fer contactes al Parlament Europeu i ha tornat a posar el nostre cas a les notícies. Això ens ajuda. A més, la votació va anar millor del que m’esperava.
Malgrat que una majoria de l’Eurocambra aprovés el suplicatori?
És tràgic que l’Eurocambra s’hagi deixat arrossegar en aquest fangar.
La sorprèn?
La cambra hauria de tenir més eines per assegurar-se que les agendes polítiques dels estats no interfereixen de manera tan bèstia en les seves decisions. La cambra és lluny de ser una institució democràtica modèlica en molts aspectes, però això és greu.
A l’independentisme li falta deixar d’anar només a intentar no perdre?
No m’agrada gens això d’amagar-se sota l’aparença de diagnòstics realistes que en realitat són estratègies de rendició. Soc la primera que ho combat, però també s’ha de saber on tens els límits. Hem fet forat i en podem fer més. Sense frivolitzar, però no és cap catàstrofe l’aixecament de la immunitat.
Podran trepitjar França per assistir als plens de l’Eurocambra quan s’acabin les restriccions?
Anirem als plens d’Estrasburg.
No els preocupa que la policia francesa els detinguin?
Estem en el terreny de la incertesa, però confiem que no tindrem problemes. Si hi hagués algun accident, hauríem de fer el mateix a França. Tampoc hem de donar per fet que els francesos no són capaços d’estudiar un cas amb compte.
Va demanar al president de l’Eurocambra, David Sassoli, que reparés el dany causat per l’error en el seu suplicatori. Tanmateix, no ha fet res.
Aprecio Sassoli. Em sembla un demòcrata. Podria haver tingut una intervenció més decidida, si bé també té molts límits i hi ha hagut molta política darrere de les cortines que no hem vist.
Per exemple?
Que els liberals de Renovar Europa acceptessin amb tanta alegria que la presidència del comitè d’Afers Jurídics anés a parar a Adrián Vàzquez (Cs), un senyor novell sense formació jurídica. Hi ha alarmes que s’haurien d’haver encès.
La preocupen les prejudicials de Llarena? El seu cas és en un tribunal d’Escòcia ara mateix.
M’afecta perquè anem tots en el mateix vaixell. Tant les prejudicials com el nostre recurs pel suplicatori generen ara unes incerteses sobre les euroordres. Tot quedarà una mica aturat.
Tindrà repercussions el suplicatori a la política catalana?
Hauria d’afectar la credibilitat de les propostes estratègiques de futur que tinguin a veure amb jugar-s’ho tot a la taula de diàleg. El suplicatori evidencia que la pel·lícula que els jutges van per una banda i el govern d’esquerres per l’altre és una mentida podrida.
Però Podemos hi va votar en contra.
Podemos no té cap poder al govern, no tallen el bacallà en res. Ni tan sols en coses simbòliques. Estan arribant a la conclusió que això s’està acabant i ara estan escenificant de forma més clara el final.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.