Gran angular

220 empreses es dediquen al Big Data

Segons un estudi d’ACCIÓ, el sector ocupa a Catalunya 2.500 persones i factura uns 250 milions d’euros

Fins a 220 empreses es dediquen a la mineria de dades, el Big Data, a Catalunya, les quals ocupen 2.500 persones i generen un volum de negoci de 250 milions d’euros, segons un estudi realitzat per ACCIÓ.

Segons aquest estudi, les empreses que es dediquen al Big Data a Catalunya són bàsicament pimes (89%), i joves, ja que fins a un 61,4% d’aquestes empreses no arriben als 10 anys de vida, amb un 38,2% que responen al perfil d’start up. Segons el document d’ACCIÓ, el 35,5% de les firmes factura més d’un milió d’euros, i el 12,7% més de 10 milions. Així mateix, queda palès que la mineria de dades dóna projecció internacional, atès que una quarta part de les empreses catalanes d’aquest sector són netament exportadores (25,5%).

Pel que fa a la cadena de valor, principalment es dediquen a l’anàlisi de dades (64,1%) i de proveïdors de tecnologia (38,2%). A més, l’estudi conclou que es tracta d’un àmbit transversal, ja que la gestió de grans volums de dades té aplicacions en altres sectors, des de l’e-commerce fins a la salut, l’alimentació o les finances.

Pel que fa a la inversió estrangera, segons dades del darrer quinquenni (2016-2020) de fDi Markets analitzades per ACCIÓ, Catalunya ha captat 13 projectes d’inversió estrangera d’aquest sector que han suposat la creació de més de 1.800 llocs de treball i un volum de capital invertit de gairebé 600 milions d’euros, xifra que representa el 70% del total de l’estat espanyol.

L’informe també subratlla que la pandèmia ha accelerat la digitalització, fet que ha posat en relleu la importància de disposar de dades per analitzar la propagació i els efectes de la Covid-19, així com d’anticipar-se i poder prendre decisions.

El big data és un negoci en alça a escala global: l’any 2020 va representar el 4% del PIB europeu i va arribar a crear 10,5 milions de llocs de treball. En els propers 10 anys es calcula, segons fonts consultades a l’informe, que el big data i la intel·ligència artificial faran augmentar el PIB mundial en un 1,2% i que arribarà a generar 13.000 milions de dòlars en activitat econòmica. De cara al 2025, es preveu que el volum de dades generades es multipliqui per cinc en relació amb l’any 2018.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.