Editorial

editorial

Cal activar la recerca perquè no faci aigües

La Generalitat garanteix entre un 10 i un 20% del pressupost dels centres tecnològics; Alemanya, en la majoria dels casos, arriba fins a un 90%

La pandèmia té molts efec­tes nega­tius per a la salut i també per a l’eco­no­mia. El pri­mer que es nota és l’estan­ca­ment de la pro­ducció de molts sec­tors, amb con­seqüències letals per al mer­cat labo­ral, però també col­peja sec­tors més trans­ver­sals, com el món de la recerca i el de la ciència, vitals perquè l’eco­no­mia sigui més com­pe­ti­tiva. En aquest número ana­lit­zem exhaus­ti­va­ment la situ­ació en què es troba aquest àmbit, molt tocat per la cai­guda de recur­sos públics per culpa de la crisi del 2008, però també perquè molts governs no han con­si­de­rat aquest sec­tor pri­o­ri­tari, com tam­poc ho ha fet el tei­xit empre­sa­rial, que ha girat l’esquena, en gene­ral, a la inno­vació. L’excon­se­ller de Recerca Andreu Mas-Colell va desen­vo­lu­par a l’inici de segle, una aposta clara per ampliar la base científica sense recórrer a orga­nis­mes ins­ti­tu­ci­o­nals exis­tents, bàsica­ment de l’Estat i la UE, i va crear pro­gra­mes com ICREA i una xarxa d’infra­es­truc­tu­res molt avançada. Amb el temps i les reces­si­ons, la situ­ació de la recerca fa aigües i en molts casos no hi ha diners ni per fer front a les des­pe­ses més bàsiques i encara menys per als sala­ris dels pro­fes­si­o­nals. Davant d’això man­te­nir el talent és una qui­mera.

La inversió en R+D a Cata­lu­nya res­pecte al PIB s’ha man­tin­gut històrica­ment per sota del 2% que hi ha a Europa. Només el 2009 s’hi va apro­par, amb un 1,70%, però ara tot just se situa a l’1,56%. A l’Estat espa­nyol avui és de l’1,25%. La Gene­ra­li­tat garan­teix entre un 10 i un 20% del pres­su­post dels cen­tres tec­nològics. Si fem una com­pa­ra­tiva, Ale­ma­nya, en la majo­ria de casos, arriba fins a un 90% de la des­pesa. El model actual difi­culta l’esta­bi­li­tat per­so­nal i molts cops la burocràcia resulta exces­siva.

Un sis­tema d’excel·lència vati­cina que un 30% dels ingres­sos hau­rien de venir dels recur­sos públics, un altre 30% de fons com­pe­ti­tius i la resta de con­trac­tes amb empre­ses. Tot i que el món empre­sa­rial ha avant­po­sat el dia a dia del seu negoci a apos­tar per la recerca i la inno­vació, és hora que polítics, empre­ses i també els científics, que hau­rien de bus­car més resul­tats a curt ter­mini, es coor­di­nin i cre­guin més en aquest sec­tor clau per a l’eco­no­mia. El Pacte Naci­o­nal per a la Soci­e­tat del Conei­xe­ment, sig­nat el 2019, podria ser un pri­mer pas per avançar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.