Gran angular

Socialitzar els costos energètics

El fons de sostenibilitat del sistema elèctric fa que gas i petroli també contribueixin a la descarbonització

Es considera que el fons no suposa prou estímul per a l’autoconsum
El fons vol donar un senyal per consumir més energia renovable

Menar pel sen­der de la tran­sició energètica com­porta satis­fer uns cos­tos –els que no for­men part pròpia­ment del cost de l’ener­gia al rebut de la llum, els ano­me­nats “càrrecs”– que tenen a veure amb el dèficit de tarifa, les tec­no­lo­gies d’ener­gia reno­va­ble que es van aco­llir a pri­mes i tota mena de deci­si­ons de política energètica, i que glo­bal­ment repre­sen­ten per al sis­tema una des­pesa de 10.000 mili­ons d’euros a l’any.

En aquest apar­tat des­taca com a cost més impor­tant el de les ener­gies reno­va­bles, coge­ne­ració i resi­dus, reco­llit sota l’abre­vi­a­tura de RECORE, que supo­sen 6.000 mili­ons d’euros a l’any i que han estat objecte de l’avant­pro­jecte de llei del Fondo Naci­o­nal para la Sos­te­ni­bi­li­dad del Sis­tema Eléctrico (FNSSE). Aquest fons s’apli­carà durant els pròxims cinc anys i bàsica­ment con­sis­teix a repar­tir aquest cost entre totes les fonts d’ener­gia, fent per manera que no només el pagui el con­su­mi­dor d’elec­tri­ci­tat, sinó també el de gas natu­ral, ben­zina i dièsel, sota el prin­cipi de “qui con­ta­mina paga”. Segons dis­posa la nova regu­lació, dels 4.765 mili­ons d’euros que hom pretén recap­tar entre els anys 2021 i 2025, 2.085 mili­ons els hau­rien d’apor­tar les com­pa­nyies petro­li­e­res, 1.181 mili­ons les gasis­tes i 1.500 mili­ons les elèctri­ques, que així assu­mei­xen un 30% del cost, quan abans es feien càrrec del 100%.

L’impacte d’aquest fons tindrà clares reper­cus­si­ons en la fac­tura: el con­su­mi­dor elèctric pot veure com se li redu­eix el preu en un 13%, men­tre que les fac­tu­res del gas i la gaso­lina s’enca­ri­ran.

Com asse­nyala Pep Salas, mem­bre de la Comisión Naci­o­nal de los Mer­ca­dos i la Com­pe­ten­cia (CNMC), es traca de “donar un senyal sobre els usos finals de l’ener­gia, així que les fonts no elèctri­ques, que gene­ren més CO2, ani­ran assu­mint més cos­tos, per així des­plaçar deci­si­ons dels con­su­mi­dors de com­bus­ti­bles fòssils cap a reno­va­bles.” Salas, que s’hau­ria esti­mat més un fons més ambiciós, que s’hagués des­ple­gat en dos anys, també des­taca que “en la mesura que ara es pagarà en funció del volum de con­sum, més que sobre quan­ti­tat d’emis­si­ons de CO2, hi haurà un sub­sidi cre­uat entre fran­ges de con­su­mi­dors, i el sec­tor resi­den­cial ja no haurà d’assu­mir el 80% del cost, com fins ara, men­tre que l’indus­trial pagarà una mica més.

En aquesta “soci­a­lit­zació” de la tran­sició elèctrica hi ha, com bé reco­neix Salas, gua­nya­dors i per­de­dors, i aquest han fet sen­tir la seva veu ben alt. Des del sec­tor petro­lier, Josu Jon Imaz, con­se­ller dele­gat de Rep­sol, ha dit que, en rea­li­tat, el fons s’ha con­ce­but per “pagar els fons d’inversió, molt sovint espe­cu­la­tius, que van inver­tir en unes reno­va­bles que encara no eren com­pe­ti­ti­ves”. Afe­geix, a més, que s’ha vol­gut sufra­gar els divi­dends de les elèctri­ques i els seus errors estratègics. Per la seva banda, l’Asso­ci­ació Espa­nyola d’Ope­ra­dors de Pro­duc­tes Petrolífers (AOP) ha expres­sat que “no s’han d’enviar al mer­cat senyals de sec­tors cre­uats, ja que el dèficit elèctric prové de deci­si­ons polítiques de fa anys”. Els gasis­tes, com ha expres­sat la patro­nal del sec­tor, Sedi­gas, temen que es posi en perill la comer­ci­a­lit­zació del gas, un sec­tor que el 2019 va poder exhi­bir un superàvit de 353 mili­ons d’euros, men­tre que el sec­tor elèctric regis­trava unes pèrdues de 527 mili­ons. Petro­li­ers i gasis­tes con­si­de­ren que la solució ade­quada hau­ria estat dur aquest cost als pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat. Val a dir, com explica Pep Salas, que el fons s’ha dis­se­nyat més sobre volum de con­sum que sobre emis­si­ons, jus­ta­ment perquè “els hidro­car­burs, que ara hau­ran d’assu­mir el 43,3%, no hau­rien hagut de fer una apor­tació encara més alta”.

Per a Daniel Pérez, cap de l’àrea legal de la comer­ci­a­lit­za­dora Hola­luz, és clar que tenen “obli­ga­ci­ons de des­car­bo­nit­zació”, per la qual cosa “és de justícia que altres sec­tor a banda de l’elèctric, paguin part del cost”.

Pérez creu que el fons podria haver apro­fun­dit més, i “incloure con­cep­tes com l’adap­tació de la xarxa a l’auto­con­sum o la infra­es­truc­tura de la mobi­li­tat elèctrica, que també s’hau­rien de pagar entre tots els sec­tors”. El repre­sen­tant d’Hola­luz també posa l’accent en el fet que, tal com ha que­dat el fons, “desin­cen­tiva l’auto­con­sum, ja que es redu­eix més la part vari­a­ble de la fac­tura que la fixa, amb la qual cosa ja no surt tant a compte ins­tal·lar pla­ques per asso­lir estal­vis en el con­sum”. Des de diver­ses instàncies ja s’ha dema­nat que també siguin vari­a­bles els peat­ges que ara for­men part de la part regu­lada de la fac­tura, que tenen a veure fona­men­tal­ment amb el trans­port i la dis­tri­bució. Com diu Pérez: “Espe­rem que la CNMC faci una nova meto­do­lo­gia de càlculs per vari­a­bi­lit­zar els peat­ges, tot pen­sant que alguns cos­tos fixos es poden recu­pe­rar per la via dels pres­su­pos­tos gene­rals.”

El TJUE no fa canviar plans

Amb la sentència del 3 de març passat, el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE), va evitar que el FNSS s’hagués de redefinir per complet. La sentència considera legal l’impost del 7% sobre la producció d’energia que el govern central va aplicar per eixugar el dèficit de tarifa elèctrica. Una sentència en un altre sentit hauria obligat l’Estat a retornar a les elèctriques més de 10.000 milions d’euros, cosa que, com diu Daniel Pérez, “hauria obligat a replantejar el fons i potser a apujar la factura elèctrica, amb la injustícia que hauria suposat que ho paguessin els consumidors elèctrics”. La sentència dona la raó al govern central en la seva defensa que el tribut no penalitza el consum, sinó que grava la incorporació al sistema elèctric.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.