Gran angular

La tòfona negra ja creix també a Maials

La domesticació del cultiu el fa viable en zones de reg de la plana de Lleida

Investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) i la Universitat de Lleida (UdL) han aconseguit produir en només cinc anys tòfona negra en una plantació experimental a Maials, en una finca propietat de la Diputació de Lleida, fora de la seva àrea de distribució natural a la demarcació lleidatana, que correspon a les zones altes de la comarca de les Garrigues i el Prepirineu. A més, el fong, que creix al voltant de l’arbre, comença a produir-se a partir dels vuit o deu anys. En aquest cas, les primeres tòfones de Maials s’han recollit en arbres de només cinc anys.

Els investigadors José Antonio Bonet, de la UdL, i Daniel Oliach, de CTFC, consideren que amb aquestes primeres produccions s’ha assolit una nova fita en la domesticació del cultiu de tòfona, que pot suposar la introducció de cultiu en zones de reg de la plana de Lleida. Actualment, en aquesta demarcació es dediquen a aquest cultiu unes 1.000 hectàrees, sobre unes 1.500 a tot Catalunya. Tot i això, s’estima que es podria arribar a les 160.000 hectàrees de cultiu.

A les parcel·les de la finca s’assagen diferents dispositius d’encoixinats i dosis de reg, monitoritzats permanentment amb l’ajuda de sensors, que controlen la temperatura i la humitat. D’aquesta manera, es pot esbrinar com mitigar els efectes del canvi climàtic sobre el fong. La plantació experimental de Maials té 1,5 hectàrees i compta amb unes 300 alzines micorizades amb tòfona negra i tòfona d’estiu.

La producció natural de la varietat negra, considerada com un dels productes més apreciats a la cuina, està en retrocés pels efectes combinats del tancament dels boscos per la falta de gestió i pel canvi climàtic. El preu de venda de la tòfona negra és elevat: el recol·lector rep entre 300 i 600 euros per quilo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.