Educació

Cent dies sense escola

Fa un any que es va decidir tancar els centres educatius per la pandèmia, una mesura comprensible en aquell moment que no es defensa ara

El llarg confinament de nens i adolescents i la dificultat de l’ensenyament virtual han agreujat les desigualtats

Caldrà avaluar la pèrdua d’aprenentatge i actuar amb més reforç i orientació

El tancament contundent de les escoles exemplifica que “es va menysvalorar el dret a l’educació”

El 12 de març de l’any pas­sat, el Depar­ta­ment d’Edu­cació va deci­dir, en col·labo­ració amb Salut i el Pro­ci­cat, tan­car tots els cen­tres edu­ca­tius per con­te­nir la pandèmia. L’anunci es va fer un dijous al mig­dia i la mesura arri­bava com a colofó d’una set­mana en què s’havien clau­su­rat diver­sos cen­tres edu­ca­tius on s’havien detec­tat con­ta­gis de Covid-19. S’havia pre­vist una durada ini­cial de 14 dies, i els alum­nes van mar­xar a casa aque­lla mateixa tarda sense endur-se gran part del mate­rial, que es va que­dar a l’aula. Els 14 dies es van con­ver­tir en 100, amb una ober­tura par­cial al juny per donar suport als estu­di­ants que aca­ba­ven una etapa i als que neces­si­ta­ven suport lec­tiu i emo­ci­o­nal després d’un con­fi­na­ment en què l’ense­nya­ment telemàtic va posar en evidència les desi­gual­tats que l’escola pre­sen­cial ajuda a pal·liar.

Els infants van pagar el preu del des­co­nei­xe­ment que acom­pa­nyava el coro­na­vi­rus en els pri­mers temps. Es va pres­su­po­sar que eren grans trans­mis­sors del virus i van ser objecte d’un con­fi­na­ment més dur encara que el dels adults. El temps ha demos­trat que és al con­trari. Edu­cació va començar a dis­se­nyar cap al maig un pro­to­col de retorn a les aules que es basava en grups estancs d’alum­nes sense relació amb els altres, tam­poc a l’hora del pati, amb l’objec­tiu d’aco­tar al màxim l’aïlla­ment en cas de con­tagi i dibui­xar la traçabi­li­tat més fàcil­ment. Les extra­es­co­lars d’estiu van ser­vir de banc de pro­ves, i els posi­tius en casals i colònies van ser anecdòtics. Els temors, però, hi eren, sobre­tot per part dels pro­fes­sors i els sin­di­cats que els repre­sen­ten. No és el mateix una acti­vi­tat lúdica de pocs dies a l’aire lliure que pas­sar mol­tes hores en una aula tan­cada. Els pro­to­cols s’ana­ven revi­sant pràcti­ca­ment fins a l’inici del curs, amb la con­següent sobrecàrrega de tre­ball per a uns equips direc­tius que van mos­trar una gran capa­ci­tat d’adap­tació. També n’han demos­trat els docents i els alum­nes, que han d’estar a classe amb la mas­ca­reta i com­plint uns estric­tes pro­to­cols que han com­por­tat molèsties físiques, com l’ús cons­tant de la mas­ca­reta i les fines­tres ober­tes a l’hivern, i afec­ta­ci­ons emo­ci­o­nals, com la sepa­ració dels amics. I va començar el curs, i van pas­sar els mesos, i la rea­li­tat s’ha encar­re­gat de des­men­tir els funes­tos pre­sa­gis que molts feien de la reo­ber­tura de les esco­les. Perquè hi ha con­ta­gis, sí, però en els pit­jors moments de la segona i la ter­cera onada s’ha con­fi­nat com a molt un 5% de l’alum­nat.

Ha pas­sat un any de la decisió insòlita de tan­car les esco­les durant tres mesos, i és un bon moment per fer-ne balanç. El con­se­ller d’Edu­cació, Josep Bar­galló, defensa que la decisió “no es va pren­dre uni­la­te­ral­ment”, ja que s’hi van veure impli­cats diver­sos depar­ta­ments de la Gene­ra­li­tat, “ni aïlla­da­ment”, perquè altres països van adop­tar la mateixa mesura a par­tir de la infor­mació de l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut, que esta­blia que els menors eren un focus de con­tagi. “Avui sabem que és al con­trari, i és una decisió que no hauríem pres ni nosal­tres ni mol­tes auto­ri­tats edu­ca­ti­ves.” El con­se­ller creu que “la rea­li­tat demos­tra que la decisió bona és la que es va pren­dre al setem­bre”, amb referència a la reo­ber­tura. La decisió del 12 de març es va pren­dre tenint en compte les dades del moment, “però ha reper­cu­tit nega­ti­va­ment en l’alum­nat”, reco­neix. La neces­si­tat d’acom­pa­nya­ment afec­tiu dels estu­di­ants aïllats es va incre­men­tar en aquells casos en què van veure com les seves famílies patien els efec­tes més durs de la pandèmia, com ara les difi­cul­tats econòmiques o la mort de fami­li­ars.

El direc­tor de la Fun­dació Jaume Bofill, Ismael Palacín, es mos­tra com­pren­siu amb la decisió per les cir­cumstàncies del moment, però lamenta que no tenien pre­pa­rat “el sis­tema per a la no pre­sen­ci­a­li­tat, ja que, amb l’excusa de la crisi, havien pas­sat deu anys de fre a la cul­tura digi­tal”. El tan­ca­ment con­tun­dent, sense la pos­si­bi­li­tat de tor­nar per reco­llir el mate­rial, exem­pli­fica que “es va menys­va­lo­rar el dret a l’edu­cació”, diu. Les esco­les públi­ques i les con­cer­ta­des van afron­tar de manera dife­rent l’ense­nya­ment vir­tual, i el mis­satge del depar­ta­ment “va ser ambigu, sense ins­truc­ci­ons clares ni alter­na­ti­ves”. El resul­tat, per Palacín, va ser un incre­ment de les desi­gual­tats entre l’alum­nat que encara no s’ha mesu­rat. “En altres països s’ha vist una pèrdua d’apre­nen­tatge molt sig­ni­fi­ca­tiva”, alerta, i cele­bra que s’hagi deci­dit aquest curs man­te­nir les esco­les ober­tes “tot i les pres­si­ons”. Per rever­tir la pèrdua d’apre­nen­tatge, defensa, cal actuar amb reforç i ori­en­tació.

També entén que es decidís tan­car la por­ta­veu del sin­di­cat Ustec-Stes, Iolanda Segura, “perquè el moment era greu i calia pro­te­gir la població”. Però la clau­sura dels cen­tres “ha posat al des­co­bert les ver­go­nyes del sis­tema edu­ca­tiu”. Es va fer evi­dent amb la falta de recur­sos digi­tals tant dels alum­nes com dels docents, molts dels quals no tenien un ordi­na­dor en exclu­siva per tre­ba­llar des de casa ni els recur­sos per abor­dar clas­ses a distància. El sobre­es­forç es va tra­duir en jor­na­des de més de dotze hores diàries, segons Segura. La diferència amb la con­cer­tada, que el dilluns següent en molts casos ja estava impar­tint classe, és per a Segura una mani­fes­tació de segre­gació esco­lar. El sin­di­cat ha estat molt actiu a l’hora de dema­nar mesu­res de pro­tecció per al per­so­nal, perquè entén que gran part de l’alum­nat neces­sita la pre­sen­ci­a­li­tat, però con­si­dera que el segui­ment dels pro­to­cols resta temps a la tasca pedagògica. “No podem fer una valo­ració posi­tiva de tot ple­gat. Hi ha hagut molta impro­vi­sació i no s’han fet els deu­res.”

Portàtils en procés
Una de les accions del departament ha estat accelerar el pla digital, amb 72.000 ordinadors per als docents i 300.000 per als alumnes. Tots els portàtils del professorat han arribat als centres, mentre que entre l’alumnat sols s’ha arribat al 54%. Educació espera tenir el 100% enviat a l’abril.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.