Salut

Alemanya, França, Itàlia i Irlanda també aturen la vacunació amb AstraZeneca

Ja són una desena els Estats europeus que han suspès temporalment l’administració del vaccí per “precaució” després de detectar-se diversos casos de trombosi en persones que l’havien rebut

Sanitat convoca d’urgència el Consell Interterritorial de Sanitat per analitzar la situació cal deixar de suspendre la vacunació amb AstraZeneca

Una desena de països europeus han aturat temporalment la vacunació contra la Covid-19 amb la patent d’AstraZeneca i la Universitat d’Oxford després de detectar-se diversos casos de trombosi en persones que havien rebut alguna dosi.

França, Alemanya, Irlanda i Itàlia s’han afegit aquest dilluns a la llista d’Estats de la Unió Europea (UE) que han decidit suspendre l’administració del vaccí per aquestes complicacions, entre els quals hi ha els Països Baixos, Àustria, Dinamarca i els països bàltics.

Alemanya ha aturat la vacunació amb aquest preparat de manera “preventiva”, segons ha explicat el ministre de Sanitat, Jens Spahn.

En una roda de premsa convocada d’urgència, el titular de Sanitat ha assegurat que es tracta d’una decisió “absolutament tècnica i no política”, en la que el govern avantposa la seguretat de la població i la “transparència”.

Segons el ministre, per “mantenir la confiança” en aquest fàrmac cal “donar temps als experts a Alemanya i a la UE” perquè puguin “revisar els recents casos” de complicacions de salut relacionades, almenys en el temps, amb aquesta fórmula contra la Covid-19.

Spahn ha expressat el desig que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) prengui una decisió “aquesta setmana” sobre l’aplicació de la vacuna. “Suspenem [la vacunació amb AstraZeneca] per a la seva revisió i amb final obert. L’EMA hauria de prendre una decisió idealment aquesta setmana”, ha dit.

El govern d’Irlanda també ha confirmat avui que unes 30.000 persones no seran vacunades aquesta setmana amb el preparat d’AstraZeneca, un cop s’ha decidit aturar-ne temporalment la distribució.

El ministre irlandès de Sanitat, Stephen Donnelly, ha assegurat a la cadena pública RTE que els afectats rebran una “nova cita” per vacunar-se i ha subratllat que aquest retard no tindrà “cap impacte” sobre el calendari previst.

Donnelly ha explicat que la decisió de suspendre la vacunació amb aquest fàrmac respon a la recomanació de la Comissió Nacional d’Assessorament d’Immunització (NIAC), que, a la seva vegada, es basa en noves dades “proporcionades per l’Agència del Medicament de Noruega”, on s’han detectat més casos.

Tot i que la NIAC ha precisat que no s’han establert encara “vincles entre la vacuna contra la Covid-19 d’AstraZeneca i aquests casos”, la Comissió ha recomanat la suspensió “temporal” de la seva administració com a mesura de “precaució”.

En paral·lel, fonts de l’Agència Italiana de Medicaments (AIFA) han confirmat a l’agència Efe la suspensió temporal de la vacunació amb AstraZeneca. L’AIFA ja va aturar la setmana passada la distribució d’un lot d’aquest preparat després de la mort d’un militar i un policia a Sicília, que la Justícia italiana està investigant.

Finalment, el president francès, Emmanuel Macron, ha anunciat aquesta
 tarda l’adopció de la mateixa mesura a l’espera que l’EMA prengui una decisió. “La suspenem fins demà [dimecres] a la tarda”, ha explicat Macron en una roda de premsa conjunta amb el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, en el marc de la cimera bilateral que els dos executius celebren a Montauban. “Esperem poder reprendre-la ràpidament, si l’opinió de l’EMA ho permet”, ha afegit.

Preguntat per aquesta qüestió en la mateixa roda de premsa, Sánchez ha avançat que la ministra de Sanitat, Carolina Darias, compareixerà aquesta tarda per explicar la posició de govern espanyol.

La ministra espanyola de Sanitat, Carolina Darias, convoca d’urgència el Consell Interterritorial de Sanitat per valorar si cal suspendre la vacunació amb AstraZeneca després de detectar-se diversos casos de trombosi en persones que havien rebut el vaccí

El regulador europeu del medicament ha mantingut aquest dilluns la defensa del vaccí d’AstraZeneca. “No veiem cap problema amb continuar la campanya de vacunació amb aquesta vacuna”, ha manifestat Marco Cavaleri, cap de l’estratègia de vacunes de l’EMA, que està investigant la incidència. Entre els gairebé 5 milions que han rebut alguna dosi d’aquest preparat a Europa hi ha hagut almenys una trentena de casos coàguls sanguinis en els dies posteriors a l’administració. Les autoritat noruegues ha reportat quatre nous incidents de coàguls de sang en adults que havien rebut el vaccí. L’EMA està investigant especialment si els casos podrien estar relacionats amb “patologies prèvies” de les persones vacunades. En tal cas, l’EMA podria “redefinir” l’ús de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca per a determinades persones.