Salut

Brussel·les insta els 27 a accelerar la vacunació i a utilitzar “totes les dosis a les que tenen accés”

L’eurocomissària Stella Kyriakides subratlla que el nombre de casos de trombosi associats amb el vaccí d’AstraZeneca són iguals al de la població general

L’EMA està “fermament convençuda” que es pot continuar vacunant amb AstraZeneca

La comissària euro­pea de Salut, Ste­lla Kyri­aki­des, ha urgit els 27 Estats de la Unió Euro­pea (UE) a acce­le­rar la vacu­nació con­tra la Covid-19 i a uti­lit­zar totes les dosis dis­po­ni­bles.

“Ins­tem en tot moment als Estats mem­bre a uti­lit­zar cada dosi que els arribi”, ha mani­fes­tat en una roda de premsa poste­rior a la reunió amb els titu­lars de Salut. Kyri­aki­des ha subrat­llat que la vacu­nació ara “és més essen­cial que mai” perquè la situ­ació de la pandèmia encara és pre­o­cu­pant a Europa.

L’euro­co­missària ha dit que han obser­vat “diferències” pel que fa al ritme de vacu­nació als dife­rents estats i els ha dema­nat “anar més ràpid”. També ha recla­mat als 27 que esti­guin pre­pa­rats per a l’aug­ment de lliu­ra­ments pre­vist per al segon semes­tre.


En ple anàlisi de l’Agència Euro­pea del Medi­ca­ment (EMA, per les seves sigles en anglès) sobre els casos de trom­bosi asso­ci­ats al vaccí d’Astra­Ze­neca, i que ha pro­vo­cat la sus­pensió del sub­mi­nis­tra­ment d’aquesta vacuna a diver­sos estats, la comissària ha reco­ne­gut que els països euro­peus tenen el dret de sus­pen­dre l’admi­nis­tració d’aques­tes vacu­nes perquè es tracta d’una com­petència esta­tal.

No obs­tant això, ha apun­tat que el nom­bre de casos de trom­bosi i embòlies obser­vats “no sem­bla superar la pro­porció” que exis­teix entre la població que no ha rebut aquesta vacuna.

En tot cas, ha con­si­de­rat que “les vacu­nes han de ser segu­res i dig­nes de con­fiança” i ha recor­dat que l’EMA pre­sen­tarà aquest dijous con­clu­si­ons de la seva valo­ració científica del fàrmac d’Astra­Ze­neca. “És molt impor­tant que els ciu­ta­dans enten­guin que en qüesti­ons de segu­re­tat seguim la valo­ració científica e l’EMA”, ha remar­cat.

A la roda de premsa també hi ha estat pre­sent la minis­tra por­tu­guesa de Salut, Marta Temido, que con­fia que els països que han suspès tem­po­ral­ment l’admi­nis­tració de la vacuna d’Astra­Ze­neca puguin repren­dre-la “a curt ter­mini”.

EMA


L'EMA, "fermament convençuda" que es pot continuar vacunant amb AstraZeneca

Agències

L’Agència Europea del Medicament es manté “fermament convençuda” que es pot continuar aplicant el vaccí d’AstraZeneca mentre s’investiga la seva eventual relació amb els casos de trombosi i embòlies detectats en persones recentment vacunades. “Els beneficis [per combatre la Covid-19] continuen superant els “riscos”, ha defensat la directora executiva de l’EMA, Emer Cooke.

El regulador europeu investiga “seriosament” si la vacuna ha causat aquestes complicacions i dijous l’EMA decidirà si revisa la seva opinió positiva sobre la vacuna. De moment, no aprecia “vincles” d’aquesta vacuna amb l’aparició d’alguns casos de trombosi i embòlies.

Cooke ha evitat pronunciar-se en relació amb l’aturada de la vacunació amb AstraZenca a Alemanya, França, Itàlia i Espanya, entre d’altres, però ha admès que estan preocupats per “l’impacte en la confiança” dels europeus cap al vaccí britànic.

“Clarament estan esperant la nostra revisió, això és una responsabilitat que ens prenem molt seriosament”, s’ha limitat a dir en una roda de premsa aquest dimarts.

Segons ella, els casos que estan analitzant són “pocs” en comparació amb els milers de persones que pateixen trombosi cada any a la UE.

A més, ha recordat que “és inevitable que hi hagi casos greus després de la vacunació” però això no significa que la vacuna tingui efectes secundaris greus.

D’altra banda, Cooke ha assenyalat que estan detectant casos associats amb “altres lots” diferents al que es va identificar la setmana passada. Per tant, l’EMA veu “improbable” que les trombosis tinguin a veure amb un defecte de fabricació, si bé no descarta cap opció en aquest moment de la investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.