Salut

Brussel·les insta els 27 a accelerar la vacunació i a utilitzar “totes les dosis a les que tenen accés”

L’eurocomissària Stella Kyriakides subratlla que el nombre de casos de trombosi associats amb el vaccí d’AstraZeneca són iguals al de la població general

L’EMA està “fermament convençuda” que es pot continuar vacunant amb AstraZeneca

La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, ha urgit els 27 Estats de la Unió Europea (UE) a accelerar la vacunació contra la Covid-19 i a utilitzar totes les dosis disponibles.

“Instem en tot moment als Estats membre a utilitzar cada dosi que els arribi”, ha manifestat en una roda de premsa posterior a la reunió amb els titulars de Salut. Kyriakides ha subratllat que la vacunació ara “és més essencial que mai” perquè la situació de la pandèmia encara és preocupant a Europa.

L’eurocomissària ha dit que han observat “diferències” pel que fa al ritme de vacunació als diferents estats i els ha demanat “anar més ràpid”. També ha reclamat als 27 que estiguin preparats per a l’augment de lliuraments previst per al segon semestre.


En ple anàlisi de l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) sobre els casos de trombosi associats al vaccí d’AstraZeneca, i que ha provocat la suspensió del subministrament d’aquesta vacuna a diversos estats, la comissària ha reconegut que els països europeus tenen el dret de suspendre l’administració d’aquestes vacunes perquè es tracta d’una competència estatal.

No obstant això, ha apuntat que el nombre de casos de trombosi i embòlies observats “no sembla superar la proporció” que existeix entre la població que no ha rebut aquesta vacuna.

En tot cas, ha considerat que “les vacunes han de ser segures i dignes de confiança” i ha recordat que l’EMA presentarà aquest dijous conclusions de la seva valoració científica del fàrmac d’AstraZeneca. “És molt important que els ciutadans entenguin que en qüestions de seguretat seguim la valoració científica e l’EMA”, ha remarcat.

A la roda de premsa també hi ha estat present la ministra portuguesa de Salut, Marta Temido, que confia que els països que han suspès temporalment l’administració de la vacuna d’AstraZeneca puguin reprendre-la “a curt termini”.

EMA


L'EMA, "fermament convençuda" que es pot continuar vacunant amb AstraZeneca

Agències

L’Agència Europea del Medicament es manté “fermament convençuda” que es pot continuar aplicant el vaccí d’AstraZeneca mentre s’investiga la seva eventual relació amb els casos de trombosi i embòlies detectats en persones recentment vacunades. “Els beneficis [per combatre la Covid-19] continuen superant els “riscos”, ha defensat la directora executiva de l’EMA, Emer Cooke.

El regulador europeu investiga “seriosament” si la vacuna ha causat aquestes complicacions i dijous l’EMA decidirà si revisa la seva opinió positiva sobre la vacuna. De moment, no aprecia “vincles” d’aquesta vacuna amb l’aparició d’alguns casos de trombosi i embòlies.

Cooke ha evitat pronunciar-se en relació amb l’aturada de la vacunació amb AstraZenca a Alemanya, França, Itàlia i Espanya, entre d’altres, però ha admès que estan preocupats per “l’impacte en la confiança” dels europeus cap al vaccí britànic.

“Clarament estan esperant la nostra revisió, això és una responsabilitat que ens prenem molt seriosament”, s’ha limitat a dir en una roda de premsa aquest dimarts.

Segons ella, els casos que estan analitzant són “pocs” en comparació amb els milers de persones que pateixen trombosi cada any a la UE.

A més, ha recordat que “és inevitable que hi hagi casos greus després de la vacunació” però això no significa que la vacuna tingui efectes secundaris greus.

D’altra banda, Cooke ha assenyalat que estan detectant casos associats amb “altres lots” diferents al que es va identificar la setmana passada. Per tant, l’EMA veu “improbable” que les trombosis tinguin a veure amb un defecte de fabricació, si bé no descarta cap opció en aquest moment de la investigació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.