Salut

AstraZeneca implementarà les recomanacions de l’EMA sobre la seva vacuna

L’agència ha demanat incloure al prospecte informació sobre els possibles riscos

La farmacèutica assegura que la seguretat és la seva principal prioritat i celebra la decisió del regulador europeu

La far­macèutica Astra­Ze­neca ha asse­gu­rat aquest dijous que imple­men­tarà les reco­ma­na­ci­ons sobre la seva vacuna con­tra la Covid-19 eme­ses per l’Agència Euro­pea del Medi­ca­ment (EMA, per les seves sigles en anglès), inclosa l’actu­a­lit­zació de la “infor­mació del pro­ducte” per a adver­tir sobre pos­si­bles ris­cos.

La far­macèutica anglo­su­eca ha subrat­llat en un comu­ni­cat que la salut dels usu­a­ris és la seva prin­ci­pal pri­o­ri­tat i ha cele­brat el dic­ta­men del regu­la­dor euro­peu, que con­si­dera que el seu pre­pa­rat con­tra el coro­na­vi­rus és “segur i eficaç”.

“La segu­re­tat de les vacu­nes és pri­mor­dial i donem la ben­vin­guda a la decisió dels regu­la­dors, que cons­tata els acla­pa­ra­dors bene­fi­cis de la nos­tra vacuna per a atu­rar la pandèmia”, ha indi­cat la cap mèdica d’Astra­Ze­neca, Ann Tay­lor.

La com­pa­nyia subrat­lla que el comitè de segu­re­tat de l’agència comu­nitària (PRAC) no ha detec­tat un incre­ment en el risc gene­ral que es pro­du­ei­xin coàguls san­gui­nis després de l’admi­nis­tració de la vacuna.

“L’anàlisi de la base de dades sobre segu­re­tat d’Astra­Ze­neca, amb dese­nes de mili­ons de regis­tres sobre la vacuna per a la Covid-19, no ha mos­trat que aquests esde­ve­ni­ments suc­ce­ei­xin amb més freqüència del que es podria espe­rar en mili­ons de per­so­nes”, ha afir­mat l’empresa.

Sosté igual­ment que no hi ha evidències de pro­ble­mes rela­ci­o­nats amb lots específics ni amb ins­tal·laci­ons de pro­ducció par­ti­cu­lars.

Admet, no obs­tant això, l’existència de “casos molt estranys” de com­pli­ca­ci­ons cere­bro­vas­cu­lars “seri­o­ses” que “merei­xen una major anàlisi”, si bé des­taca que “no s’ha pro­vat un vin­cle cau­sal amb la vacuna”.

Després de gai­rebé dues set­ma­nes de recerca, l’EMA ha comu­ni­cat avui que no ha pogut tro­bar evidències científiques que rela­ci­o­nin com a efecte secun­dari directe els casos de trom­bo­em­bo­lisme repor­tats en alguns països euro­peus i la vacuna de Astra­Ze­neca.

La falta d’evidències ha por­tat el regu­la­dor del medi­ca­ment euro­peu a con­cloure que “els bene­fi­cis de la vacuna a l’hora de com­ba­tre l’amenaça encara gene­ra­lit­zada de la Covid-19 con­ti­nuen superant el risc d’efec­tes secun­da­ris” i ha donat llum verd als països que havien suspès la vacu­nació amb Astra­Ze­neca per repren­dre la immu­nit­zació dels seus ciu­ta­dans amb aquest fàrmac.

L’EMA ha reco­ma­nat “cons­ci­en­ciar sobre aquests pos­si­bles ris­cos inclo­ent-los en la infor­mació del pro­ducte”, en con­si­de­rar que “cri­dar l’atenció sobre aquests pos­si­bles casos estranys i pro­por­ci­o­nar infor­mació als sani­ta­ris i a les per­so­nes vacu­na­des aju­darà a detec­tar i miti­gar els pos­si­bles efec­tes secun­da­ris”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.