Política

Alemanya prepara un nou tancament entre protestes i sospites de corrupció

El govern de Merkel desaconsella fer turisme, ni intern ni a Mallorca

El negacionisme es mobilitza, barrejat entre ciutadans farts de restriccions

Fa un any, Ale­ma­nya era expo­nent de bona gestió enmig de la pandèmia glo­bal. Ara el país més gran d’Europa acu­mula males notícies: menys de quinze dies després d’obrir mínima­ment l’aixeta a sua­vit­zar les res­tric­ci­ons, s’ha dis­pa­rat la incidència; la ultra­dreta torna a inflar el pit en les mar­xes dels ciu­ta­dans farts de la situ­ació, i les sos­pi­tes de cor­rupció s’amun­te­guen sobre els con­ser­va­dors d’Angela Merkel. Diven­dres pas­sat, la can­ce­llera ja va dei­xar clar que caldrà posar fre a la timidíssima reac­ti­vació de la vida pública empresa a mit­jan març. Ho va dir després d’una sessió amb els líders dels lands cen­trada en les vacu­nes –que, com a la resta d’Europa, arri­ben amb comp­ta­go­tes–. Avui té una nova reunió amb els poders regi­o­nals per con­sen­suar mesu­res i tot fa pen­sar en una nova pròrroga de les res­tric­ci­ons, segu­ra­ment fins ben entrat l’abril. La incidència s’ha tor­nat a dis­pa­rar i supera els 100 con­ta­gis set­ma­nals per cada 100.000 habi­tants, marca a par­tir de la qual Merkel va acor­dar amb els lands que s’acti­va­ria el fre. És a dir, que es tor­narà al tan­ca­ment total de la res­tau­ració, les boti­gues no essen­ci­als, la cul­tura i l’esbarjo vigent des de fa tres mesos i que s’havia aflui­xat –molt tímida­ment– a mit­jan març.

Es des­a­con­se­lla qual­se­vol viatge turístic per Set­mana Santa, insis­teix el govern. Aquest adver­ti­ment no havia can­viat. Però el fet que les Bale­ars i el País Valencià hagues­sin des­a­pa­re­gut de la llista de zones d’alt risc –per a les quals és obli­ga­tori fer-se una PCR i pas­sar deu dies de qua­ran­tena en tor­nar a Ale­ma­nya– havia fet dis­pa­rar l’oferta cap a aques­tes des­ti­na­ci­ons pre­fe­ren­ci­als dels turis­tes ale­manys. Qui s’hagi com­prat bit­llet el pot fer ser­vir. Però l’advertència del govern és clara, també con­tra tot viatge turístic dins o fora d’Ale­ma­nya, on no hi ha con­fi­na­ments interns.

La ultra­dreta ha tor­nat a pren­dre pro­ta­go­nisme en les pro­tes­tes al car­rer, on es bar­re­gen ciu­ta­dans i comer­ci­ants farts, nega­ci­o­nis­tes i grups radi­cals com ara els ano­me­nats Reichsbürger (‘ciu­ta­dans del Reich’), que no reco­nei­xen les fron­te­res ni l’estat ale­many actual. Tot ple­gat no es dife­ren­cia gaire del que es veu en altres llocs d’Europa, on el ciu­tadà se sent ofe­gat des de fa mesos. Però a Ale­ma­nya coin­ci­deix amb un moment d’afe­bli­ment polític, fins i tot de Merkel, que fins ara era vista com una garan­tia de soli­desa.

Fa una set­mana, els con­ser­va­dors de la can­ce­llera es van enfon­sar en uns comi­cis regi­o­nals con­si­de­rats un baròmetre amb vista a les gene­rals del setem­bre vinent. La Unió Cris­ti­a­no­demòcrata (CDU) i els seus ager­ma­nats de la Unió Soci­al­cris­ti­ana (CSU) de Bavi­era temen ara un relleu en el poder. Merkel ja no pot treure les cas­ta­nyes del foc, perquè es reti­rarà després de les elec­ci­ons. I no hi ha un can­di­dat sòlid per pren­dre-li el relleu.

El vent se’ls ha girat en con­tra. I, a sobre, la taca d’oli de la cor­rupció s’escampa. Ja són qua­tre els dipu­tats de la CDU/CSU que s’han reti­rat en quinze dies per cobra­ments de comis­si­ons en nego­cis rela­ci­o­nats amb la lluita con­tra la pandèmia Ara les sos­pi­tes s’han estès al marit del minis­tre de Sani­tat, Jens Spahn. Segons Der Spi­e­gel, l’empresa que diri­geix Daniel Funke va ven­dre mig milió de mas­ca­re­tes FFP2 al minis­teri del seu home. Sani­tat ha negat un con­flicte d’interes­sos. El matri­moni for­mat per Spahn i Funke estava sota sos­pita –si més no, de la premsa sen­sa­ci­o­na­lista– des que van com­prar una casa de luxe a Berlín per 4,5 mili­ons d’euros.

Miami Beach, blindada

Les autoritats de Miami Beach han tancat les carreteres d’accés a aquesta turística illa de Florida i hi han imposat un toc de queda de les vuit del vespre a les sis del matí, en vigor des d’ahir mateix, després de l’arribada dissabte d’una gran multitud de persones coincidint amb les vacances universitàries (spring break). Una multitud de persones, que es comptaven per milers i estaven fora de control, van destrossar restaurants, van protagonitzar baralles al carrer i anaven sense mascareta, segons les autoritats. La mesura va coincidir amb un rècord dissabte de més de dos milions de casos de Covid-19 a Florida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.