Política

Escòcia tira endavant el referèndum i presenta la proposta de llei

El govern de l’SNP el convocarà, amb permís de Londres o sense, si guanya les eleccions de maig

Absolen Sturgeon de mentir a la cambra en el cas Salmond

El govern escocès ha decidit tirar endavant la seva voluntat de fer un nou referèndum d’independència i ahir va presentar l’esborrany d’una proposta de llei per legalitzar la consulta. La pregunta seria la mateixa que va fer en la consulta de 2014: “Ha de ser Escòcia un país independent?” Aquesta pregunta haurà de ser analitzada per la Comissió Electoral i el procés podria trigar sis mesos.

En la presentació de l’esborrany, el secretari de relacions constitucionals escocès, Mike Russell, va explicar que serà el govern elegit el pròxim 6 de maig el que decideixi si introdueix l’esborrany al Parlament o no. El Partit Nacional Escocès (SNP) és el gran favorit per guanyar les eleccions, amb més del 50% de la intenció de vot. El primer punt del seu programa electoral estableix que, en cas de victòria amb majoria, com tot fa pensar, aleshores convocaran un segon referèndum d’independència.

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha deixat ben clar que de cap manera permetrà un nou referèndum com el que es va fer el 2014 amb el permís del govern central i en el qual el no –els unionistes– es va imposar amb el 55% del vot.

La nova consulta es faria encara que el govern central no l’autoritzés. Els tres partits unionistes de l’oposició han criticat la llei i han dit que ara mateix el més important és fer front a la pandèmia. Però Russell hi va replicar: “La nostra prioritat immediata és fer front a la pandèmia i mantenir el país sa i estalvi.”

La consulta es faria durant els primers dos anys de la legislatura vinent, un cop s’hagués superat la Covid-19. Russsell va dir que “hauria de ser la gent que viu a Escòcia la que tingués el dret de decidir quin país vol després de la crisi [de la pandèmia]” i que “si hi ha una majoria favorable al referèndum al pròxim Parlament, no hi hauria cap justificació democràtica perquè el govern de Londres bloqués la consulta postpandèmica”.

Moció de confiança

L’anunci va coincidir ahir amb la presentació de les conclusions de la investigació independent que va portar a terme el prestigiós exfiscal general d’Irlanda, James Hamilton, sobre si Nicola Sturgeon, la ministra principal escocesa i líder de l’SNP, va infringir o no el codi ministerial. L’acusen d’haver mentit al Parlament sobre quan es va assabentar de les denúncies pels abusos sexuals d’Alex Salmond, exlíder del seu partit i també exministre principal.

Salmond va ser jutjat per un total de tretze delictes d’abusos sexuals i va ser declarat innocent. Hamilton va concloure que Sturgeon no va violar cap codi ministerial. Si hagués dit el contrari, com tothom esperava, aleshores hagués estat forçada a dimitir.

No obstant això, la cosa no s’acaba aquí perquè el Parlament presenta avui les conclusions d’una comissió, amb majoria de representants de l’oposició, que diu que sí que va infringir el codi. Tant Hamilton com aquesta comissió tenien les mateixes proves.

El Partit Conservador demanarà avui una moció de confiança que s’espera que superi Sturgeon perquè disposa del suport del verds i té majoria.

LA FRASE

Ara la prioritat és fer front a la pandèmia i mantenir el país sa i estalvi
Mike Russell
SECRETARI DE RELACIONS CONSTITUCIONALS ESCOCÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.