Salut

Tot a punt per vacunar en massa, tret de les vacunes

La inoculació a tota la població s’activarà amb 46 punts d’alta capacitat i es completarà amb sis espais d’afluència massiva

Salut oferirà un justificant de vacunació descarregable a LaMevaSalut

La Generalitat va presentar ahir un dispositiu per escometre la vacunació massiva de la població general que faria força goig si no fos pel petit detall que hi falta l’ingredient principal: les vacunes.

El Departament de Salut ha establert que el procés d’inoculació iniciat per la xarxa de centres d’atenció primària es podrà mantenir en aquests 443 punts (incloent-hi també alguns espais annexos als CAP) mentre les dosis setmanals disponibles no superin les 200.000. Més enllà d’aquest llindar s’haurien d’activar 46 espais de vacunació de capacitat intermèdia, que es distribuiran pel territori d’acord amb les necessitats poblacionals. “Quan serà això? Com sempre, dependrà de les vacunes que ens arribin. Portem dotze setmanes de vacunació i a totes hi ha hagut algun entrebanc. Es fa difícil fer prediccions”, admet el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon.

Si les farmacèutiques no fallessin, podria ser que aquest dispositiu s’activés a l’abril. Per a la setmana del 5 ja n’hi ha 195.000 dosis garantides i cap a finals de mes entrarà en joc un quart vaccí, el de Jansen, que és monodosi. En el supòsit que arribessin mig milió de vacunes setmanals, s’activaria una tercera línia de vacunació que consistiria en sis punts per vacunar la població de manera molt més intensiva.

El més gran del país se situaria al recinte de la Fira de Barcelona a la plaça Espanya i disposaria de sis mòduls amb capacitat de repartir 20.000 vacunes al dia. A banda, també n’hi hauria al Palau Firal de Girona, a la Fira de Cornellà, al pavelló Onze de Setembre de Lleida, al pavelló de Sabadell i en un espai encara per determinar al Camp de Tarragona. A més, Salut ha contactat amb el Barça per disposar del Camp Nou si hi ha l’oportunitat de fer una campanya de punxades encara molt més intensiva i concentrada en el temps.

Amb aquest dispositiu es podria arribar a vacunar 200.000 persones setmanalment als CAP i 300.000 més als nous espais, alguns dels quals ja fa uns dies que estan operatius com a punts de referència per a la vacunació de professionals essencials amb AstraZeneca. Els 43 punts intermedis estarien atesos per uns 1.300 professionals procedents de la borsa de 10.000 de què disposa Salut, mentre que els sis més grans també requeririen 1.300 sanitaris més. D’aquí que, en aquesta borsa, a banda d’infermeres, també s’hi hagin inclòs metges, odontòlegs, professionals jubilats i estudiants de darrer curs d’aquestes disciplines.

Segons el govern, hi ha 6,6 milions de catalans susceptibles de rebre algun dels vaccins contra la Covid-19 i la immunitat s’assoliria amb 5,4 milions de persones immunitzades.

S’obren noves franges

La recuperació de la vacunació amb AstraZeneca i el canvi del límit d’edat als 65 anys, juntament amb l’estoc acumulat durant la suspensió temporal, ha fet possible que a partir d’avui es pugui començar a vacunar ja la població d’entre 60 i 65 anys. S’ha començat a citar (a través d’SMS o amb una trucada) 240.000 persones, entre les quals també hi ha els 36.000 professionals essencials que s’havien quedat sense vacuna pel límit d’edat. “A hores d’ara, només Polònia manté la mateixa limitació que Espanya; la resta, o no en té, o el té a 75 anys”, insisteix Argimon.

La vacunació en aquesta franja anirà en paral·lel a la dels majors de 80 anys, que progressa lentament. Dels gairebé 400.000 que no viuen en residències només el 30% ha rebut la vacuna i el 12% té la immunització completa. “Cap a finals de maig podríem acabar amb aquesta franja i continuar per la de 70-79”, pronostica Argimon. De moment, el govern manté la promesa d’haver vacunat el 30% de la població al juny i el 70% a finals d’estiu, “si el compromís de les farmacèutiques no falla”.

Certificat vacunal

Salut va informar ahir que, en paral·lel a la implementació d’una nova plataforma informàtica per gestionar les citacions, també s’ha habilitat la possibilitat que els ciutadans ja vacunats puguin accedir a LaMevaSalut per saber quan se’ls administrarà la dosi de reforç. A més, en aquest espai d’informació mèdica personal, qui ja estigui immunitzat podrà disposar d’un “justificant de vacunació” en format PDF. Els carnets de vacunació han rebut moltes crítiques pels problemes ètics i de desigualtat que poden generar, però alhora es consideren una eina interessant per recuperar la normalitat. El Departament de Salut no s’havia mostrat inicialment massa partidari d’aquesta mena de certificats, però finalment ha decidit implementar-lo.

LA XIFRA

6,6
milions de catalans
podran rebre la vacuna de la Covid. Per assolir la immunitat col·lectiva caldrà repartir-ne 5,4.

LA DATA

05.04.21
S’esperen
195.000 dosis de diferents vacunes que podrien activar la vacunació als centres intermedis.

Cribratge massiu a Montblanc

Alerta a la Conca

Salut inicia avui un cribratge a 6.300 habitants de Montblanc majors de 16 anys per detectar positius de coronavirus, després que les darreres setmanes se n’hi hagin detectat almenys 144 i la velocitat de transmissió s’hagi elevat fins a gairebé 4. Es farà al Casal fins divendres, amb possibilitat d’allargar-ho a dissabte.

Pimec vol més ajuts

La patronal Pimec insta el govern estatal a ampliar la llista d’activitats afectades per la Covid-19 mereixedores d’ajudes directes i de rebre suport del fons de solvència. El president, Antoni Cañete, demana la incorporació de 53 activitats no incloses en el darrer reial decret, com ara les escoles d’idiomes i les farmàcies.

Residències segures

La vacunació de gairebé tots els interns i treballadors de les residències de gent ha permès que, dels 1.040 geriàtrics catalans, només cinc tinguin encara brots de Covid-19.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.