Societat

La UE reforça el control d’exportacions de vacunes davant d’un “repartiment injust” i exigeix “reciprocitat”

Brussel·les revisarà si els enviaments són “proporcionats” tenint en compte el nivell de vacunació al país de destí

La Unió Euro­pea reforça el con­trol d’expor­ta­ci­ons de vacu­nes exi­gint “reci­pro­ci­tat” i “pro­por­ci­o­na­li­tat” als envi­a­ments que es fan a la resta del món. La Comissió Euro­pea ha afe­git aquests dos cri­te­ris al meca­nisme creat a finals de gener que per­met blo­que­jar expor­ta­ci­ons per blin­dar millor el seu sub­mi­nis­tra­ment. “Hi ha un dèficit de pro­ducció i una dis­tri­bució injusta”, es quei­xen fonts comu­nitàries. Des de Brus­sel·les defen­sen que l’endu­ri­ment de les con­di­ci­ons per expor­tar busca un “repar­ti­ment just” dels vac­cins. “Les vies ober­tes han d’anar en amb­dues direc­ci­ons”, ha recla­mat aquest dime­cres la pre­si­denta de la CE, Ursula Von der Leyen, que la set­mana pas­sada va cri­ti­car el Regne Unit per no haver enviat cap dosi a la UE.

En plena guerra oberta amb Astra­Ze­neca pel retard en les entre­gues, Brus­sel·les lamenta que la UE hagi expor­tat més 10 mili­ons de vac­cins a Lon­dres en les últi­mes sis set­ma­nes, men­tre que no han rebut cap dosi d’Astra­Ze­neca produïda a les fàbri­ques britàniques. En aquest con­text, Von der Leyen va amenaçar al Regne Unit amb atu­rar l’expor­tació de vacu­nes si no es rever­teix la situ­ació.

La CE ha rebai­xat el to aquest dime­cres i asse­gura que l’endu­ri­ment de les con­di­ci­ons per expor­tar no pretén “blo­que­jar” envi­a­ments de vacu­nes, sinó fomen­tar aquesta “reci­pro­ci­tat”. Fonts comu­nitàries rei­vin­di­quen que la UE és “de lluny” la regió que més vacu­nes exporta del món men­tre que països com els Estats Units apli­quen una “pro­hi­bició de facto” de les expor­ta­ci­ons pri­o­rit­zant la vacu­nació dels seus ciu­ta­dans.

En els dar­rers tres mesos s’han repar­tit gai­rebé 70 mili­ons de dosis entre els 27 estats mem­bre de la UE. Per con­tra, en l’últim mes i mig les fàbri­ques del bloc han enviat 43 mili­ons de dosis a 33 països del món. La prin­ci­pal des­ti­nació és Regne Unit (10,9 mili­ons), seguit del Canadà (6,6 mili­ons), Japó (5,4 mili­ons), Mèxic (4,4 mili­ons), l’Aràbia Sau­dita (1,5 mili­ons) i Sin­ga­pur (1,5 mili­ons).

Nous cri­te­ris d’expor­tació

Per donar llum verda a un envi­a­ment de vacu­nes, fins ara la UE es fixava única­ment en els com­pro­mi­sos d’entrega de les far­macèuti­ques con­trac­ta­des. Tan­ma­teix, les capi­tals euro­pees estan “molt pre­o­cu­pa­des” per la quan­ti­tat de vac­cins que expor­ten men­tre patei­xen pro­ble­mes de sub­mi­nis­tra­ment. Per això, la Comissió Euro­pea i els governs euro­peus veuen neces­sari tenir en compte també si els països on s’envien les vacu­nes estan expor­tant igual­ment a la UE. “Volem reci­pro­ci­tat”, recla­men des de Brus­sel·les.

Això sí, es tindrà en compte el flux de pro­duc­tes neces­sa­ris per pro­duir les vacu­nes, ja que les cade­nes de pro­ducció són glo­bals. És a dir, per deci­dir si auto­rit­zen un envi­a­ment valo­ra­ran, per exem­ple, si el país recep­tor exporta ingre­di­ents químics per fabri­car l’antídot.

D’altra banda, la UE també tindrà en compte a par­tir d’ara el ritme de vacu­nació allà on s’exporta. És a dir, que podria blo­que­jar l’expor­tació de vacu­nes a un país si es con­si­dera que el seu nivell d’immu­nit­zació és sig­ni­fi­ca­ti­va­ment millor que a la UE.

Sus­pensió de l’exempció

Una altra nove­tat que intro­du­eix ara la Comissió Euro­pea és que dei­xarà d’exi­mir a deter­mi­nats països com el Canadà, Israel o Noru­ega d’aquest meca­nisme d’expor­ta­ci­ons com havia fet fins ara. A Brus­sel·les temen que les far­macèuti­ques “elu­dei­xin” els con­trols a través d’aquests països.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.