Ciència

La producció de peix i verdura, a estudi a la UdG

Un equip participa en un projecte per a una producció simultània i sostenible

La Universitat de Girona (UdG) investiga la producció simultània de verdures i peix de manera més sostenible. L’equip científic liderat per Sebastià Puig desenvoluparà un sistema per controlar el contingut de nutrients que es troben a l’aigua. Aquest equip participa en el projecte de recerca Wafra amb socis europeus i nord-africans a través del grup Lequia.

L’aquaponia és una tecnologia que combina el conreu de verdures sense sòl (sistema hidropònic) amb la cria de peix en captivitat (aqüicultura). Aquest sistema redueix la demanda de sòl, d’aigua i de recursos a través d’una relació de simbiosi gairebé perfecta: els residus biològics dels peixos es converteixen en nutrients valuosos per a les plantes, mentre que l’aigua de l’aqüicultura es pot aprofitar per al conreu de les verdures.

En primer lloc, es treballarà en una plataforma de sensors remota alimentada per plaques solars fotovoltaiques per fer un seguiment dels nutrients, les propietats organolèptiques, l’olor del peix i altres paràmetres operacionals dels sistemes aquapònics.

En segon lloc, s’aplicaran tecnologies electroquímiques microbianes per ajustar la concentració de nutrients a l’efluent del tanc d’aqüicultura que és utilitzat en el cultiu hidropònic.La plataforma resultant inclourà un mòdul amb anàlisi dels costos i els beneficis, i permetrà a empreses d’aqüicultura, propietaris d’explotacions hidropòniques/aquapòniques o proveïdors tecnològics operar els seus sistemes aquapònics d’una manera més intel·ligent, eficient i sostenible.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.