Política

Polònia, al tribunal de la UE per la reforma judicial

Brussel·les sosté que la llei polonesa soscava la independència dels magistrats

Varsòvia diu que compleix els estàndards comunitaris i al·lega que la polèmica norma és “de domini nacional exclusiu”

La Comissió Europea (CE) va intensificar ahir el torcebraç amb Polònia pels seus incompliments de l’estat de dret. Brussel·les va decidir portar el país al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per la reforma judicial que va aprovar el desembre del 2019, en considerar que “atempta contra la independència dels jutges i és incompatible amb la primacia del dret europeu”, segons va anunciar en roda de premsa el comissari de Justícia, Didier Reynders. A l’abril del 2020, dos mesos després de l’entrada en vigor de la polèmica llei, l’executiu comunitari va obrir un procediment d’infracció contra Polònia pels nous canvis en la reforma judicial impulsada per govern del partit ultraconservador Llei i Justícia (PiS) –en el poder des del 2015–, i al gener li va enviar un últim avís abans d’arribar als tribunals. La CE sol·licita també al TJUE que ordeni mesures cautelars per evitar que s’agreugin els danys a la independència judicial i a l’ordenament jurídic de la UE.

La Comissió considera que la llei polonesa soscava la independència dels seus jutges i que prohibeix als tribunals d’aquest país aplicar directament determinades disposicions de la legislació de la UE que protegeixen la independència judicial. Per la CE, permetre que la sala disciplinària del Tribunal Suprem polonès prengui decisions que repercuteixen directament en els jutges i en la manera en què exerceixen la seva funció, viola la normativa europea. Entre les mesures cautelars que la CE ha demanat al TJUE hi ha la suspensió de les disposicions que autoritzen la sala disciplinària del Tribunal Suprem polonès a dirimir qüestions d’immunitat dels jutges i altres competències relatives a les seves condicions laborals i jubilació. La Comissió també demana al TJUE que invalidi totes les decisions adoptades fins ara per la sala disciplinària del Suprem polonès relatives a la immunitat dels magistrats. A Polònia, més d’una quarantena de jutges han estat sancionats per haver executat sentències del TJUE o haver criticat la reforma judicial del govern. Des que, el 2018, el ministre de Justícia, Zbigniew Ziobro, que també exerceix de fiscal general de l’Estat, va designar Piotr Schab com a president de la sala disciplinària del Suprem, s’han anat acumulant processos contra magistrats, fet que ha provocat acusacions contra el govern polonès d’intentar controlar el poder judicial.

La vicepresidenta de la CE Vera Jourová, responsable de Valors i Transparència, va advertir a Twitter que “els jutges polonesos són també jutges europeus, apliquen la normativa comunitària i contribueixen a la confiança mútua sobre la qual es construeix la UE”. Els governs dels estats membres –hi va afegir la comissària– són lliures de dur a terme una reforma de la justícia, però quan ho facin “han de respectar els tractats europeus”.

“No ens desviem”

El govern polonès, però, va rebutjar ahir mateix la decisió de Brussel·les assegurant que la seva llei “no es desvia dels estàndards de la UE”.

En un missatge a les xarxes socials, el portaveu de l’executiu del PiS, Piotr Müller, va denunciar que “la sol·licitud de la CE al TJUE no té cap justificació legal ni fàctica”. “La regulació de l’àrea relacionada amb l’administració de justícia pertany al domini nacional exclusiu, que emana directament de la Constitució de la República de Polònia i els tractats de la UE”, hi va afegir.

LES FRASES

A Polònia, la independència i imparcialitat [...] del TS no estan garantides
Didier Reynders
COMISSARI EUROPEU DE JUSTÍCIA
La sol·licitud de la CE al TJUE no té cap justificació legal ni fàctica
Piotr Müller
PORTAVEU DEL GOVERN POLONÈS


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.