Gran angular

Bones expectatives per al sector de l’eficiència

Les empreses del sector de l’eficiència esperen un any carregat de projectes i demanen una bona gestió dels recursos procedents de la UE

Els agents del sector creuen que hi haurà lloc també per a les pimes

L’any 2021 ha de ser d’enlai­ra­ment per al sec­tor de l’ener­gia efi­ci­ent, si hem de fer cas del baròmetre del Clúster de l’Ener­gia Efi­ci­ent de Cata­lu­nya (CEEC), en què fins a un 37% de les empre­ses enques­ta­des pre­ve­uen que ha de ser un exer­cici per aug­men­tar el volum de negoci, men­tre que un 34% cre­uen que l’acti­vi­tat es man­tindrà igual que l’any 2020, en què, tot i l’efecte dis­tor­si­o­na­dor de la covid, només un 9% de les empre­ses va regis­trar un crei­xe­ment infe­rior al 10%.

Per a Est­her Izqui­erdo, pre­si­denta del CEEC, si es pot con­si­de­rar que el sec­tor s’enca­mina pel sen­der del crei­xe­ment “és pel canvi en el model energètic a través de les reno­va­bles i l’eficiència. Ja tenim la tec­no­lo­gia, i el finançament, en espera dels fons Next Gene­ra­tion de la UE, així com les sub­ven­ci­ons, ja ober­tes des d’Icaen i IDAE, a més a més del capi­tal pri­vat.”

Per a Izqui­erdo, la clau serà que “es tre­ba­lli col·labo­ra­ti­va­ment per asso­lir els objec­tius, cal aple­gar totes les empre­ses que apor­tin valor”. I acla­reix: “Camps com ara la gene­ració d’ener­gia i el seu con­sum ja no es poden veure de forma sepa­rada, així que cal aple­gar empre­ses de sec­tors diver­sos.”

Un dels resul­tats més remar­ca­bles del baròmetre és el que ens diu que fins a un 72% de les empre­ses estan llançant enguany nous pro­duc­tes i ser­veis. A curt ter­mini, segons l’ave­rany d’Est­her Izqui­erdo, el pro­ta­go­nisme se l’endurà la digi­ta­lit­zació, “perquè neces­si­tem tenir les dades i saber què fer-ne”; l’auto­con­sum, “l’indi­vi­dual però sobre­tot el com­par­tit”, i les comu­ni­tats energètiques, “a escala d’edi­fi­cis, ciu­tats i polígons indus­tri­als”.

Des de Kromsch­ro­e­der, que es dedica a l’eficiència apli­cada al gas, Ángel Fernández creu: “El 2021 ha de ser de forta acti­vi­tat, amb l’impuls dels gasos reno­va­bles, com ara el bio­metà, el biogàs pro­ce­dent de resi­dus orgànics, el gas natu­ral sintètic.” Al seu parer, espe­ci­al­ment engres­ca­dors poden ser els pro­jec­tes que sor­gei­xin en la tec­no­lo­gia Power-to-Gas (PtG), en què es pot gene­rar hidro­gen a par­tir d’aigua i elec­tri­ci­tat i injec­tar-lo a la xarxa de gas, que també es pot com­bi­nar amb la cap­tació de CO2. Quant als ajuts de la UE, Fernández observa: “S’estan iden­ti­fi­cant pro­jec­tes trac­tors, i tin­dran el seu recor­re­gut, però hi pot haver difi­cul­tats en la gestió pel seu gran volum.” Pensa que el fet que l’Estat espa­nyol hagi abraçat amb retard aques­tes noves tec­no­lo­gies, pot con­tri­buir a l’emergència de pro­jec­tes: “A França, inau­gu­ren cada set­mana una planta de bio­metà, i aquí només n’hi ha dues.”

Per a Albert Cot, de Comsa, al sec­tor “hi ha una clara per­cepció que hi haurà un fort incre­ment del pres­su­post públic, i per això caldrà una gestió prou eficaç per cana­lit­zar aquesta sobrein­versió”. També ha pogut res­pi­rar que hi ha molta efer­vescència en R+D+I, espe­ro­nat pel procés de tran­sició energètica, i com a eixos de desen­vo­lu­pa­ment la mobi­li­tat elèctrica i les reno­va­bles inte­gra­des a l’edi­fi­cació i les infra­es­truc­tu­res.

Cot creu que hi haurà lloc per a grans i petits, amb una fe total en la “teo­ria del iogurt”: “Als setanta només hi havia el Danone, ara n’hi ha molts i, sem­blant­ment, en un camp com, per exem­ple, el de les bate­ries, pot­ser sí que una fàbrica de bate­ries per a cot­xes l’ha de recol­zar una gran empresa d’auto­moció, però empre­ses peti­tes i mit­ja­nes poden fabri­car bate­ries per a motos o pati­nets, dins d’una gran cadena de sub­mi­nis­tra­ment.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.