Focus

La promoció d’habitatge topa amb una paret

Les necessitats residencials han girat cap al lloguer. L’obra nova no troba un terreny fèrtil per donar-hi resposta i continua produint per vendre a un mercat reduït

Cal estudiar totes les possibilitats del parc existent però no n’hi ha prou i caldrà fer habitatge
Carme Trilla
Observatori de l’Habitatge
Costa vendre pisos perquè, tot i que la producció és baixa, l’oferta és superior a la demanda actual
Vicenç Ramon
RTV Grupo Inmobiliario
La pandèmia ens portarà més misèria i precarietat i, en conseqüència, més demanda de lloguer
Christian Gracia
Forcadell
Els bancs no poden, no volen o no els deixen finançar el residencial: que s’ho facin mirar
Celestí Ventura
Col·legi d’Aparelladors
Des del 2015, a cop de lleis s’està descarregant tot l’estat del benestar en el sector privat
Lluís Marsà
Associació promotors (APCE)

Cons­truir habi­tatge a Cata­lu­nya ha esde­vin­gut una acti­vi­tat poc pro­va­ble. Ho és fer habi­tatge lliure de pro­moció pri­vada i de venda, que, no obs­tant això, és el més freqüent, però espe­ci­al­ment, llo­guer asse­qui­ble, que és el més neces­sari. La falta de finançament ade­quat i de suport ins­ti­tu­ci­o­nal són les prin­ci­pals raons que fan invi­a­ble els pro­jec­tes. Tam­poc no ajuda l’estigma que encara pesa sobre el sec­tor de la cons­trucció i l’asse­nya­la­ment que se’n fa per part d’alguns sec­tors de la soci­e­tat i la política. Men­tres­tant l’ano­me­nada “emergència de l’habi­tatge”con­ti­nua ben pre­sent i fa evi­dent que difi­cul­tar l’entrada d’oferta nova en el mer­cat empit­jora la situ­ació.

L’any pas­sat es van ini­ciar a Cata­lu­nya 11.395 habi­tat­ges. La xifra suposa un retrocés del 21,7% res­pecte a l’any ante­rior i marca un canvi de tendència perquè des de l’any 2013 el còmput anual anava crei­xent mal­grat que molt len­ta­ment. Aquell any es van ini­ciar poc més de 3.000 habi­tat­ges, va ser el pit­jor moment de la pro­ducció resi­den­cial, i això que el crash ja havia tin­gut lloc uns anys abans. Cal recor­dar que el 2006 la bom­bo­lla del totxo va arri­bar al seu zenit amb 127.117 habi­tat­ges ini­ci­ats, després d’uns anys amb les grues tre­ba­llant a tot gas: la mit­jana anual des del 2000 havia estat de 90.801 habi­tat­ges. El fet és que després de l’esclat de la bom­bo­lla, que va sig­ni­fi­car el des­man­te­lla­ment de bona part de la indústria immo­biliària i la seva ali­ada, la finan­cera, l’edi­fi­cació va entrar en un període d’ence­fa­lo­grama pla.

Si aque­lla orgia cons­truc­tora havia estat pos­si­ble per l’ali­ne­a­ment d’un seguit de fac­tors pro­pi­ci­a­to­ris, actu­al­ment, 15 anys després d’aquell any de rècord, les cir­cumstàncies sem­blen tre­ba­llar també de manera sin­cro­nit­zada però a la con­tra. De tal manera que edi­fi­car resi­den­cial no és gens evi­dent. Vegem per què.

Pri­mer cal ana­lit­zar què està pas­sant en el mer­cat lliure de com­pra­venda, que, al cap i a la fi, és el que aporta més habi­tatge d’obra nova a pesar de totes les difi­cul­tats, l’habi­tatge de pro­tecció ofi­cial és només el 17% del total. La pri­mera con­clusió és que es fabrica poc, però es ven menys.

RTV és una petita pro­mo­tora cata­lana que va començar l’acti­vi­tat el 2000 i que es va haver de rein­ven­tar amb la crisi. Ara té cinc pro­mo­ci­ons d’habi­tat­ges al Maresme en dife­rents eta­pes del desen­vo­lu­pa­ment. Vicenç Ramon, direc­tor gerent del grup immo­bi­li­ari, explica que la pandèmia ha fet més atrac­tiu el pro­ducte que ofe­rei­xen, pen­sat per a una classe mit­jana alta, perquè el tele­tre­ball està des­plaçant alguns ciu­ta­dans de Bar­ce­lona cap als afo­res. Això ha ani­mat una mica les ven­des sobre­tot en aque­lles pro­mo­ci­ons que més cos­tava ven­dre. No obs­tant això, Ramon explica que no és fàcil: “Tot i que la pro­ducció és baixa, l’oferta és supe­rior a la demanda, per això és molt impor­tant tenir molt clar el cli­ent al qual t’adre­ces i fer un pro­ducte molt a mida en preu, ubi­cació i carac­terísti­ques.” El risc de no encer­tar-la és molt ele­vat. Així ho veu també Chris­tian Gra­cia, direc­tor del depar­ta­ment d’inversió, sòl i obra nova de la con­sul­tora immo­biliària For­ca­dell: “Por­tem la comer­ci­a­lit­zació de 14 pro­mo­ci­ons i el ritme de ven­des és lamen­ta­ble i algu­nes s’han de tras­lla­dar al llo­guer.”

Aedas Homes és una de les pro­mo­to­res més acti­ves a casa nos­tra; té les ofi­ci­nes cen­trals a Madrid i cotitza en la borsa. A Cata­lu­nya ha tirat enda­vant 23 pro­jec­tes resi­den­ci­als, gai­rebé tots en loca­li­tats al vol­tant de Bar­ce­lona: Vila­nova i la Geltrú, l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat, el Mas­nou, Sant Just Des­vern, Cor­nellà de Llo­bre­gat, Saba­dell i Sant Adrià de Besòs. Actu­al­ment, els habi­tat­ges en comer­ci­a­lit­zació s’acos­ten als 1.400, dels quals han venut el 60%. El direc­tor ter­ri­to­rial David Gómez també cons­tata que després del con­fi­na­ment les ven­des s’han reac­ti­vat: “L’oferta d’obra nova res­pon molt millor que la segona mà a les noves pre­ferències del mer­cat: ter­ras­ses i jar­dins, més metres qua­drats d’espai útil, zones comu­nes i zones per al tele­tre­ball.” Els pisos d’Aedas Homes tenen un preu mitjà d’entre 330.000 i 350.000 euros i, com els d’RTV, van adreçats a la demanda de repo­sició, és a dir, a les famílies que ja tenen un pis i volen can­viar-lo per un altre de nou que s’adapti millor a les noves neces­si­tats.

Hi ha una altra demanda de com­pra que té espe­cial importància a Bar­ce­lona i altres punts de Cata­lu­nya, que és la inter­na­ci­o­nal. Celestí Ven­tura, pre­si­dent del Col·legi d’Apa­re­lla­dors, Arqui­tec­tes Tècnics i Engi­nyers d’Edi­fi­cació de Bar­ce­lona (Caa­teeb), explica que el 2016 la pro­mo­tora que diri­geix, UNIQ Resi­den­tial, va fer un edi­fici d’habi­tat­ges al car­rer Ros­selló amb pas­seig de Gràcia que va ven­dre, gai­rebé en la tota­li­tat, a cli­ents d’altres països: “Només dos com­pra­dors eren cata­lans i no vam repe­tir ni una naci­o­na­li­tat”, recorda. Aquest cli­ent, però, ha des­a­pa­re­gut amb la covid.

Ano­ma­lia.

Pràcti­ca­ment aques­tes són les úniques deman­des de l’obra nova, la qual cosa sig­ni­fica que el mer­cat és molt reduït. Aquest fet suposa una ano­ma­lia històrica. La pauta tra­di­ci­o­nal era que les cri­sis atu­ra­ven la demanda i quan el cicle econòmic anava a l’alça impul­sava la com­pra de pisos, fins al punt que l’acti­vi­tat i l’ocu­pació que gene­rava la cons­trucció con­tribuïen a la recu­pe­ració. Això va pas­sar en la crisi del 1975 i en la del 1992. En canvi, després de la del 2008, la demanda retin­guda no s’ha expres­sat a través de la com­pra. Les noves gene­ra­ci­ons que s’incor­po­ren a la cerca d’habi­tatge per eman­ci­par-se i for­mar noves llars es tro­ben amb el mer­cat hipo­te­cari tan­cat, per unes con­di­ci­ons d’accés que estan a anys llum de les seves capa­ci­tats. Per finançar la com­pra d’un pis com els que fa Aedas Homes, el jovent hau­ria d’apor­tar d’entrada, entre el mínim exi­git per l’enti­tat finan­cera, impos­tos i des­pe­ses, un 33% del preu total, és a dir, més de 110.000 euros. En el cas d’un pis d’HPO de venda, d’uns 80 m² i un preu de 180.000 euros, l’entrada esta­ria en uns 60.000 euros. El joves i no tan joves, carn de l’atur, dels sala­ris bai­xos i de la pre­ca­ri­e­tat labo­ral, difícil­ment han pogut estal­viar ni reu­nir les con­di­ci­ons per aspi­rar a un préstec. “Aquí s’ajun­ten dues deri­va­des de la bom­bo­lla del totxo: d’una banda, l’escar­ment del sis­tema finan­cer sobre el fet que les coses no es poden repro­duir i, d’una altra banda, la gran feblesa del tre­ball”, subrat­lla Carme Tri­lla, eco­no­mista i pre­si­denta de l’Obser­va­tori Metro­po­lità de l’Habi­tatge de Bar­ce­lona (O-HB). Lla­vors és quan aflora una demanda de llo­guer com mai s’havia vist. “Aquesta fortíssima demanda d’arren­da­ment topa amb un país que no està pre­pa­rat per ofe­rir llo­guer”, indica Tri­lla. El parc d’habi­tatge de llo­guer a Cata­lu­nya repre­senta prop del 20% del total. Una demanda molt ele­vada i una oferta insu­fi­ci­ent és el que, segons opina l’eco­no­mista de l’O-HB, ha enca­rit les ren­des del llo­guer: “El que s’ha de fer és aug­men­tar l’oferta, no hi ha cap més remei”, acon­se­lla Tri­lla, que pun­tu­a­litza que això no vol dir exclu­si­va­ment cons­truir de bell nou, però també.

Tenint en compte la incli­nació històrica del país cap a la com­pra, cal pre­gun­tar-se si aquesta demanda de llo­guer ha arri­bat per que­dar-s’hi. Chris­tian Gra­cia, de For­ca­dell, té clar que sí i que la crisi deri­vada de la pandèmia la farà palesa encara més: “Ens por­tarà més misèria i pre­ca­ri­e­tat; men­tre estem par­lant s’estan gene­rant les con­di­ci­ons per a una inca­pa­ci­tat mani­festa d’acce­dir a un habi­tatge de com­pra, ni ara ni d’aquí a cinc anys”, asse­gura.

Aquesta és la mateixa reflexió que han fet els fons d’inversió inter­na­ci­o­nals que han posat la mirada en Espa­nya i Cata­lu­nya per cons­truir habi­tatge nou en grans quan­ti­tats i llo­gar-lo, tot i que sense poder con­cre­tar fins al moment pre­sent aquest ape­tit tal com vol­drien. La pre­tensió és donar res­posta a una part de la demanda de llo­guer, la que no pot o no vol acce­dir a un habi­tatge de com­pra però podria pagar uns mil euros al mes per viure en un pis nou, ampli i ben comu­ni­cat prop de Bar­ce­lona. Com s’ha dit, aquest és un pro­ducte que podria tro­bar res­posta des de la ini­ci­a­tiva pri­vada. Per sota d’aquest nivell de ren­des, es par­la­ria de llo­guer asse­qui­ble i només és via­ble amb la par­ti­ci­pació pública.

Això no obs­tant, fal­ten estu­dis més deta­llats que posin llum sobre les neces­si­tats i carac­terísti­ques con­cre­tes de la demanda per mar­ges d’edat i d’ingres­sos. “Només així evi­ta­rem dei­xar-nos arros­se­gar per mites: com el que ara hi ha al vol­tant del llo­guer”, pun­tu­a­litza Tri­lla.

El que sí que hi ha és una quan­ti­fi­cació de la demanda que està per venir. L’esbor­rany del pla ter­ri­to­rial sec­to­rial d’habi­tatge de Cata­lu­nya va fer una pre­visió en funció de la for­mació de noves llars i, en l’esce­nari més pro­va­ble, parla de 26.303 anu­al­ment en el període 2020-2025 i de 28.074 en el 2025-2030, no tant per l’aug­ment demogràfic com per la dis­mi­nució de mem­bres de família per habi­tatge.

Si sem­bla evi­dent que cal cons­truir, ales­ho­res, per què l’oferta no està reac­ci­o­nant o només ho està fent molt par­ci­al­ment? S’ha vist que la demanda està depri­mida, però és que l’oferta no està molt millor. La indústria de l’obra nova va sor­tir molt mal­mesa de l’esclat de la bom­bo­lla. Mol­tes pro­mo­to­res, cons­truc­to­res i petits nego­cis asso­ci­ats van des­a­parèixer i molts llocs de tre­ball es van esfu­mar (204.800 entre 2008 i 2014). El tei­xit sobre­vi­vent està molt con­di­ci­o­nat pel record del que va pas­sar i són pru­dents a l’hora d’assu­mir segons quins ris­cos, com ara ampliar les plan­ti­lles: “La con­seqüència és que la capa­ci­tat ins­tal·lada [poten­cial de pro­ducció] és baixíssima”, diu Gra­cia.

Igual­ment, la seva capa­ci­tat finan­cera és molt feble i les fa molt depen­dents del capi­tal aliè, ja siguin bancs o inver­sors, i con­di­ci­ona enor­me­ment la dimensió dels pro­jec­tes que poden abor­dar. El seu soci tra­di­ci­o­nal, les enti­tats finan­ce­res, toca­des i super­vi­sa­des, de la mateixa manera que els costa ator­gar un préstec hipo­te­cari, també es resis­tei­xen a donar un préstec pro­mo­tor. De la barra lliure de la bom­bo­lla s’ha pas­sat a les con­di­ci­ons dra­co­ni­a­nes. Quan un pro­mo­tor tra­vessa la porta d’un banc ja sap que ha de venir amb el solar on vol cons­truir pagat: ja no és pos­si­ble finançar la com­pra del ter­reny com abans. I per obte­nir un préstec per a l’edi­fi­cació ha d’haver ini­ciat la comer­ci­a­lit­zació sobre panell i haver venut entre el 30% i el 50% dels habi­tat­ges abans de posar cap totxo. “El banc revisa amb lupa les pre­ven­des per asse­gu­rar-se que els com­pra­dors siguin sol­vents i des­carta els que creu que no ho són prou fins a arri­bar al mínim exi­git”, explica Lluís Marsà, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de Pro­mo­tors de Cata­lu­nya (APCE), la patro­nal del sec­tor. Marsà afirma que el fet d’haver de començar amb recur­sos pro­pis i aquest nivell d’escru­tini, “frena”.

El negoci immo­bi­li­ari, que havia estat molt lucra­tiu per a les enti­tats finan­ce­res en el pas­sat i sig­ni­fi­cava la porta d’entrada de nous cli­ents, s’ha con­ver­tit en una acti­vi­tat espi­nosa i els pro­mo­tors tenen la sen­sació que els bancs posen totes les tra­ves que poden i més perquè no volen finançar resi­den­cial. “Els bancs estan aco­var­dits”, etziba Ven­tura.

I més encara quan del que es tracta és de finançar les pro­mo­ci­ons de llo­guer, el més neces­sari. És un recel que no és d’ara, ja el tenien en els anys de la bom­bo­lla. El llo­guer no és un negoci de plusvàlua. Tra­di­ci­o­nal­ment el pro­mo­tor té una ges­tora que fa l’arren­da­ment dels pisos un cop cons­truïts de tal manera que el retorn de la inversió és més lent i als bancs els interessa menys, per la qual cosa poden mar­car llin­dars molt bai­xos de finançament, que estan al vol­tant del 40% del cost total de l’obra, i ter­mi­nis de retorn poc ajus­tats a la rea­li­tat, que ho fan invi­a­ble.

Fer resi­den­cial de llo­guer sense el con­curs dels bancs limita moltíssim les pos­si­bi­li­tats de finançament. Quan la intenció és fer llo­guer asse­qui­ble a les zones on hi ha demanda acre­di­tada, és a dir, a les grans àrees urba­nes, la limi­tació esdevé un mur infran­que­ja­ble, fins i tot dis­po­sant de les aju­des de la pro­moció pública. Pocs s’hi aven­tu­ren. Només s’hi atre­vei­xen les fun­da­ci­ons i enti­tats sense ànim de lucre, és a dir, pro­mo­to­res que no aspi­ren a gua­nyar-hi res. I, tot i així, tam­poc se’n sur­ten.

Grup Qua­li­tat és una coo­pe­ra­tiva que fa habi­tatge en dife­rents moda­li­tats però sobre­tot en règim de llo­guer asse­qui­ble. El seu direc­tor gene­ral, Edu­ard Brull, explica que no comp­ten amb els bancs i han de recórrer a tot tipus de línies de finançament, ja sigui públic, de l’ICF, de l’ICO i del BEI o a la banca ètica: “El llo­guer pro­te­git neces­sita un 80% de finançament de la inversió o més i ter­mi­nis d’amor­tit­zació de 30 anys”, explica.

Cal mul­ti­pli­car les vies de finançament, però tan­ma­teix amb això no és sufi­ci­ent. El llo­guer asse­qui­ble també reclama la inter­venció de l’admi­nis­tració amb aju­des direc­tes. Aquest és l’altre gran escull, perquè els fons que s’hi des­ti­nen són molt escas­sos. Són recur­sos que pres­su­posta l’admi­nis­tració de l’Estat i que per a Cata­lu­nya aquest any repre­sen­ten la xifra de 12 mili­ons d’euros.

De moment el que ha fet la Gene­ra­li­tat ha estat actu­a­lit­zar el mòduls per fer HPO, mesura que no es pre­nia des del 2008 i havien que­dat des­fa­sats per l’incre­ment dels cos­tos de la cons­trucció. Aquests mòduls esta­blei­xen les aju­des al pro­mo­tor per metre qua­drat i les limi­ta­ci­ons de preu i renda que tindrà l’habi­tatge. La posada al dia ha sig­ni­fi­cat incre­men­tar aquests paràmetres un 20% i hau­ria de començar a fer més via­ble algu­nes pro­mo­ci­ons. Cal pen­sar que l’any pas­sat només es van ini­ciar a Cata­lu­nya 1.943 habi­tat­ges d’HPO; gai­rebé tots són a les comar­ques de Bar­ce­lona i només 104 esta­ven des­ti­nats al llo­guer.

La Coor­di­na­dora de Fun­da­ci­ons d’Habi­tatge Social (Coha­bi­tac) té clar que l’escassa pro­ducció d’habi­tatge social en règim de llo­guer no és per falta de pro­mo­tors interes­sats, sinó que les con­di­ci­ons econòmiques i finan­ce­res la fan invi­a­ble. Al setem­bre va fer un informe per posar números a aquest des­propòsit i recla­mar un canvi de les polítiques públi­ques d’habi­tatge. Carme Tri­lla, també res­pon­sa­ble de la Fun­dació Hàbitat 3, que pro­mou habi­tatge social, con­si­dera que sense la pri­o­rit­zació de l’habi­tatge en el pres­su­post públic els pisos que cal fer no es faran: “L’oferta que neces­si­tem és de llo­guers entre 300 i 600 euros al mes i només seran rea­li­tat si l’admi­nis­tració s’hi fica de ple.” La gran bata­lla actual és fer créixer la des­pesa pública en habi­tatge, apro­fi­tant l’opor­tu­ni­tat que repre­sen­ten els fons euro­peus Next Gene­ra­tion i que s’està redac­tant una llei sobre el dret a l’habi­tatge esta­tal. Coha­bi­tac demana que la des­pesa pública en habi­tatge, que és del 0,1% del PIB, ten­deixi al 0,6%, que hi havia abans de la crisi: “Això supo­sa­ria aug­men­tar de forma imme­di­ata el pres­su­post públic en 3.000 mili­ons d’euros per part del govern espa­nyol (ara és de 480 mili­ons) i en 500 mili­ons el de la Gene­ra­li­tat (ara és de prop de 200).” Una altra ini­ci­a­tiva en aquest camp, el mani­fest per una llei que garan­teixi el dret a un habi­tatge digne i ade­quat, aban­de­rat pel Sin­di­cat de Llo­ga­te­res i la PAH, pensa que no n’hi ha prou i pro­posa ele­var la des­pesa pública fins al 2% del PIB.

En qual­se­vol cas, l’incre­ment dels recur­sos públics podria obrir un nou horitzó per a la col·labo­ració publi­co­pri­vada, que els pro­mo­tors veuen amb una certa espe­rança perquè les regu­la­ci­ons que s’han fet fins ara en el sec­tor han creat un clima de des­con­fiança mútua. Con­jun­ta­ment als pro­ble­mes de finançament i la falta de des­pesa pública, la inse­gu­re­tat jurídica es pre­senta com un dels fac­tors que més limi­ten l’oferta. De fet, per l’APCE és el pri­mer fre: “En el si de l’asso­ci­ació refle­xi­o­nem sobre què està pas­sant, per què anem tan a poc a poc, i arri­bem a la con­clusió que el pro­blema més impor­tant és la inse­gu­re­tat jurídica”, diu Marsà. A tall d’exem­ple, el pre­si­dent dels pro­mo­tors recorda que Cata­lu­nya regis­tra el 50% de les denúncies d’ocu­pació d’habi­tatge de tot l’Estat: “Això és perquè s’han permès, per no dir que s’han incen­ti­vat, cer­tes mane­res d’accés a un habi­tatge; encara més, des del 2015 s’ha anat legis­lant des­car­re­gant l’estat del benes­tar en el pri­vat”, subrat­lla. La limi­tació de les ren­des del llo­guer, la reserva d’habi­tatge social en les noves pro­mo­ci­ons i el llo­guer social obli­ga­tori són algu­nes d’aques­tes nor­ma­ti­ves. “Si el sec­tor públic demana al pri­vat que faci una funció social perquè ell no ho pot fer, doncs hau­ria d’aju­dar, hau­ria de ser una política con­cer­tada com l’ense­nya­ment o la sani­tat,” diu Tri­lla. Edu­ard Brull reclama un canvi de dis­curs: “S’ha optat per la via fàcil d’asse­nya­lar cul­pa­bles quan l’admi­nis­tració no està inver­tint res, i l’únic que s’acon­se­gueix és com­pli­car la solució”, diu.

Les quei­xes del sec­tor també van adreçades als muni­ci­pis. Marsà explica que des de la ini­ci­a­tiva pri­vada s’han fet arri­bar pro­pos­tes con­cre­tes per des­blo­que­jar la situ­ació i fer via­bles els objec­tius de molts muni­ci­pis de tenir un parc de pisos de llo­guer per a la seva població més vul­ne­ra­ble. En con­tret, el pre­si­dent de l’APCE parla d’ini­ci­a­ti­ves per fer pro­mo­ci­ons de llo­guer sobre sòl públic en con­cessió per un període de temps, al final del qual l’explo­tació seria pública, una fórmula simi­lar a l’auto­pista de peatge. Els pro­mo­tors ofe­rei­xen eficàcia als con­sis­to­ris. L’alcal­dessa de Bar­ce­lona, Ada Colau, ha començat a fer habi­tat­ges pre­fa­bri­cats perquè des de la pro­moció pública l’obra sol demo­rar-se de sis a set anys, segons ha dit. “Si tenim el sòl, en tres anys podríem fer HPO a tota la regió metro­po­li­tana”, li res­pon Marsà.

Rere la fórmula del dret de superfície, emer­geix l’altre gran escull que limita l’oferta (i en van qua­tre): el solar. No cal dir que el ter­reny urba­nit­zat pre­pa­rat per cons­truir escas­seja sobre­tot allà on més demanda hi ha. I el poc que hi ha és molt car, de manera que, en el mer­cat lliure, només es pot fer pro­ducte per a cli­ents amb finançament. Durant molts anys, l’acti­vi­tat dels ajun­ta­ments en matèria d’habi­tatge ha pivo­tat sobre els ser­veis soci­als i s’ha obli­dat l’urba­nisme, que ara torna a cobrar importància. El cas és que s’ha produït poc sòl. Gene­rar ter­reny per edi­fi­car de bell nou és un pro­jecte a llarg ter­mini, que pot repre­sen­tar fins i tot dècades. “Hem pas­sat 12 anys en què l’urba­nisme no ha fet res”, lamenta Tri­lla.

Per això, el punt de mira està en la reserva que tenen els muni­ci­pis per a habi­tat­ges de pro­tecció ofi­cial. S’estima que a l’àmbit metro­po­lità (Baix Llo­bre­gat, Bar­ce­lonès, Maresme, i els dos Vallès) hi ha un poten­cial de sòl per a més de 73.000 habi­tat­ges d’HPO. A més a més, el decret llei de mesu­res urgents per millo­rar l’accés a l’habi­tatge va obrir la porta a cons­truir habi­tatge de llo­guer social en sòl des­ti­nat a equi­pa­ments comu­ni­ta­ris, sense haver de refer el pla­ne­ja­ment urbanístic. Tot això ha moti­vat que els ajun­ta­ment tor­nin a con­si­de­rar l’obra nova. “Cada cop hi ha més ajun­ta­ments que ens tru­quen a la porta per fer habi­tatge de llo­guer amb la fórmula de dret de superfície; si aca­ben arri­bant els recur­sos hi ha molta feina a fer, per molts anys i molta gent”, diu el direc­tor gene­ral del Grup Qua­li­tat.

També l’Ofi­cina d’Habi­tatge de la Dipu­tació de Bar­ce­lona ha detec­tat aquest punt d’inflexió. Dedi­cada a aju­dar els muni­ci­pis en el dis­seny i des­ple­ga­ment de polítiques locals d’habi­tatge, abans del 2008 la seva acti­vi­tat estava molt cen­trada en la pro­ducció però es va aban­do­nar amb la crisi per ori­en­tar-se a aspec­tes com ara estu­dis sobre el parc buit d’habi­tat­ges, el foment de la reha­bi­li­tació i l’apli­cació del dret de tan­teig i retracte, per aug­men­tar l’oferta. “Ara torna a revi­far l’obra nova”, con­firma Sònia Balles­ter, cap de l’Ofi­cina.

Però l’interès dels ajun­ta­ments topa amb aquesta nova rea­li­tat que ofe­reix resistència al totxo. Lena Vidal, arqui­tecta de la Dipu­tació, ho explica de la següent manera: “El para­digma de la pro­ducció d’HPO ha can­viat molt, els ajun­ta­ments tenien inte­ri­o­rit­zat que era un negoci i que els números sor­tien, però amb la crisi va petar el finançament i a con­ti­nu­ació, les sub­ven­ci­ons, de manera que si es vol fer habi­tatge ara ha de ser a càrrec del pres­su­post i a fons per­dut, com qual­se­vol altre equi­pa­ment.” Un fet simi­lar va suc­ceir amb el sòl. Crear sòl urbà va dei­xar de ser un negoci lucra­tiu per als muni­ci­pis i es va dei­xar de fer, entre altres coses, perquè molts muni­ci­pis es van tro­bar amb molts solars sense edi­fi­car al mateix nucli de població.

Tot i això, segons la Dipu­tació de Bar­ce­lona, el 100% dels muni­ci­pis de més de 100.000 habi­tat­ges tenen reser­ves de sòl per a HPO; el 67%, dels de més de 50.000; el 82%, dels de més de 20.000, i el 45%, dels de més de 10.000. “Són solars que es podrien començar a exe­cu­tar d’un dia per l’altre”, diu Vidal. La Dipu­tació tre­ba­lla amb alguns d’aquests muni­ci­pis per tirar enda­vant fórmu­les inno­va­do­res de coo­pe­ració publi­co­pri­vada per vèncer les difi­cul­tats que pre­senta avui dia l’obra nova. “Les coo­pe­ra­ti­ves en cessió d’ús s’han posat molt de moda; quan no hi ha cap pro­mo­tor pri­vat interes­sat i l’Ajun­ta­ment no té capa­ci­tat econòmica, el pes de la pro­moció està pas­sant al cli­ent final, que es dedica a fer la pro­moció en solars públics”, explica Vidal. A vega­des també és perquè interessa impul­sar noves mane­res de fer la pro­moció.

Sí que esta­ria en mans dels ajun­ta­ments, per afa­vo­rir l’obra nova, agi­li­tar els ter­mi­nis per a l’obtenció de llicències. Aquesta burocràcia sol repre­sen­tar almenys un any d’espera, per la qual cosa va en detri­ment de la via­bi­li­tat de les pro­mo­ci­ons: “Com pot ser que en tres mesos esti­gui el pro­jecte i cal­guin qua­tre cops més per revi­sar-lo? –es pre­gunta Ven­tura–. Això està dient dues coses: que l’admi­nis­tració és ine­fi­ci­ent i que l’immo­bi­li­ari no interessa.”

La situ­ació de blo­queig que es troba l’obra nova posa en relleu que durant una dècada el focus ha estat en les mesu­res d’urgència en matèria d’habi­tatge i s’han des­cui­dat les actu­a­ci­ons de fons, les que obli­guen a posar els llums llargs. “Aquí fem les coses quan veiem la neces­si­tat i ales­ho­res, tot­hom a córrer”, diu Tri­lla. “Les polítiques d’habi­tatge no han de ser reac­ti­ves, hauríem de ser capaços de pla­ni­fi­car a llarg ter­mini”, indica Vidal.

El mannà que ve d’Europa

El govern espanyol ha compromès 2.000 dels 10.000 milions dels fons europeus a polítiques d’habitatge entre els anys 2022 i 2023. La meitat anirien a rehabilitació d’edificis i l’altra meitat, a incrementar el parc d’habitatge social i assequible.

Actualment rehabilitar només representa el 30% del sector de l’edificació, la resta és obra nova. La mitjana d’Europa arriba al 50% i en alguns països capdavanters és el 70%. “La rehabilitació no forma part de la cultura del país però la descarbonització de les ciutats i l’estalvi energètic ens obligarà a canviar de model”, preveu Celestí Ventura. Més escèptic és Eduard Brull: “Fa 30 anys que soc en el sector i sempre se n’ha parlat però costa molt fer-la aflorar.”

Fons estrangers creuen en el lloguer

En contrast amb el desinterès dels bancs per finançar operacions en el residencial, el capital estranger està prenent posicions per invertir-hi en entendre que és un dels actius immobiliaris amb més futur. En concret, han posat els ulls en l’habitatge de lloguer i estan disposats a finançar la construcció amb unes condicions molt concretes: “Volen invertir en edificis de més de cent habitatges, de tres i quatre dormitoris i que es puguin llogar per menys de mil euros.” Aquest va ser l’encàrrec que va rebre Celestí Ventura, en la seva condició de director d’UNIQ Residential. No ha pogut respondre a l’encàrrec i continua buscant sòl al voltant de Barcelona i en llocs ben comunicats: “Perquè surtin els números has de comprar sòl entre 600 i 700 euros el m² construït i no se’n troba”, afirma. El ‘build to rent’ (BTR) necessita volum per economies d’escala. Aquesta dificultat ha fet que la majoria dels projectes s’estiguin concretant a Madrid. El 2020 les operacions de BTR van representar uns 1.400 milions d’euros a tot l’Estat, el 82% de tota la inversió en residencial, i el 70% van tenir lloc a Madrid, segons la consultora CBRE. Barcelona va aconseguir el 19%. Els fons d’inversió hi veuen gran potencial. Actualment el 22% de la població viu en habitatges de lloguer i s’espera que el percentatge creixi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.