Gran angular

Tecnologia dirigida a l’empresa

Leitat orienta les seves innovacions a la millora dels processos industrials

El centre impulsa iniciatives com CATI, 3DFactory, DFactoryBarcelona
Leitat coordina actualment 18 projectes europeus Horitzó 2020

“Les empreses no poden fer innovació en solitari”, afirma Pere Regull, director general amb responsabilitat sobre les àrees corporativa i d’operacions de Leitat, càrrec al qual va accedir a principis de març amb l’objectiu de consolidar la capacitat d’execució de projectes d’I+D empresarials i preparar la incorporació de noves línies tecnològiques en el centre tecnològic d’excel·lència. “Leitat és una organització singular per al desenvolupament i implantació de la innovació tecnològica que les empreses precisen per assegurar el seu futur”, afirma Regull.

Innovació, detecció i retenció de talent i transferència tecnològica cap a la indústria són els eixos estratègics que caracteritzen Leitat, amb seus a Terrassa, Barcelona, Vilanova del Camí i Xile. Disposa de més de 500 professionals d’alta tecnificació i especialització que centren les seves investigacions en quatre àrees: salud i biomedicina, energia i enginyeria, economia circular i química aplicada i materials. “Sempre es treballa perquè la investigació tingui un aplicació en les empreses, sobretot de l’àmbit català, per ajudar-les en els processos de millora”, explica Regull.

Entre els laboratoris de Leitat, destaquen els dedicats a la impressió 3D i la fabricació additiva; els que investiguen els materials –nanomaterials, biomaterials i nanotecnologia–, els químics biomèdics, i els de l’àmbit de la salut, farmàcia, veterinària, nutrició i tecnologies orientades a la cosmètica, detergència i tèxtil, packaging i medi ambient. També destaca la divisió de certificació i serveis tècnics per mesurar la resistència de materials o el comportament de peces, entre d’altres, destinats bàsicament a la indústria tèxtil, de l’automòbil i l’aeronàutica.

“Acordem amb l’empresa els projectes de recerca, en funció de les seves necessitats. Es fixen objectius i durada, i Leitat va desenvolupant les fites per posar la tecnologia a disposició de l’empresa”, assegura Regull.

Les prioritats investigadores actuals de Leitat se centren en els àmbits de l’energia i les bateries; la salut i la biomedicina; el reciclatge i la recuperació de residus (economia circular); la impressió 3D i la fabricació additiva; els nous materials, i la química aplicada.

Leitat, a més, té els seus propis projectes de recerca, una línia que es finança a través de fons europeus i que estan impulsats per consorcis, dins dels quals el centre tecnològic català lidera o és consorciat. En aquest àmbit, Leitat actualment coordina 18 projectes europeus Horitzó 2020, entre els quals el projecte Maya, que investiga sobre la fabricació del panell de revestiment del fuselatge d’avions a través de tecnologies híbrides, entre aquestes, la fabricació additiva, que permetrà reduir el pes, optimitzar costos i millorar el rendiment de les peces. També destaca el projecte HypoSens, centrat en el desenvolupament d’un únic sistema de pronòstic òptic que determinarà la presència de cèl·lules cancerígenes als ganglis limfàtics de la mama.

Aposta de futur.

El centre tecnològic està involucrat a casa nostra en dos projectes ambiciosos d’innovació. D’una banda està la 3D Factory Incubator que és la primera incubadora d’impressió 3D d’Europa i porta dos anys en funcionament. “És un projecte impulsat per Consorci de la Zona Franca de Barcelona i Leitat, que busca les 100 millors start-ups vinculades a la impressió 3D”, explica Regull. Durant aquests primers dos anys, ja s’han superat totes les previsions amb més de 55 projectes incubats de múltiples sectors.

“Aquesta és només la primera peça d’un projecte molt més ambiciós, el DFactory Barcelona, que té per objectiu crear un ecosistema que impulsi la transformació digital de la industria, a través del desenvolupament de les tecnologies 4.0 (robótica, sensòria, ciberseguretat, big data, IoT i impressió 3D)”, concreta Regull. Aquest projecte, també impulsat per CZFB i Leitat, està dividit en dues fases, la primera de les quals ja està en construcció a Zona Franca de Barcelona (17.000m2) i està previst que s’inauguri a finals d’estiu.

D’altra banda, Leitat impulsa amb l’Hospital Clínic de Barcelona la creació del Clinical Advanced Technologies Institute (CATI), un centre d’innovació en tecnologia sanitària amb vocació de referència internacional, que estarà ubicat al carrer Urgell de Barcelona, en un espai que actualment ocupa la parròquia de Sant Isidor, gràcies a la col·laboració de l’Arquebisbat de Barcelona, que ha cedit el dret de superfície per un període de 75 anys.

La iniciativa tindrà com a objectiu potenciar el coneixement tecnològic i transferible en tecnologia sanitària i vincular-lo al sector industrial, ser una font de generació de llocs de treball qualificats, de retenció de talent i d’increment de la competitivitat del sector de la salut. CATI ha de ser, segons Josep M. Campistol, director general de l’Hospital Clínic, “una gran oportunitat per coordinar projectes entre multinacionals, empreses locals i emprenedoria, per generar tecnologia conjunta i nous models de negoci amb finançament privat, que puguin donar suport també a empreses emergents i potenciar les pimes locals”. La intenció de tots és que el nou centre d’innovació esdevingui, segons Campistol, “un dels pols més importants de la salut al sud d’Europa”.

Les noves instal·lacions ocuparan 8.000 m² i significaran una inversió de 21,7 milions d’euros en la nova seu i 32 milions d’euros per equipar i dinamitzar el centre. CATI tindrà també la participació de la Universitat de Barcelona, l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i l’Idibaps.

Segons Regull, d’aquí a tres anys es podrà disposar del nou edifici, on “s’instal·laran empreses consolidades, laboratoris i start-ups amb acords d’incubació de sis o nou mesos”. De moment, 20 empreses jan han manifestat el seu interès per ubicar-se a CATI, entre les quals, Cellnex, Medtronic Ibérica, Siemens Healthineers, Better Care i Canon Medical Systems. Aquestes iniciatives “són salts quàntics”, rebla Regull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.