Gran angular

Tecnologia dirigida a l’empresa

Leitat orienta les seves innovacions a la millora dels processos industrials

El centre impulsa iniciatives com CATI, 3DFactory, DFactoryBarcelona
Leitat coordina actualment 18 projectes europeus Horitzó 2020

“Les empre­ses no poden fer inno­vació en soli­tari”, afirma Pere Regull, direc­tor gene­ral amb res­pon­sa­bi­li­tat sobre les àrees cor­po­ra­tiva i d’ope­ra­ci­ons de Lei­tat, càrrec al qual va acce­dir a prin­ci­pis de març amb l’objec­tiu de con­so­li­dar la capa­ci­tat d’exe­cució de pro­jec­tes d’I+D empre­sa­ri­als i pre­pa­rar la incor­po­ració de noves línies tec­nològiques en el cen­tre tec­nològic d’excel·lència. “Lei­tat és una orga­nit­zació sin­gu­lar per al desen­vo­lu­pa­ment i implan­tació de la inno­vació tec­nològica que les empre­ses pre­ci­sen per asse­gu­rar el seu futur”, afirma Regull.

Inno­vació, detecció i retenció de talent i trans­ferència tec­nològica cap a la indústria són els eixos estratègics que carac­te­rit­zen Lei­tat, amb seus a Ter­rassa, Bar­ce­lona, Vila­nova del Camí i Xile. Dis­posa de més de 500 pro­fes­si­o­nals d’alta tec­ni­fi­cació i espe­ci­a­lit­zació que cen­tren les seves inves­ti­ga­ci­ons en qua­tre àrees: salud i bio­me­di­cina, ener­gia i engi­nye­ria, eco­no­mia cir­cu­lar i química apli­cada i mate­ri­als. “Sem­pre es tre­ba­lla perquè la inves­ti­gació tin­gui un apli­cació en les empre­ses, sobre­tot de l’àmbit català, per aju­dar-les en els pro­ces­sos de millora”, explica Regull.

Entre els labo­ra­to­ris de Lei­tat, des­ta­quen els dedi­cats a la impressió 3D i la fabri­cació addi­tiva; els que inves­ti­guen els mate­ri­als –nano­ma­te­ri­als, bio­ma­te­ri­als i nano­tec­no­lo­gia–, els químics biomèdics, i els de l’àmbit de la salut, farmàcia, vete­rinària, nutrició i tec­no­lo­gies ori­en­ta­des a la cosmètica, detergència i tèxtil, packa­ging i medi ambi­ent. També des­taca la divisió de cer­ti­fi­cació i ser­veis tècnics per mesu­rar la resistència de mate­ri­als o el com­por­ta­ment de peces, entre d’altres, des­ti­nats bàsica­ment a la indústria tèxtil, de l’automòbil i l’aeronàutica.

“Acor­dem amb l’empresa els pro­jec­tes de recerca, en funció de les seves neces­si­tats. Es fixen objec­tius i durada, i Lei­tat va desen­vo­lu­pant les fites per posar la tec­no­lo­gia a dis­po­sició de l’empresa”, asse­gura Regull.

Les pri­o­ri­tats inves­ti­ga­do­res actu­als de Lei­tat se cen­tren en els àmbits de l’ener­gia i les bate­ries; la salut i la bio­me­di­cina; el reci­clatge i la recu­pe­ració de resi­dus (eco­no­mia cir­cu­lar); la impressió 3D i la fabri­cació addi­tiva; els nous mate­ri­als, i la química apli­cada.

Lei­tat, a més, té els seus pro­pis pro­jec­tes de recerca, una línia que es finança a través de fons euro­peus i que estan impul­sats per con­sor­cis, dins dels quals el cen­tre tec­nològic català lidera o és con­sor­ciat. En aquest àmbit, Lei­tat actu­al­ment coor­dina 18 pro­jec­tes euro­peus Horitzó 2020, entre els quals el pro­jecte Maya, que inves­tiga sobre la fabri­cació del panell de reves­ti­ment del fuse­latge d’avi­ons a través de tec­no­lo­gies híbri­des, entre aques­tes, la fabri­cació addi­tiva, que per­metrà reduir el pes, opti­mit­zar cos­tos i millo­rar el ren­di­ment de les peces. També des­taca el pro­jecte Hypo­Sens, cen­trat en el desen­vo­lu­pa­ment d’un únic sis­tema de pronòstic òptic que deter­mi­narà la presència de cèl·lules can­cerígenes als gan­glis limfàtics de la mama.

Aposta de futur.

El cen­tre tec­nològic està invo­lu­crat a casa nos­tra en dos pro­jec­tes ambi­ci­o­sos d’inno­vació. D’una banda està la 3D Fac­tory Incu­ba­tor que és la pri­mera incu­ba­dora d’impressió 3D d’Europa i porta dos anys en fun­ci­o­na­ment. “És un pro­jecte impul­sat per Con­sorci de la Zona Franca de Bar­ce­lona i Lei­tat, que busca les 100 millors start-ups vin­cu­la­des a la impressió 3D”, explica Regull. Durant aquests pri­mers dos anys, ja s’han superat totes les pre­vi­si­ons amb més de 55 pro­jec­tes incu­bats de múlti­ples sec­tors.

“Aquesta és només la pri­mera peça d’un pro­jecte molt més ambiciós, el DFac­tory Bar­ce­lona, que té per objec­tiu crear un eco­sis­tema que impulsi la trans­for­mació digi­tal de la indus­tria, a través del desen­vo­lu­pa­ment de les tec­no­lo­gies 4.0 (robótica, sensòria, ciber­se­gu­re­tat, big data, IoT i impressió 3D)”, con­creta Regull. Aquest pro­jecte, també impul­sat per CZFB i Lei­tat, està divi­dit en dues fases, la pri­mera de les quals ja està en cons­trucció a Zona Franca de Bar­ce­lona (17.000m2) i està pre­vist que s’inau­guri a finals d’estiu.

D’altra banda, Lei­tat impulsa amb l’Hos­pi­tal Clínic de Bar­ce­lona la cre­ació del Cli­ni­cal Advan­ced Tech­no­lo­gies Ins­ti­tute (CATI), un cen­tre d’inno­vació en tec­no­lo­gia sanitària amb vocació de referència inter­na­ci­o­nal, que estarà ubi­cat al car­rer Urgell de Bar­ce­lona, en un espai que actu­al­ment ocupa la parròquia de Sant Isi­dor, gràcies a la col·labo­ració de l’Arque­bis­bat de Bar­ce­lona, que ha cedit el dret de superfície per un període de 75 anys.

La ini­ci­a­tiva tindrà com a objec­tiu poten­ciar el conei­xe­ment tec­nològic i trans­fe­ri­ble en tec­no­lo­gia sanitària i vin­cu­lar-lo al sec­tor indus­trial, ser una font de gene­ració de llocs de tre­ball qua­li­fi­cats, de retenció de talent i d’incre­ment de la com­pe­ti­ti­vi­tat del sec­tor de la salut. CATI ha de ser, segons Josep M. Cam­pis­tol, direc­tor gene­ral de l’Hos­pi­tal Clínic, “una gran opor­tu­ni­tat per coor­di­nar pro­jec­tes entre mul­ti­na­ci­o­nals, empre­ses locals i empre­ne­do­ria, per gene­rar tec­no­lo­gia con­junta i nous models de negoci amb finançament pri­vat, que puguin donar suport també a empre­ses emer­gents i poten­ciar les pimes locals”. La intenció de tots és que el nou cen­tre d’inno­vació esde­vin­gui, segons Cam­pis­tol, “un dels pols més impor­tants de la salut al sud d’Europa”.

Les noves ins­tal·laci­ons ocu­pa­ran 8.000 m² i sig­ni­fi­ca­ran una inversió de 21,7 mili­ons d’euros en la nova seu i 32 mili­ons d’euros per equi­par i dina­mit­zar el cen­tre. CATI tindrà també la par­ti­ci­pació de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, l’Hos­pi­tal Sant Joan de Déu de Bar­ce­lona i l’Idi­baps.

Segons Regull, d’aquí a tres anys es podrà dis­po­sar del nou edi­fici, on “s’ins­tal·laran empre­ses con­so­li­da­des, labo­ra­to­ris i start-ups amb acords d’incu­bació de sis o nou mesos”. De moment, 20 empre­ses jan han mani­fes­tat el seu interès per ubi­car-se a CATI, entre les quals, Cell­nex, Med­tro­nic Ibérica, Sie­mens Healt­hi­ne­ers, Bet­ter Care i Canon Medi­cal Sys­tems. Aques­tes ini­ci­a­ti­ves “són salts quàntics”, rebla Regull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.