Política

Merkel pren el control de la lluita contra la Covid i retalla competències regionals

Modifica la llei d’infeccions per imposar mesures d’actuació unitàries

Les restriccions s’activaran a partir dels 100 casos setmanals per cada 100.000 habitants

La cancellera Angela Merkel va optar per tallar pel dret, després d’un any llarg de negociar amb els poders regionals cadascuna de les restriccions davant la pandèmia i trobar-se, l’endemà d’anunciar-se un acord, que cada land l’interpretava al seu criteri. En comptes d’intentar el complex camí d’una reforma del federalisme alemany –cosa que necessitaria una majoria que no té–, va decidir restringir les competències regionals previstes a la llei d’infeccions, que els deixaven carta blanca per implementar les mesures pactades. “Està clar que necessitem un fre d’emergència unitari”, va dir Merkel, en presentar la modificació de la llei, que entrarà en el tràmit parlamentari per la via ràpida. A partir d’una incidència setmanal de 100 casos per 100.000 habitants –ara la mitjana nacional és de 140– s’aplicarà aquest criteri unitari d’actuació. Implicarà, per exemple, un toc de queda nocturn i un test obligatori negatiu del dia per entrar en botigues no essencials. Ara mateix, a Alemanya tothom té dret com a mínim a un test d’antígens setmanal gratis. Cal recordar que a Alemanya està tancada toda la restauració, l’oci i la cultura des del novembre; els comerços no essencials s’hi van afegir al desembre. A principi del mes passat, quan la incidència havia baixat als 65 contagis setmanals, va consensuar-se una mínima obertura, de manera que reobrien museus i algunes botigues. Però el procés es va frenar poc després vist que la mitjana nacional tornava a disparar-se. A la majoria del país només s’ha notat una certa flexibilització pel que fa a museus o botigues petites. La restauració continua tancada –només es permet vendre menjar per emportar-se–, com també ho estan cinemes, clubs, piscines i gimnasos.

La llei d’infeccions va ser aprovada fa un any. Aleshores va haver-hi crítiques de qui considerava que implicava obviar el procés parlamentari, a canvi d’agilitzar les decisions entre el govern central i els poders regionals. La modificació haurà de passar ara per la cambra baixa (Bundestag) i l’alta (Bundesrat), on han de donar-hi el vistiplau els lands.

Renània contra Baviera

Merkel es va treure de sobre l’estira-i-arronsa amb els poders regionals, però la batalla pel poder futur està entre dos lands, Renània contra Baviera. El centrista Armin Laschet, líder de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) de Merkel i cap del govern regional renà, va deixar clar diumenge que vol ser el candidat conservador a les generals del setembre. El dretà Markus Söder, de la Unió Socialcristiana de Baviera, vol que se’l designi a ell, malgrat representar un partit regional. L’empeny la seva popularitat, molt superior a la de Laschet. I té el suport de molts diputats del bloc, que no volen que la qüestió es resolgui per jerarquies entre dos partits agermanats, sinó a favor de qui més possibilitats té de guanyar les eleccions. És a dir, Söder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.