Salut

Aturen l’entrega de Janssen

Johnson&Johnson endarrereix la distribució de la vacuna a la UE, després que els EUA la suspenguin per sis trombosis greus

L’antídot manté l’aval científic europeu mentre l’EMA investiga els casos

Un altre revés per a la campanya de vacunació europea: Johnson&Johnson atura les entregues de la vacuna Janssen a la Unió Europea. Quan només feia un dia que havia començat a repartir el desitjat antídot monodosi contra la Covid-19, la companyia va anunciar ahir que endarrereix els enviaments al bloc europeu, sense concretar quan es reactivaran.

Brussel·les confiava que els 55 milions de dosis promeses per J&J entre abril i juny permetessin fer un salt qualitatiu en la fins ara lenta inoculació dels europeus. Una acceleració que ara queda en l’aire per un altre retard en les entregues, que se suma als que ja arrossega la UE amb AstraZeneca des de fa mesos. La paralització de J&J es produeix arran de la decisió de l’Agència de Salut dels Estats Units de recomanar la suspensió de la vacuna Janssen per la detecció de sis casos “greus i estranys” de trombosis entre els gairebé 7 milions de vacunats en les últimes setmanes. “Recomanem una pausa en l’ús d’aquesta vacuna per procedir amb màxima precaució”, va dir ahir el regulador nord-americà, que va puntualitzar: “Ara mateix aquests esdeveniments adversos sembla que són extremadament rars.”

El seu homòleg europeu no veu, per ara, motius per a tanta alarma. L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) va mantenir ahir el seu aval a Janssen mentre s’investiguen els casos. De fet, els seus científics experts ja van començar la setmana passada a indagar si hi ha una relació amb la vacuna que, de moment, no veuen “clara”. Des de Brussel·les admeten que s’hauran de refiar dels nord-americans abans de decidir, ja que tots els casos s’han produït als EUA. A Europa, només ha donat temps que alguns pocs països, com ara Bèlgica, rebessin les primeres dosis de Janssen dilluns.

L’EMA no ha concretat quan podrà donar la seva opinió. En el cas d’AstraZeneca, el regulador de la UE va trigar unes tres setmanes a determinar que les trombosis amb trombocitopènia (nivells baixos de plaquetes) podien ser un efecte secundari “infreqüent” de la vacuna, però fins i tot llavors va mantenir que és segura posar-la a majors d’edat. Una recomanació que alguns governs europeus, com l’espanyol, el francès o l’alemany, han ignorat.

Ara és J&J qui no es guia per l’opinió dels experts de l’EMA i decideix, en contra del seu criteri, ajornar “proactivament” les entregues al club europeu sense una justificació concreta. “La seguretat i el benestar de les persones que utilitzen els nostres productes és la nostra principal prioritat”, es va limitar a dir la companyia en un comunicat. Interrogada per si ho veu justificat, la Comissió Europea va evitar dir ahir si es tracta d’un incompliment del contracte per part de J&J, ja que la vacuna Janssen va rebre el vistiplau de la UE fa un mes i continua vigent.

Sigui o no una qüestió de seguretat, el retard és una altra galleda d’aigua freda per a l’accidentada campanya de vacunació europea. Primer van ser els retards de Pfizer-BioNTeh i Moderna per limitacions en la capacitat de producció. Després, els d’AstraZeneca i, tot seguit, els dubtes pels casos de trombosis detectats en aquest vaccí. Una sèrie de catastròfics infortunis que situen la UE darrere dels EUA i del Regne Unit en protecció contra la Covid-19. Els britànics han fet un ús estratègic de les primeres dosis d’AstraZeneca per protegir gairebé el 50% de la població. Amb poc més del 15% dels ciutadans inoculats amb una dosi, la UE començava ara a treure el cap amb l’augment d’enviaments de Pfizer i esperava que Janssen donés una bona empenta a la vacunació. El malson continua.

LES XIFRES

55
milions
de dosis compromeses a la Unió Europea que queden en l’aire.
15
per cent
dels ciutadans de la UE estan vacunats, contra el 50% dels britànics.

Via lliure per donar més usos al passaport sanitari

Brussel·les veu amb bons ulls que els estats europeus donin altres sortides al Certificat Digital Verd que no siguin els viatges. Mentre continua treballant per posar en marxa aquest passaport sanitari abans de l’estiu, la Comissió Europea veu factible que cada país decideixi si utilitza el document per a altres usos, per exemple per a esdeveniments culturals.

La Unió Europea podria, doncs, seguir un model similar al que s’està implantant a Israel, on aquest certificat serveix per anar a concerts, bars o restaurants. Ara bé, al club europeu s’han de respectar les normes de protecció de dades i privacitat, va avisar ahir l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, durant una compareixença al Parlament Europeu.

Mentre no es vulnerin, l’executiu europeu deixa en mans de cada estat decidir com vol treure partit al certificat que permetrà demostrar la vacunació, haver superat el virus o ser negatiu amb una prova. No es defineix, per tant, sobre quines activitats el podran fer servir. Brussel·les només en regularà l’ús per viatjar dins la UE. Reynders preveu que es puguin engegar proves pilot del nou sistema de mobilitat europeu a principis de juny. Un primer experiment que hauria de servir per arrencar just abans de l’inici de l’estiu. En paral·lel, els governs i el Parlament Europeu negocien el reglament que permetrà crear aquest salconduit. L’eurocambra calcula aprovar la llei a principis de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.