Salut

Aturen l’entrega de Janssen

Johnson&Johnson endarrereix la distribució de la vacuna a la UE, després que els EUA la suspenguin per sis trombosis greus

L’antídot manté l’aval científic europeu mentre l’EMA investiga els casos

Un altre revés per a la cam­pa­nya de vacu­nació euro­pea: John­son&John­son atura les entre­gues de la vacuna Jans­sen a la Unió Euro­pea. Quan només feia un dia que havia començat a repar­tir el desit­jat antídot mono­dosi con­tra la Covid-19, la com­pa­nyia va anun­ciar ahir que endar­re­reix els envi­a­ments al bloc euro­peu, sense con­cre­tar quan es reac­ti­va­ran.

Brus­sel·les con­fi­ava que els 55 mili­ons de dosis pro­me­ses per J&J entre abril i juny per­me­tes­sin fer un salt qua­li­ta­tiu en la fins ara lenta ino­cu­lació dels euro­peus. Una acce­le­ració que ara queda en l’aire per un altre retard en les entre­gues, que se suma als que ja arros­sega la UE amb Astra­Ze­neca des de fa mesos. La para­lit­zació de J&J es pro­du­eix arran de la decisió de l’Agència de Salut dels Estats Units de reco­ma­nar la sus­pensió de la vacuna Jans­sen per la detecció de sis casos “greus i estranys” de trom­bo­sis entre els gai­rebé 7 mili­ons de vacu­nats en les últi­mes set­ma­nes. “Reco­ma­nem una pausa en l’ús d’aquesta vacuna per pro­ce­dir amb màxima pre­caució”, va dir ahir el regu­la­dor nord-ame­ricà, que va pun­tu­a­lit­zar: “Ara mateix aquests esde­ve­ni­ments adver­sos sem­bla que són extre­ma­da­ment rars.”

El seu homòleg euro­peu no veu, per ara, motius per a tanta alarma. L’Agència Euro­pea del Medi­ca­ment (EMA, per les seves sigles en anglès) va man­te­nir ahir el seu aval a Jans­sen men­tre s’inves­ti­guen els casos. De fet, els seus científics experts ja van començar la set­mana pas­sada a inda­gar si hi ha una relació amb la vacuna que, de moment, no veuen “clara”. Des de Brus­sel·les adme­ten que s’hau­ran de refiar dels nord-ame­ri­cans abans de deci­dir, ja que tots els casos s’han produït als EUA. A Europa, només ha donat temps que alguns pocs països, com ara Bèlgica, rebes­sin les pri­me­res dosis de Jans­sen dilluns.

L’EMA no ha con­cre­tat quan podrà donar la seva opinió. En el cas d’Astra­Ze­neca, el regu­la­dor de la UE va tri­gar unes tres set­ma­nes a deter­mi­nar que les trom­bo­sis amb trom­bo­ci­topènia (nivells bai­xos de pla­que­tes) podien ser un efecte secun­dari “infreqüent” de la vacuna, però fins i tot lla­vors va man­te­nir que és segura posar-la a majors d’edat. Una reco­ma­nació que alguns governs euro­peus, com l’espa­nyol, el francès o l’ale­many, han igno­rat.

Ara és J&J qui no es guia per l’opinió dels experts de l’EMA i deci­deix, en con­tra del seu cri­teri, ajor­nar “pro­ac­ti­va­ment” les entre­gues al club euro­peu sense una jus­ti­fi­cació con­creta. “La segu­re­tat i el benes­tar de les per­so­nes que uti­lit­zen els nos­tres pro­duc­tes és la nos­tra prin­ci­pal pri­o­ri­tat”, es va limi­tar a dir la com­pa­nyia en un comu­ni­cat. Inter­ro­gada per si ho veu jus­ti­fi­cat, la Comissió Euro­pea va evi­tar dir ahir si es tracta d’un incom­pli­ment del con­tracte per part de J&J, ja que la vacuna Jans­sen va rebre el vis­ti­plau de la UE fa un mes i con­ti­nua vigent.

Sigui o no una qüestió de segu­re­tat, el retard és una altra galleda d’aigua freda per a l’acci­den­tada cam­pa­nya de vacu­nació euro­pea. Pri­mer van ser els retards de Pfi­zer-BioN­Teh i Moderna per limi­ta­ci­ons en la capa­ci­tat de pro­ducció. Després, els d’Astra­Ze­neca i, tot seguit, els dub­tes pels casos de trom­bo­sis detec­tats en aquest vaccí. Una sèrie de catastròfics infor­tu­nis que situen la UE dar­rere dels EUA i del Regne Unit en pro­tecció con­tra la Covid-19. Els britànics han fet un ús estratègic de les pri­me­res dosis d’Astra­Ze­neca per pro­te­gir gai­rebé el 50% de la població. Amb poc més del 15% dels ciu­ta­dans ino­cu­lats amb una dosi, la UE començava ara a treure el cap amb l’aug­ment d’envi­a­ments de Pfi­zer i espe­rava que Jans­sen donés una bona empenta a la vacu­nació. El mal­son con­ti­nua.

LES XIFRES

55
milions
de dosis compromeses a la Unió Europea que queden en l’aire.
15
per cent
dels ciutadans de la UE estan vacunats, contra el 50% dels britànics.

Via lliure per donar més usos al passaport sanitari

Brussel·les veu amb bons ulls que els estats europeus donin altres sortides al Certificat Digital Verd que no siguin els viatges. Mentre continua treballant per posar en marxa aquest passaport sanitari abans de l’estiu, la Comissió Europea veu factible que cada país decideixi si utilitza el document per a altres usos, per exemple per a esdeveniments culturals.

La Unió Europea podria, doncs, seguir un model similar al que s’està implantant a Israel, on aquest certificat serveix per anar a concerts, bars o restaurants. Ara bé, al club europeu s’han de respectar les normes de protecció de dades i privacitat, va avisar ahir l’eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, durant una compareixença al Parlament Europeu.

Mentre no es vulnerin, l’executiu europeu deixa en mans de cada estat decidir com vol treure partit al certificat que permetrà demostrar la vacunació, haver superat el virus o ser negatiu amb una prova. No es defineix, per tant, sobre quines activitats el podran fer servir. Brussel·les només en regularà l’ús per viatjar dins la UE. Reynders preveu que es puguin engegar proves pilot del nou sistema de mobilitat europeu a principis de juny. Un primer experiment que hauria de servir per arrencar just abans de l’inici de l’estiu. En paral·lel, els governs i el Parlament Europeu negocien el reglament que permetrà crear aquest salconduit. L’eurocambra calcula aprovar la llei a principis de juny.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.