Salut

El 70% dels vaccins a la UE seran Pfizer

Pacta un avançament de 50 milions de dosis amb el proveïdor germano-estatunidenc pels retards de J&J i AZ

L’Agència Europea del Medicament es pronunciarà la setmana que ve sobre Janssen

Set de cada deu persones que es vacunin a la Unió Europea d’aquí al juny rebran l’antídot de Pfizer-BioNTech. Brussel·les ha pactat amb aquestes companyies un avançament de 50 milions de dosis que estaven previstes per a finals d’any i que arribaran els pròxims mesos per compensar els retards de Johnson&Johnson, que havia d’entregar 55 milions en el segon trimestre. En total, el proveïdor germano-estatunidenc, BioNTech-Pfizer (com diuen els alemanys), repartirà 250 milions de dosis abans de l’estiu, és a dir, el 70% de totes les que arribaran al bloc europeu en aquest període, si no es reactiva la distribució de la vacuna Janssen, filial de J&J.

Aquesta és la solució que va trobar ahir la Comissió Europea un dia després que J&J paralitzés les entregues a la UE arran de la investigació de sis casos “greus i estranys” de trombosis entre els gairebé 7 milions de vacunats als Estats Units. L’executiu europeu, responsable de la compra de vacunes, no s’ha oposat a l’aturada, malgrat que l’Agència Europea del Medicament (EMA, segons la seva sigla en anglès) manté vigent l’aval científic a l’únic antídot monodosi que existeix contra la Covid-19 i que havia d’ajudar a accelerar l’accidentada campanya de vacunació europea.

Brussel·les prefereix recórrer al seu proveïdor més fiable abans que obrir un altre conflicte amb J&J, vist l’infructuós estira-i-arronsa amb AstraZeneca pels retards persistents. L’acord amb Pfizer-BioNTech no contraresta del tot l’incompliment d’aquestes dues multinacionals, especialment perquè amb els 50 milions de dosis addicionals només es poden vacunar completament la meitat de persones que s’haurien inoculat amb Janssen.

La UE calculava que podria tenir immunitzades uns 255 milions de persones a les portes de l’estiu, és a dir, entorn d’un 57% de la població. Sense Janssen i malgrat l’afegit de Pfizer, la xifra baixarà al 51%. Entra dins de les expectatives de Brussel·les, que, de totes maneres, no podrà veure un salt qualitatiu important aquest abril.

Pendents de Janssen

Podria arribar al maig si Johnson&Johnson reactiva les entregues. L’EMA està accelerant la investigació sobre el reduït nombre de trombosis estranyes en col·laboració amb el seu homòleg nord-americà. En espera de Washington, el regulador europeu ja preveu donar la seva opinió la setmana que ve. Un veredicte favorable dels científics experts de l’EMA afegiria pressió a la multinacional per reprendre la distribució de la vacuna Janssen a partir del maig.

Els països europeus també estan pendents de l’agència amb seu a Amsterdam per aclarir la pauta d’administració de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca. Si bé l’EMA considera que es pot inocular a tots els adults, a Alemanya, França, Itàlia o Espanya només s’està administrant a majors de 60 anys. Per això, el regulador els vol donar més “context” sobre el baix risc que hi ha de tenir una trombosi amb trombocitopènia (1 de cada 100.000 vacunats).

Malgrat la confiança dels experts científics en aquest vaccí, Dinamarca va decidir ahir que deixa d’administrar-lo pels “comentaris preocupants” sobre la seva seguretat.

Pfizer és el gran beneficiat de tots aquests dubtes que envolten les vacunes d’Oxford-AstraZeneca i Janssen, malgrat que són igualment segures i eficaces, segons el regulador europeu. “Ens hem de centrar en les tecnologies que han demostrat la seva vàlua. Les vacunes d’mRNA en són un cas clar”, va defensar ahir la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en una compareixença sense preguntes per anunciar que inicia converses amb Pfizer-BioNTech per adquirir 1.800 milions de dosis per al 2022 i el 2023.

També va dir que no descarta negociar amb altres farmacèutiques, però de moment encimbella aquesta companyia nord-americana com a proveïdor principal de vacunes contra la Covid-19 de la Unió Europea. Pfizer està a un pas de desterrar els seus competidors del lucratiu mercat europeu i assegurar-se un negoci multimilionari venent cada injecció a 12 euros. Una factura que pagaran tots els contribuents europeus, que ara es malfien de les dosis barates d’AstraZeneca.

LES XIFRES

6
casos
de trombosis rares entre els gairebé 7 milions de vacunats als Estats Units
1.800
milions
de dosis de Pfizer negocia adquirir la Unió Europea per al 2022 i el 2023

Passaport sanitari, en construcció

La creació d’un passaport sanitari per reactivar els viatges a l’estiu està pendent de negociacions internes a la Unió Europea. Els governs dels 27 estats membres van pactar ahir la seva posició per a les converses amb el Parlament Europeu. Hi ha interès entre les capitals per utilitzar l’anomenat “certificat digital verd” per facilitar la mobilitat al bloc europeu. Ara bé, ahir van reiterar que cada país es reserva el dret de decidir si manté restriccions d’entrada per la Covid-19, com ara les quarantenes. Un fet que la Comissió Europea ja va admetre quan va presentar la seva proposta d’un salconduit que permeti demostrar la vacunació, haver superat el virus o ser negatiu.

S’espera que les negociacions amb l’Eurocambra comencin el mes que ve i que el reglament s’aprovi a principis de juny per poder engegar el passaport sanitari just a temps per a l’inici de la temporada d’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.