Política

Crisi diplomàtica entre la República Txeca i Rússia

Praga expulsa 18 funcionaris russos, als quals acusa d’espiar al servei de Putin

Els vincula a l’explosió d’un dipòsit d’armes el 2014

Moscou ho considera un acte “hostil”

Enèsim escàndol per a la diplomàcia russa. Ni una set­mana després que els Estats Units fes­sin fora una desena de diplomàtics rus­sos als quals acusa d’inter­fe­rir en les últi­mes elec­ci­ons pre­si­den­ci­als, la República Txeca va expul­sar dis­sabte divuit fun­ci­o­na­ris acre­di­tats a l’ambai­xada russa de Praga, els quals tenen temps fins avui per aban­do­nar el país. Els acusa de ser espies al ser­vei del pre­si­dent rus, Vladímir Putin. Les auto­ri­tats txe­ques sos­pi­ten que aquests divuit fun­ci­o­na­ris rus­sos estan invo­lu­crats en l’explosió d’un dipòsit d’armes de l’exèrcit el 2014. “Hi ha una sos­pita fona­men­tada sobre la par­ti­ci­pació d’ofi­ci­als del ser­vei secret rus GRU, uni­tat 29155, en l’explosió del dipòsit de muni­ci­ons a l’àrea de Vrbe­tice”, va dir el pri­mer minis­tre txec, Andrej Babis, en una sessió infor­ma­tiva emesa en directe per tele­visió. El magat­zem número 16 de la base de Vrbe­tice va explo­tar el 16 d’octu­bre del 2014 i un segon magat­zem, el número 12, va córrer la mateixa sort el 3 de desem­bre d’aquell mateix any. Dues per­so­nes van morir en la pri­mera explosió, que va obli­gar a eva­cuar les pobla­ci­ons pro­pe­res. “La República Txeca és un estat sobirà i ha de res­pon­dre en con­seqüència a aquests fets sense pre­ce­dents”, va indi­car Babis. Així, poc després el seu minis­tre d’Afers Estran­gers, Jan Hama­cec, va infor­mar de l’expulsió de divuit ciu­ta­dans rus­sos amb cre­den­ci­als diplomàtiques, “iden­ti­fi­cats clara­ment com a agents dels ser­veis secrets rus­sos GRU i SVR” o Ser­veis d’Infor­mació Exte­rior. Entre els expul­sats figu­ren dues per­so­nes cone­gu­des, que les auto­ri­tats txe­ques estan bus­cant: Ana­toly Che­pig i Alek­san­der Mishkin, els quals es creu que podrien ser els agents dels ser­veis secrets mili­tars rus­sos sos­pi­to­sos de l’intent fallit d’assas­si­nat de l’exes­pia rus Ser­gei Skri­pal a Salis­bury (Angla­terra) el 2018. Mos­cou va res­pon­dre a la decisió de Praga qua­li­fi­cant l’expulsió dels seus diplomàtics de gest “hos­til” i sense pre­ce­dents que con­ti­nua la sèrie d’acci­ons anti­rus­ses empre­ses per la República Txeca en els últims anys. I va insi­nuar que la dar­rere de la mesura hi ha els EUA. Aquest no és l’únic punt de fricció de Rússia amb Europa. L’altre focus és a la fron­tera amb Ucraïna, que ha fet dis­pa­rar totes les alar­mes.

La tensió a Ucraïna

Qua­tre vai­xells de guerra rus­sos van pas­sar pels estrets de Dar­da­nels i Bòsfor per diri­gir-se al mar Negre entre diven­dres i dis­sabte, segons va infor­mar ahir el diari turc Karar, que vin­cula aquest movi­ment a l’esca­lada de ten­si­ons a la fron­tera entre Rússia i Ucraïna.

Empitjora l’estat de salut de Navalni

L’opositor al Kremlin Aleksei Navalni, empresonat des del febrer passat, corre el perill de tenir una aturada cardíaca “en qualsevol moment”, ja que la seva salut s’ha deteriorat ràpidament, han advertit els seus metges, que han instat les autoritats a deixar que se’ls permeti accedir al pres. Diversos diputats regionals russos van publicar ahir una carta oberta al president, Vladímir Putin, en què li demanen ajuda mèdica immediata per a Navalni. Després de divuit dies de vaga de fam, ha perdut 16 quilos i podria tenir una insuficiència renal, segons el sindicat Doctors Alliance. A més, diversos metges asseguren que el seu cor podria deixar de funcionar, té dolors d’esquena i ha perdut la sensibilitat a les cames. L’agost del 2020, Navalni va ser enverinat, segons ell per Putin. Després de passar cinc mesos a Alemanya, on es va recuperar, va tornar a Moscou, on va ser detingut. Un mes després, al febrer, el van condemnar a presó per un cas del 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.