Medi ambient

Creen un model matemàtic per estimar amb precisió l’impacte dels creuers en la qualitat de l’aire a Barcelona

L’estudi de la URV conclou que l’increment de partícules és “relativament modest” davant l’impacte global del port

Inves­ti­ga­dors de la URV han creat un model matemàtic per cal­cu­lar amb pre­cisió l’impacte dels cre­uers en el nivell de con­ta­mi­nació en l’aire de la zona metro­po­li­tana de Bar­ce­lona.

Els resul­tats obtin­guts amb eines d’apre­nen­tatge automàtic (mac­hine lear­ning) indi­quen que l’incre­ment de partícules és “rela­ti­va­ment modest” en com­pa­ració de l’impacte glo­bal del port.

El nou model per­met esta­blir la relació entre la con­cen­tració local de dife­rents con­ta­mi­nants a les esta­ci­ons de mesura de con­ta­mi­nants dis­tribuïdes per la ciu­tat amb l’estat de l’atmos­fera, la mete­o­ro­lo­gia i el trànsit rodat, marítim i aeri. Els nous models tenen una capa­ci­tat de pre­dicció supe­rior a la de les eines tra­di­ci­o­nals de dis­persió de con­ta­mi­nants.

L’anàlisi indica que el tràfic por­tu­ari de cre­uers con­tri­bu­eix de forma molt loca­lit­zada a aug­men­tar la con­cen­tració de con­ta­mi­nants. El càlcul de la con­tri­bució d’un cre­uer addi­ci­o­nal al Port sobre els nivells d’òxids de nitro­gen a la zona de l’Eixam­ple i Ciu­ta­de­lla és d’1,3 micro­grams per metre cúbic (µg/m

3
) res­pecte a un valor mitjà de més de 40 µg/m
3
. A més distància del port, l’incre­ment d’òxid de nitro­gen asso­ciat als cre­uers dis­mi­nu­eix fins a valors negli­gi­bles («0,05 µg/m
3
per cre­uer) en loca­lit­za­ci­ons com ara el Palau Reial i la Vall d’Hebron.

Amb un con­sum mitjà diari durant l’estada al port de 2,5 megawats, un cre­uer típic des­tina un 5% de tota l’ener­gia con­su­mida durant les ope­ra­ci­ons portuàries a mani­o­bres. La resta s’uti­litza a man­te­nir ser­veis com cale­facció, aire con­di­ci­o­nat, sis­te­mes de fred, entre­te­ni­ments, res­tau­rants, etc. En la majo­ria dels casos, això implica l’emissió loca­lit­zada en l’espai i sos­tin­guda en el temps de con­ta­mi­nants d’ori­gen fòssil durant tota l’estada del vai­xell al port.

La capi­tal cata­lana ha estat durant els dar­rers anys la des­ti­nació turística més impor­tant en nom­bre de cre­ue­ris­tes d’Europa. Hi arri­ben apro­xi­ma­da­ment cada mes entre 25 i 120 cre­uers (entre 850 i 1.050 si con­si­de­rem tot el con­junt d’arri­ba­des).

El tre­ball ‘Using Mac­hine Lear­ning to esti­mate the Impact of Ports and Cruise ship traf­fic on urban air qua­lity: the case of Bar­ce­lona’ s’ha publi­cat a la revista Envi­ron­men­tal Mode­lling & Software.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.